Brief regering; Geannoteerde agenda voor de Informele Raad Buitenlandse Zaken Gymnich van 12 mei 2023 - Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Deze brief is onder nr. 2647 toegevoegd aan dossier 21501-02 - Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken; Brief regering; Geannoteerde agenda voor de Informele Raad Buitenlandse Zaken Gymnich van 12 mei 2023
Document date 26-04-2023
Publication date 26-04-2023
Nummer KST21501022647
Reference 21501-02, nr. 2647
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

21 501-02

Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 2647

BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 april 2023

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan voor de Informele Raad Buitenlandse Zaken Gymnich van 12 mei 2023.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

W.B. Hoekstra

kst-21501-02-2647 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

GEANNOTEERDE AGENDA INFORMELE RAAD BUITENLANDSE ZAKEN 12 MEI 2023

Op 12 mei a.s. vindt de Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) plaats in Stockholm, Zweden. Het betreft een informele RBZ («Gymnich»): discussies zijn niet conclusief en er zullen geen Raadsbesluiten of mededelingen uit voortvloeien. Het doel van de Gymnich is om ruimte te bieden voor een strategische discussie. De Minister van Buitenlandse Zaken is voornemens deel te nemen aan deze vergadering.

De Hoge Vertegenwoordiger (HV) en het Zweedse voorzitterschap hebben het voornemen geuit tijdens deze informele RBZ te spreken over de Russische agressie tegen Oekraïne en China. Er is nog geen agenda verspreid.

Russische agressie tegen Oekraïne

De Ministers zullen tijdens deze informele Raad spreken over de Russische agressie tegen Oekraïne. De kern van de inzet van het kabinet ten aanzien van de Russische oorlog tegen Oekraïne blijft onverminderd gericht op enerzijds het verlenen van zoveel mogelijk steun aan Oekraïne en anderzijds op het verder vergroten van de druk op Rusland om de agressie te beëindigen.

Het kabinet blijft zich inzetten voor verdere aanscherping van de sancties tegen Rusland en maatregelen om sanctieomzeiling te bestrijden. Daarnaast acht het kabinet het van belang dat de militaire steun voor Oekraïne vanuit de Europese Vredesfaciliteit (EPF) onverminderd wordt voorgezet, waarbij de prioriteit nu ligt bij het versneld leveren van munitie. Ook is het kabinet gecommitteerd aan het voortzetten van niet-militaire steun aan Oekraïne, zoals herstel van kritieke infrastructuur en humanitaire hulp, en is daarbij voorstander van internationale donorcoördinatie via het daartoe ingerichte platform.

Voor wat betreft accountability blijft het kabinet zich inzetten voor onderzoek naar schendingen van internationaal recht in Oekraïne, het verzamelen van bewijs voor gebruik in toekomstige rechtszaken en de coördinatie van initiatieven op het gebied van accountability.

China

De informele Raad zal een strategische discussie over China voeren. Deze discussie komt op een belangrijk moment in de verhoudingen tussen de EU en China, tegen de achtergrond van een reeks diplomatieke bezoeken van EU-leiders aan China. Daarbij is het uitdragen van EU-eenheid meer dan ooit van belang.

De recente speech van Europese Commissievoorzitter Von der Leyen draagt daartoe een aantal relevante elementen aan, met specifieke aandacht voor economische risicovermindering en de aankondiging van een Europese economische veiligheidsstrategie. Het kabinet ondersteunt de inzet op meer voorspelbaarheid, transparantie en reciprociteit in de relatie met China en meer Europese samenwerking en informatie-uitwisseling op het gebied van cyberveiligheid en ongewenste buitenlandse inmenging. Daarbij zal China's positiebepaling omtrent de Russische oorlog in Oekraïne van grote invloed zijn op de EU-Chinarelatie.

Tegelijkertijd zijn de Nederlandse en Europese economieën sterk met China verbonden, waarbij de wederzijdse handel en investeringen zowel voor de EU als voor China van groot belang zijn. Nederland zal het belang van een meer geïntegreerde, geïnstitutionaliseerde discussie in de EU over politiek, economie en veiligheid benadrukken.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 21 501-02, nr. 2647 3


 
 
 

3.

More information

 

4.

Parlementaire Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.