Europa Vandaag: EU-top kost Rutte mogelijk veel energie

Friday, October 21 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Mark Rutte en Charles Michel, voorzitter van de Raad
Bron: The Council of the European Union

EU-top kost Rutte mogelijk veel energie

Vandaag is de tweede dag van de Europese Raad in Brussel. Het is niet uitgesloten dat de Top tot na middernacht duurt. Rutte zei bij aankomst in Brussel dat "het een lange nacht kan worden". De ministers hebben namelijk belangrijke zaken te bespreken. De problematiek rondom Oekraïne en Rusland vergt een wakkere blik.

Het grote hoofdpijndossier, dat zeker niet slaapwekkend is, komt neer op de energieprijzen en -voorziening. Overeenstemming tussen de 27 lidstaten lijkt nog niet zo eenvoudig. Het voorstel van de Europese Commissie is te komen tot een flexibele pieklimiet voor de gasprijzen. Ook zouden de lidstaten 15 procent van hun gas gezamenlijk moeten gaan inkopen. Hiermee wil Brussel burgers en bedrijven in EU-landen die hun gas- en elektriciteitsrekening niet meer kunnen betalen, de helpende hand bieden.

Rutte is geen voorstander van het voorstel van de Commissie om een maximumprijs voor gas af te spreken.


 
De Franse TGV V150, de snelste trein op wielen met 574,8 km/h.
Bron: wikipedia/Babskwal

Europees vervoer op de rails

Ministers van transport komen informeel samen in Praag om te praten over internationale connectiveit. Een duur woord dat tijdens deze vergadering neerkomt op het afstemmen van Europees treinverkeer. De energiecrisis heeft namelijk een aantal dingen ontspoort.

Ook zullen ze het hebben over de ontwikkeling van hogesnelheidsverbindingen tussen Europese steden. Op het perron van Amsterdam -en Rotterdam Centraal ligt Europa nu al deels aan je voeten. Wie weet wat voor een nieuwe bestemmingen de ministers bespreken. Zou Harbers met de trein naar Praag zijn afgereisd? Duurt slechts een krappe 11 uur.


En verder...

Een delegatie van de Tweede Kamer is vandaag aanwezig in Brussel bij de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

21 oktober

Europese Raad

Dag 2 Europese top

21 oktober

Europese Raad

Informele bijeenkomst ministers van Vervoer

21 oktober

Benelux Unie

Delegatie Tweede Kamer naar Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad