Toekomst voor Noord-Ierland­protocol ziet er weer zonniger uit

Monday, January 16 2023, 13:10

DEN HAAG (PDC i) - Na een maandenlange stilte rond het Noord-Ierland protocol beginnen deze week weer nieuwe onderhandelingen tussen de EU i en het Verenigd Koninkrijk. Om een handelsoorlog te voorkomen buigen de Britse onderhandelaar James Clevery en de EU-onderhandelaar en Eurocommissaris Maros Sefcovic i over het protocol. Dat de onderhandelingen tussen de twee nu weer opnieuw zijn gestart is naar aanleiding van een akkoord over het delen van handelsdata in de Noord-Ierse havens.

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU i werd er besloten om geen harde grens te stellen tussen Noord-Ierland en Ierland. Dit besluit kwam voort uit de historische gevoeligheid rond deze grens. In het Goedevrijdagakkoord, dat een einde maakte aan decennialang geweld in Noord-Ierland, werd afgesproken dat er nooit meer een harde grens tussen de landen kwam.

Met de komst van Brexit i zijn de spanningen rondom deze grens echter onder spanning komen te staan. Met het Noord-Ierland protocol is de douanegrens tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk in de Ierse Zee komen te liggen, waardoor er feitelijk binnen het Verenigd Koninkrijk een grens is geplaatst. Vooral vanuit de pro-Brexit gemeenschap klinkt veel ongenoegen over deze grens.

De problemen rondom het Noord-Ierland protocol leiden ook tot problemen op andere vlakken zoals de uitsluiting van Britse hoogleraren voor het Europese wetenschapsfonds, Horizon Europe. De EU- en Britse onderhandelaren hopen op 10 april, de 25ste verjaardag van het Goedevrijdagakkoord, tot een besluit te komen.

Bron: FD