Special European Council, Brussels

Europagebouw in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
date February 9, 2023 - February 10, 2023
city Brussels, Belgium
location Europa Building i Show location
organisation European Council i, Swedish presidency of the EU i

Voornaamste agendapunten

De Europese Raad komt in Brussel bijeen voor een top over de Russische oorlog tegen Oekraïne en de EU-steun voor Oekraïne, alsook over economie en migratie.

Openingstoespraak door Volodymyr Zelensky, president van Oekraïne, tijdens de buitengewone Europese Raad

Aan het begin van de top hielden de EU-leiders een gedachtewisseling met de president van Oekraïne over de Russische aanvalsoorlog en de EU-steun aan Oekraïne en zijn bevolking.

De weg naar vrede, wederopbouw en lidmaatschap wordt lang en moeilijk. Deze hele weg lang zullen wij er voor u zijn.

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, 9 februari 2023

Russische militaire agressie tegen Oekraïne

De EU-leiders zullen spreken over de ontwikkelingen in verband met de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de voortzetting van de EU-steun aan Oekraïne. De EU en haar lidstaten zijn eensgezind in hun onwrikbare steun voor Oekraïne en zijn bevolking en hebben Oekraïne tot dusver € 50 miljard aan bijstand verleend.

Deze bijeenkomst van de Europese Raad vindt plaats kort na de 24e top EU-Oekraïne op 3 februari. Het was de eerste top sinds het uitbreken van de oorlog en sinds de EU Oekraïne in juni 2022 de status van kandidaat-lidstaat gaf. De top spitste zich toe op:

  • het Europese integratie- en toetredingsproces van Oekraïne
  • de reactie van de EU op de Russische agressie
  • mondiale voedselzekerheid

Economische situatie in de EU

Infographic - 30th anniversary of the EU single market

Zie volledige infographic

In de nieuwe geopolitieke realiteit zullen de EU-leiders bespreken hoe het concurrentie­vermogen, de welvaart en de rol van de EU op het wereldtoneel op de lange termijn kunnen worden gewaarborgd. In dit verband zullen zij ook bespreken hoe het volledige potentieel van de eengemaakte markt van de EU, die de welvaart van Europa nu al 30 jaar ondersteunt, kan worden benut.

In reactie op de uitdagingen voor het bedrijfsleven van de EU zullen de leiders ook een reeks maatregelen bespreken die op korte termijn kunnen helpen.

Migratie

De Europese Raad zal zich buigen over migratie en de uitvoering beoordelen van zijn eerdere conclusies betreffende een alomvattende aanpak van migratie conform de beginselen en waarden van de EU, met bijzondere aandacht voor een doeltreffende controle van de buiten­grenzen, meer extern optreden, en interne aspecten.


1.

European Council

The European Council brings together EU leaders to set the EU's political agenda. It represents the highest level of political cooperation between EU countries.

One of the EU's 7 official institutions, the Council takes the form of (usually quarterly) summit meetings between EU leaders, chaired by a permanent president.

What does the European Council do?

2.

More about...