Goed samenleven: Henri's algemene beschouwingen

Source: Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, published on Wednesday, September 20 2023.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen over de Miljoenennota en de plannen van het demissionaire kabinet voor komend jaar heeft CDA-lijsttrekker en fractievoorzitter Henri Bontenbal een eigen voorstel ingediend om de energiebelasting op aardgas te verlagen voor huishoudens. Aanvullend op het pakket van het kabinet wil Henri ook overstappers en privéjets vliegbelasting laten betalen. Hiermee kan worden gezorgd voor een stukje lastenverlichting.

Henri legt in het debat de nadruk op gewone mensen: “Die elke dag het goede willen doen, maar te weinig gehoord en gezien worden. Wij moeten luisteren naar hun zorgen, maar ook naar hun oplossingen.”

Dit voorjaar liet het CDA met ‘Voor heel Nederland’ zien dat Nederland een land is geworden met twee gezichten. Demissionair premier Rutte erkende na het rapport ‘elke regio telt’ dat “de modellen niet klopten” en dat “het platteland te weinig geld had gekregen”.

Henri vindt het verbazingwekkend dat het demissionaire kabinet niets extra’s doet voor het regionaal vervoer, terwijl bereikbaarheid in de regio onder druk staat. De Kamer had hier eerder unaniem om gevraagd door een motie van CDA en PvdA.

Over de oorlog in Oekraïne en de machtshonger van China vindt Henri dat wij niet “onverschillig mogen zijn”. Hij waarschuwde voor een nieuwe afhankelijkheid van China voor cruciale grondstoffen en producten, nadat Europa te lang afhankelijk is geweest van Rusland voor haar energievoorziening. Henri vindt dat Europa “volwassen moet worden” door strategisch en selectief te bouwen aan een Europees industrie-offensief. Daarmee kan de afhankelijkheid van onberekenbare landen worden verkleind.

Voor zowel die strategische autonomie én ons klimaat pleit het CDA al langer voor een groene industriepolitiek. Door bedrijven met bindende maatwerkafspraken te helpen hier te verduurzamen gaat de CO2-uitstoot omlaag, blijven banen behouden en wordt geïnvesteerd in het verdienvermogen van morgen.