Europa Vandaag: zijn wij vandaag Raad-loos?

Thursday, September 22 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

Czech EU Presidency
Bron: The Council of the European Union

Zijn wij vandaag Raad-loos?

Voor vandaag en morgen staat er een informele bijeenkomst van de ministers van consumentenbescherming op het programma, aldus de officiële agenda van de Raad van de Europese Unie i. Het Tsjechisch voorzitterschap bericht echter dat deze ontmoeting alleen op vrijdag plaats zal vinden. Het zijn inconsistenties waar je 's nachts wakker van ligt. Zijn wij dan vandaag toch Raad-loos?

Het onderwerp van de potentiële Raad is gelukkig wél bekend. Zo behandelen de ministers de versterking van het consumentenrecht rondom veranderingen en de problemen die de consumenten op dit moment ondervinden, zoals hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne.


Viktor Orban staat de pers te woord
Bron: The Council of the European Union

Algemene Vergadering van de VN

Wat we wel weten is dat enkele Europese regeringsleiders de Algemene Vergadering van de VN toespreken. Zo is het aan de regeringsleiders van Italië, Tsjechië, Oostenrijk en Hongarije om hun 15 minuten durende speech te geven.

Mark Rutte i zal op vrijdag namens Nederland de VN toespreken. Hoewel de EU i al sinds 1974 permanent waarnemer is in de Algemene Vergadering, heeft zij pas sinds 2011 de mogelijkheid om, samen met andere belangrijke groeperingen, het woord te nemen en haar standpunten te presenteren. Sindsdien is dit de taak geweest van de voorzitter van de Europese Raad, op dit moment Charles Michel i.

Niet alle regeringsleiders houden zich netjes aan het tijdslimiet. De voormalig president van Cuba, Fidel Castro heeft volgens de bibliotheek van de VN het record, met een toespraak die 269 minuten duurde.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

(22)-23 september

Raad consumentenzaken

Behandelt de oorlog in Oekraïne en de effecten van de hoge energieprijzen op consumenten.

20-23 september

Algemene Vergadering van de VN

Landen spreken de Algemene Vergadering van de VN toe,