Europa Vandaag: de Europese Commissie wil als 'Robin Hood' optreden op de energiemarkt

Friday, September 30 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Fossiele brandstof

Een buitengewone Raad voor buitengewone energieprijzen

Dat hoge energieprijzen menig burger pijnigen, dat was al langer duidelijk. Maar vandaag zal dit onderwerp ook de Raad Energie i kwellen. Ze zullen namelijk proberen een politiek akkoord te bereiken over een voorstel voor een verordening in verband met de hoge energieprijzen.

Het voorstel zou de druk van de hoge energieprijzen op de burgers en de economie moeten verlichten door de extra inkomsten van de energiesector te herverdelen onder de eindafnemers. De Europese Commissie i zou hiermee een soort van 'Robin Hood' worden. Ze nemen van de rijke energiebedrijven, en herverdelen dit onder de arme burgers. De Commissie zal haar boog echter bijtijds weer aan de muur moeten hangen, de voorgestelde maatregelen zijn namelijk van tijdelijke aard.


 
Vladimir Putin, Charles Michel
Bron: The Council of the European Union

Het grootste land hapt er een stukje bij

Het Kremlin heeft aangekondigd dat Rusland vandaag de aansluitingsverdragen van de bezette regios van Oekraïne zal goedkeuren. Als reactie wil de Europese Commissie "bijtende sancties" treffen. Het pakket van voorgestelde maatregelen bestaat uit een plafond voor olieprijzen, verdere beperkingen op de invoer van Russische producten en een uniebreed exportverbod op producten met een militair doeleinde.

De EU-buitenlandchef i Josep Borrel heeft al laten weten dat de EU nooit de uitslag van de "nep-referenda" zal erkennen.

Het voorstel voor sancties moet nog goedgekeurd worden door de lidstaten.


En verder...

Is Ursula von der Leyen i bij een bijeenkomst van de Zuid-Europese landen (MED-9), en is het de laatste dag van de MEP conferentie in de Tweede Kamer.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

30 september

Raad Energie

Behandelt de gestegen energiekosten en probeert een overeenstemming te bereiken.

30 september

Europese Commissie

Ursula von der Leyen doet mee aan de MED-9.