Mr. H.H. Vitringa

foto Mr. H.H. Vitringa
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Prominent Gelders patriot. Was gemeentesecretaris van Elburg toen dit Gelderse stadje in september 1786 wegens patriottische sympathieën werd bestormd door de troepen van stadhouder Willem V. Vluchtte naar Kampen, kort daarna spraken de Gelderse Staten een verbanning van zes jaar tegen hem uit. Zijn politieke carrière kreeg een nieuwe impuls na het verdrijven van Willem V in januari 1795. Was met De Mist, Van Marle en De Sitter een leidende figuur van de federalistische factie in de twee Nationale Vergaderingen. Als lid van de invloedrijke constitutiecommissie verloor hij echter fundamentele debatten rondom het principe van gewestelijke soevereiniteit.

in de periode 1796-1801: lid Eerste Nationale Vergadering, lid Tweede Nationale Vergadering, lid Eerste Kamer Vertegenwoordigend Lichaam (1798-1801)

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.