Brief regering; Geannoteerde agenda voor de informele NAVO ministeriële bijeenkomst van 31 mei en 1 juni 2023 - NAVO

Deze brief is onder nr. 432 toegevoegd aan dossier 28676 - NAVO i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel NAVO; Brief regering; Geannoteerde agenda voor de informele NAVO ministeriële bijeenkomst van 31 mei en 1 juni 2023
Document date 12-05-2023
Publication date 12-05-2023
Nummer KST28676432
Reference 28676, nr. 432
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

28 676

NAVO

Nr. 432

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 12 mei 2023

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan voor de informele NAVO ministeriële bijeenkomst van 31 mei en 1 juni 2023.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

W.B. Hoekstra

kst-28676-432 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

GEANNOTEERDE AGENDA NAVO INFORMELE MINISTERIËLE BIJEENKOMST VAN 31 MEI EN 1 JUNI 2023

Op woensdag 31 mei en donderdag 1 juni 2023 vindt een informele bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken (Informal Foreign Ministers Meeting, iFMM) plaats in Oslo. Naast de eenendertig NAVO-bondgenoten zal Zweden ook in haar hoedanigheid van genodigde (invitee) deelnemen. De Minister van Buitenlandse Zaken is voornemens deel te nemen aan deze vergadering.

De bijeenkomst zal bestaan uit drie onderdelen: een diner op woensdagavond 31 mei en twee werksessies op donderdag 1 juni. Op het moment van schrijven is de agenda nog niet bekend. Naar verwachting zullen de volgende onderwerpen aan bod komen: de stand van zaken van de oorlog in Oekraïne, de voorbereidingen voor de NAVO-Top in Vilnius, de samenwerking tussen de NAVO en Oekraïne, de nieuwe Defence Investment Pledge en de toetreding van Zweden tot het Bondgenootschap. Aangezien het een informele bijeenkomst is, liggen er geen formele besluiten voor.

Nederland zal in deze gesprekken andermaal benadrukken vastberaden te zijn Oekraïne te blijven steunen in zijn strijd tegen de Russische agressie, zo lang als dat nodig is. Wat betreft de samenwerking NAVO-Oekraïne ligt de prioriteit voor het kabinet op dit moment bij het koers houden en Oekraïne te blijven steunen. Nederland zal in deze gesprekken oproepen om naast de huidige non-letale steun via NAVO ook op de middellange en lange termijn capaciteitsopbouw aan te bieden om de interoperabiliteit van Oekraïense krijgsmacht met NAVO-bondgenoten te vergroten en zo de Euro-Atlantische integratie van Oekraïne te bevorderen. Om dit te bereiken is adequate financiering nodig. In dit kader zal het kabinet bij de aankomende bijeenkomsten in Oslo steun uitspreken voor een strategisch meerjarig hulpprogramma voor Oekraïne, ook via een intensivering van het Ukraine Comprehensive Assistance Package (UCAP) van de NAVO. Nederland heeft EUR 100 miljoen steun toegezegd aan het trustfund voor niet-letale steun aan Oekraïne.

Ten aanzien van de Defence Investment Pledge steunt het kabinet het maken van afspraken in NAVO-verband over robuuste, meerjarige financiering voor de versterking van de noodzakelijke afschrikking en verdediging van het NAVO-verdragsgebied. In het licht van de internationale veiligheidssituatie in algemene zin en de aanhoudende Russische houding in het bijzonder, onderschrijft Nederland de noodzaak om de NAVO op diverse fronten te versterken. Nederland zal zich inzetten om het ambitieniveau te behalen. Conform verzoek van de vaste commissie voor Defensie zal het kabinet uw Kamer tijdig voorafgaand aan de NAVO-Top in Vilnius informeren over de Nederlandse inzet voor de Defence Investment Pledge.

Tot slot zal Nederland ook tijdens deze ministeriële bijeenkomst oproepen tot de snelle toetreding van Zweden tot het Bondgenootschap, zodat het als volwaardig NAVO-lid kan deelnemen aan de Top in Vilnius.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 28 676, nr. 432 2


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

Parlementaire Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.