Europa Vandaag: zowel in Brussel als Straatsburg is het vandaag 'Money Monday'.

Monday, February 13 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Zonnepanelen
Bron: Brookhaven National Laboratory

Duurzaam debat: REPowerEU onder de loep

Het Europees Parlement i heeft deze week een plenaire week. Dat betekent dat de Europarlementariërs, de medewerkers, de journalisten en de lobbyisten Brussel verruilen voor Straatsburg. Vandaag is één van de opvallendste onderwerpen REPowerEU, het programma van de Europese Commissie om de energiecrisis tegen te gaan.

Het parlement debatteert praten over de REPowerEU herstel- en veerkrachtplannen. Hoe zat het ook alweer?

Geld uit het herstelfonds - dat in het kader van de coronacrisis werd opgestart - moet op zo'n manier uitgegeven worden dat het bijdraagt aan duurzame en digitale hervormingen. Het geld dat uit het herstelfonds is overgebleven, wordt nu gebruikt voor de financiering van REPowerEU: het plan om de afhankelijkheid van Russische energie te verkleinen en tegelijkertijd de energietransitie te versnellen. Om de energiecrisis te bestrijden kunnen lidstaten hun bestaande herstelplannen aanvullen met plannen voor een duurzame energietransitie.

Andere onderwerpen op de agenda zijn onder andere de EU-reactie op de humanitaire situatie na de aardbeving in Turkije en Syrië en het stemrecht voor EU-burgers die in een andere lidstaat wonen.


 
Paschal DONOHOE, Sigrid KAAG
Bron: The Council of the European Union

Oud geld, nieuw geld: de Eurogroep blikt terug en vooruit

De ministers van Financiën van de eurolanden beginnen hun week met een goedgevulde Eurogroep-bijeenkomst. Eerst worden zij door ACER i bijgepraat over recente ontwikkelingen op de energiemarkten. Zo kan ingespeeld worden op de toekomstige uitdagingen voor het begrotingsbeleid.

Arbeidsmarkten in de Eurozone i staan ook geagendeerd. Hierbij gaat het over een rapport van de Europese Commissie i over actuele ontwikkelingen en toekomstige uitdagingen, over uitdagingen door hoge inflatie en lange termijn veranderingen door demografische factoren en de groene en de digitale transitie.

Tot slot wordt verder gegaan met de macro-economische en financiële ontwikkelingen, waarover tijdens twee vorige bijeenkomsten ook gesproken is. Dit gebeurt op basis van de winter­prognoses van de Commissie. Hierbij wordt ook gekeken naar de gevolgen voor de beleids­coördinatie in de eurozone.


En verder...

vindt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de toekomst van de euro plaats.

ontmoet Frans Timmermans i de voorzitter van de Europese Investeringsbank i.

geeft Eurocommissaris Paolo Gentiloni i (Economie) een persconferentie over

‘Economische vooruitzichten winter 2023’.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

13 februari 17.00

Europees Parlement

REPowerEU i

13 februari

Eurogroep

Energiemarkten, arbeidsmarkten i

13 februari

Tweede Kamer

Toekomst van de euro i

13 februari

Europees Parlement

Bezoek Timmermans i

13 februari 10.00

Europese Commissie

Persconferentie Gentiloni