Europa Vandaag: een verenigd Europees front op de tweede dag van de G20?

Wednesday, November 16 2022, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Ursula von der Leyen, on the left, and Charles Michel
Bron: European Commission

Een verenigd Europees front bij de G20?

Vandaag is de tweede dag van de G20 i waar voorzitter van de Europese Raad i Charles Michel i en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen i aanwezig zijn namens de Europese Unie i.

Het thema van de bijeenkomst is 'Recover Together, Recover Stronger', maar lukt het de twee Europese voorzitters ook om samen een sterk Europees front uit te stralen? Een paar dagen geleden meldde Politico namelijk dat de relatie tussen de twee moeizaam verloopt, met medewerkers die alles op alles moeten zetten om de agenda's van de twee niet te laten overlappen.

Hopelijk lukt het de twee samen te werken, want samen vertegenwoordigen ze bij de G20 tussen de grootste economieën van de wereld de gehele EU. Naast de relatie met China, zoals gisteren besproken in Europa Vandaag i, staan er nog diverse andere belangrijke thema's op de agenda: volksgezondheid, digitale toekomst en de energietransitie. Kortom, stuk voor stuk Europese 'hot topics'.

Na de raketinslagen in Polen gisteravond is overleg over wat er precies gebeurd is en wat de reactie gaat zijn bovenaan de agenda gekomen.

 

 
Photographer: Eric Vidal
Bron: © European Union, 2016

Frans timmert aan de klimaatdoelen in Egypte

Terwijl vandaag in Brussel het College van Commissarissen i bijeenkomt, bevindt een groot deel van de Eurocommissarissen zich aan de andere kant van de wereld in Sharm el-Sheikh voor de COP27. Dé klimaat-Eurocommissaris Frans Timmermans is er van 14 tot en met 18 november bij en gisteren en vandaag sluiten ook Kadri Simson en Virginijus Sinkevičius aan.

Gisteren gaf Timmermans zijn eerste toespraak tijdens de klimaatconferentie, waarin hij aangaf dat de EU klaarstaat om zijn klimaatambities op te schroeven. Hij kondigde aan dat de EU nu verwacht de eigen uitstoot tegen 2030 met 57 procent in plaats van de huidige 55 procent te verlagen. Hij wees hierbij op de onderdelen die recentelijk zijn aangenomen van het Fit for 55-pakket, zoals nieuwe uitstootregels voor auto's i en emissiereducties i.

Europa in de wereld i

Europese Green Deal i


 
hamer rechter
Bron: The Council of the European Union

Nederland vs. de Europese Commissie

Vandaag komt het Hof van Jusititie i van de Europese Unie met een arrest over de compensatie die het energiebedrijf Vattenfall kreeg van de Nederlandse overheid voor het sluiten van 'de meest vervuilende kolencentrale' Hemweg in Amsterdam. De Europese Commissie keurde de deal destijds goed, maar Nederland is van mening dat de Commissie zich er nooit mee had mogen bemoeien. Wie krijgt er gelijk? Dat horen we later vandaag.

Het Hof van Justitie moet ervoor zorgen dat de wetten en regels die in Europa gemaakt worden, goed worden toegepast. Het Hof oordeelt over overtredingen van Europese regels, maar, zoals bovenstaand voorbeeld laat zien, heeft het Hof in de loop der jaren ook steeds zaken in behandeling gekregen die specifieke terreinen betroffen.


En verder...

Bereidt de Tweede Kamercommissie Europese Zaken de Raad Algemene Zaken i (cohesiebeleid) van 22 november voor en wordt teruggeblikt op de raadsformatie van 1 en 2 september.

Videobelt Eurocommissaris voor de Interne Markt Thierry Breton i met minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens i.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

16 november

G20

Ursula von der Leyen en Charles Michel zijn aanwezig bij de G20

16 november

Europese Commissie

Frans Timmermans, Kadri Simson en Virginijus Sinkevičius op COP27

16 november

 

Hof van Justitie van de EU

Arrest over compensatie Vattenfall door Nederland

16 november

Europese Commissie

Thierry Breton belt met minister Adriaansens