Mr.dr. J.A. baron de Vos van Steenwijk

foto Mr.dr. J.A. baron de Vos van Steenwijk
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Overijsselse edelman die elf jaar directeur was van het Kabinet der Koningin. Zoon van een Senaatsvoorzitter en broer van W.L. de Vos van Steenwijk i, die eveneens voorzitter van de Eerste Kamer zou worden. Bleef zijn hele leven vrijgezel en woonde in Dalfsen op huize Mataram. Intermediair tussen vorstin en kabinet die daarbij soms veel tact en wijsheid moest gebruiken. Tijdens zijn directeurschap verhuisde het kabinet van het Binnenhof naar het vroegere huis van Groen van Prinsterer i aan de Korte Vijverberg.

in de periode 1910-1941: staatsraad in buitengewone dienst, directeur Kabinet van de Koning(in)

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Jan Arend

geboorteplaats en -datum
Zwolle, 27 november 1855

overlijdensplaats en -datum
Dalfsen, 25 maart 1941

2.

Hoofdfuncties/beroepen

  • adjunct-commies eerste afdeling, ministerie van Justitie, van 21 september 1883 tot mei 1895
  • referendaris Kabinet der Koningin, van 11 mei 1895 tot 1 september 1910
  • directeur Kabinet der Koningin, van 1 september 1910 tot 1 maart 1921
  • staatsraad in buitengewone dienst, Raad van State, van 1 maart 1921 tot 25 maart 1941 (benoemd bij K.B. van 25 februari 1921)

3.

Nevenfuncties

  • kamerheer in buitengewone dienst van koningin Wilhelmina, van 18 augustus 1903 tot 25 maart 1941
  • secretaris Hoge Raad van Adel, vanaf 17 maart 1909 (nog in 1923)

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
N. Cramer, "Het Kabinet der Koningin 1841-1991. Een staatkundig-historische schets", in: Ch. Dumas en H.P.R. Rosenberg, "Het Kabinet der Koningin. Geschiedenis van het instituut en het huis aan de Korte Vijverberg" (1991), 32

6.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

7.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.