Europa Vandaag: de winterslaap is voorbij, Brussel komt weer tot leven

Monday, January 9 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Tractor op het land [© European Union, 2019]
Bron: © European Union, 2019

Brussel ontwaakt en bespreekt olijven en inflatie

Na een paar stille weken gaan langzaam de lichten weer aan in de Brusselse kantoren. Verschillende commissies van het Europees Parlement komen samen en hebben direct goed gevulde agenda's.

De EP-commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling i (AGRI), met daarin onder andere de Nederlandse Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik i (CDA) en Bert-Jan Ruissen i (SGP), bespreekt uiteenlopende kwesties. Zo komen de Amerikaanse heffingen op Spaanse olijven aan bod en wordt gesproken over de situatie in verband met de productie en uitvoer van Oekraïense landbouwproducten.

De Eurocommissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski i, schuift aan voor een gedachtewisseling over de gevolgen van de inflatie voor de begroting van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.


 
Geweld tegen vrouwen

De afdeling juridische zaken is ook weer geopend

De volgende EP-commissie die weer van start gaat is commissie Juridische zaken i (JURI). De afwikkeling van de EU-financiën van 2021 staat allereerst op de agenda, waarbij verschillende stukken van de Europese Commissie besproken worden.

Vervolgens gaat de commissie in gesprek met Eurocommissaris Didier Reynders i, onder andere over specificaties van het Europese ouderschapscertificaat en een richtlijn over aansprakelijkheid voor kunstmatige intelligentie.

Tot slot is er aandacht voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Het Europees Parlement en de Raad hebben hierover samen een ontwerpadvies uitgebracht.


 
eurobiljetten

Pandora Papers en andere onthullingen onder de loep

De derde EP-commissie die vergadert is de subcommissie belastingvraagstukken (FISC). Met het recente nieuws over (mogelijk) omgekochte Europarlementariërs in het achterhoofd, valt één van de agendapunten vooral op: geleerde lessen van de Pandora Papers en andere onthullingen. Wat er onder 'andere onthullingen' geschaard kan worden, moet nog blijken.

Verder is er een openbare hoorzitting over mogelijke verstoringen van de interne markt door inkomstenbelasting. Kleine en middelgrote ondernemingen kunnen hiervan gevolgen ondervinden en er is kans op schadelijke belastingconcurrentie.


En verder...

is Eurocommissaris Margaritis Schinas i in Athene waar hij spreekt bij de overgangsceremonie van de Europese Culturele Hoofdstad. In 2023 zijn Elefsina (Griekenland), Veszprém (Hongarije) en Timisoara (Roemenië) aan de beurt.

wordt in Rome een boek gepresenteerd over de vorig jaar overleden voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli i. Onder andere Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is hierbij aanwezig.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

9 januari 15.00

AGRI

Gevolgen inflatie voor GLB

9 januari 15.00

JURI

Geweld tegen vrouwen, huiselijk geweld

9 januari 15.00

FISC

Pandora Papers

9 januari

Europese Commissie

Overgangsceremonie Culturele Hoofdstad i