Mr. A.J.L. baron Stratenus

foto Mr. A.J.L. baron Stratenus
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: RKD
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Diplomaat (gezant bij het koninkrijk Hannover) met antirevolutionaire sympathieën, die ruim een maand optrad als tijdelijk minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet-Thorbecke i. Hij berustte in de voordracht door Thorbecke en verklaarde bij het aantreden van het kabinet de beginselen daarvan te aanvaarden. Twijfel daarover en over gebrek aan parlementaire ervaring deden hem besluiten alsnog op te stappen.

partijloze a.r.
in de periode 1862: minister

1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Anthony Jan Lucas

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 22 juli 1807

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 18 april 1872

2.

Partij/stroming

stroming(en)
gematigd liberaal

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/6)

  • raad van legatie te Londen, van 16 april 1846 tot april 1854
  • minister-resident bij het hof van Hannover, tevens bij de Hanzesteden, van april 1854 tot januari 1860 (benoemd bij K.B. van 16 maart)
  • buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister bij het hof van Hannover, tevens bij de Hanzesteden, van januari 1860 tot 1 juli 1864 (bevorderd bij K.B. van 7 januari 1860)
  • minister van Buitenlandse Zaken ad interim, van 1 februari 1862 tot 13 maart 1862 (in afwachting van benoeming van een minister)
  • ambteloos, van 1 juli 1864 tot 18 april 1872

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Nevenfuncties

kamerheer in buitengewone dienst van koning Willem III, van 3 mei 1849 tot 18 april 1872

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Zijn echtgenote was hofdame van prins Frederik

predicaten/adellijke titels
  • jonkheer, 26 oktober 1838
  • baron, 6 december 1847

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.