Mr. N.S. (Nico) Blom

foto Mr. N.S. (Nico) Blom
bron: Beeldbank Nationaal Archief
Met dank overgenomen van Parlement.com.

Voormalige rechter en bestuursambtenaar in Nederlands-Indië, die na de oorlog adviseur voor Indische Zaken en staatssecretaris voor Indonesische aangelegenheden werd. Voorstander van overleg met de leiders van de Republiek Indonesia en een belangrijk diplomaat tijdens onderhandelingen. Na zijn aftreden als staatssecretaris in het kabinet-Drees II i regeringscommissaris voor Indonesische aangelegenheden.

partijloos
in de periode 1950-1952: staatssecretaris

1.

Voornamen (roepnaam)

Nicolaas Selhorst (Nico)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Deventer, 22 maart 1899

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 27 mei 1972

3.

Partij/stroming

partij(en)
partijloos

4.

Hoofdfuncties/beroepen (3/20)

  • staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Indonesische aangelegenheden), van 16 februari 1950 tot 2 september 1952 (benoemd bij K.B. van 14 februari 1950)
  • directeur-generaal directoraat-generaal Indonesië, ministerie van Buitenlandse Zaken, van 1 mei 1955 tot 1 januari 1965
  • gevolmachtigd ambassadeur, voorzitter Nederlandse delegatie van de gemengde commissie voor hangende financiële vraagstukken tussen Nederland en Indonesië, van 1965 tot 15 augustus 1966

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Nevenfuncties (2/3)

  • Nederlands lid VN-Special Committee on Palestine, mei 1947
  • lid Nederlandse delegatie Ronde Tafel Conferentie over Nederlands-Indië, 1949

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Had als ondervoorzitter van de Nederlandse delegatie een groot aandeel in de Van Roijen-Roem-overeenkomst van 7 mei 1949
  • Werd op verzoek van Stikker benoemd tot staatssecretaris voor Indonesische aangelegenheden, met name voor de liquidatie van de Nederlandse ambtelijke en militaire aanwezigheid in Indonesië. Het besluit over zijn benoeming werd genomen in afwezigheid van minister Van Maarseveen.
  • Was in 1950 nauw betrokken bij de onderhandelingen met Indonesië over de positie van Nederlands Nieuw-Guinea

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.