Buitengewone bijeenkomst Europese Raad, 30-31 mei 2022, Brussels

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
date May 30, 2022 - May 31, 2022
city Brussels, Belgium

Op de eerste dag van de top heeft de Europese Raad conclusies over Oekraïne aangenomen. De Oekraïense president Zelensky heeft zich aan het begin van de top bij de bespreking aangesloten via videoconferentie.

Voornaamste resultaten, 30 mei 2022

Russische agressie tegen Oekraïne

De EU-leiders drongen er bij Rusland op aan onmiddellijk een einde te maken aan zijn willekeurige aanvallen op burgers en civiele infrastructuur, en al zijn troepen en militair materieel onmiddellijk en onvoorwaardelijk terug te trekken uit het gehele grondgebied van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen.

De gruweldaden van de Russische troepen en het lijden en de verwoesting die worden toegebracht, zijn onbeschrijfelijk.

Conclusies van de Europese Raad

De leiders willen de volledige naleving van het internationaal humanitair recht, met inbegrip van het Verdrag van Genève betreffende de behandeling van krijgsgevangenen. Ze riepen Rusland ook op het volgende toe te staan:

Vervolging van oorlogsmisdaden

De Europese Raad prees degenen die helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal en het onderzoeken van oorlogsmisdaden, en sprak zijn steun uit voor het werk van de aanklager van het Internationaal Strafhof en van de procureur-generaal van Oekraïne, bijgestaan door de EU en haar lidstaten.

Rusland, Belarus en alle verantwoordelijken zullen overeenkomstig het internationaal recht ter verantwoording worden geroepen voor hun daden.

Conclusies van de Europese Raad

De staatshoofden en regeringsleiders waren positief over de instelling van een door Eurojust gecoördineerd gemeenschappelijk onderzoeksteam en over de operationele steun die Europol levert.

Infographic - EU-sancties in reactie op de Russische invasie in Oekraïne

Zie volledige infographic

Sancties

De Europese Raad kwam overeen dat het zesde pakket sancties tegen Rusland betrekking heeft op ruwe aardolie en aardolie­producten die vanuit Rusland aan de lidstaten worden geleverd. Er komt een tijdelijke uitzondering voor ruwe olie die via pijpleidingen wordt geleverd. Bij plotselinge onderbrekingen van de voorziening zullen noodmaatregelen worden genomen om de voorzienings­zekerheid te waarborgen.

De leiders drongen er bij de Raad van de EU op aan de nieuwe sancties snel af te ronden en aan te nemen, en daarbij te zorgen voor:

EU-steun voor Oekraïne

Sinds het begin van de Russische agressie heeft de EU haar steun voor de algemene economische, sociale en financiële veerkracht van Oekraïne opgevoerd.

Humanitaire steun

De EU en haar lidstaten hebben bescherming geboden aan miljoenen oorlogs­vluchtelingen uit Oekraïne, en zij zullen voor veilige opvang blijven zorgen. De EU-leiders hebben de Commissie ook verzocht met nieuwe initiatieven te komen om deze inspanning binnen de EU-begroting te ondersteunen.

De Europese Raad was positief over de resultaten van de internationale donorconferentie op hoog niveau, georganiseerd door Polen en Zweden.

Financiële steun

De EU zal de Oekraïense regering blijven bijstaan in haar dringende behoefte aan liquiditeit, en is bereid Oekraïne in 2022 tot € 9 miljard aan nieuwe buiten­gewone macro­financiële bijstand toe te kennen.

Wederopbouw van een democratisch Oekraïne

Volgens de Europese Raad moet er een platform voor de weder­opbouw van Oekraïne worden overwogen, waarin de Oekraïense regering, de EU en haar lidstaten, de Europese Investeringsbank en internationale partners, financiële instellingen en organisaties zijn vertegenwoordigd.

De EU-leiders benadrukten dat de EU-steun voor wederopbouw zal worden gekoppeld aan hervormingen die samenlopen met het Europees traject van Oekraïne, en verzochten de Commissie om op basis daarvan voorstellen te doen.

De Europese Raad is ook voorstander van het actief verkennen van verdere mogelijkheden die stroken met het EU- en het internationale recht, zoals het gebruiken van bevroren Russische tegoeden voor de wederopbouw.

Militaire steun

De EU blijft zich inzetten om Oekraïne verder in staat te stellen zijn territoriale integriteit en soevereiniteit te verdedigen. De Europese Raad is dan ook tevreden met het recente besluit van de Raad om de militaire steun aan Oekraïne in het kader van de Europese Vredesfaciliteit op te voeren.

Handelsmaatregelen

De Europese Raad was ingenomen met het besluit om gedurende 1 jaar de invoerrechten op alle Oekraïense uitvoer naar de EU op te schorten.

Politieke steun

De leiders namen nota van de voorbereiding van de adviezen van de Commissie over het verzoek om toetreding tot de EU van Oekraïne, en ook van de Republiek Moldavië en van Georgië, en zullen tijdens de bijeenkomst in juni hierop terugkomen.

Ze benadrukten dat de EU en haar lidstaten meer zullen doen om derde landen aan te moedigen:

EU-steun aan buurlanden

Wat betreft de gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne voor de buurlanden en de Westelijke Balkan, benadrukte de Europese Raad dat de Republiek Moldavië alle nodige steun moet krijgen.

Hij herhaalde zijn oproep om een einde te maken aan de repressie in Belarus en herinnerde aan het democratische recht van het Belarussische volk op nieuwe, vrije en eerlijke verkiezingen.

Voedselzekerheid

De Europese Raad zal spreken over voedsel­zekerheid, waaronder internationale coördinatie, en hoe voor een alomvattende totaal­aanpak kan worden gezorgd.

Infographic - Een strategisch kompas voor de EU

Zie volledige infographic

Defensie

De Europese Raad zal debatteren over de veiligheid en defensie van de EU na de Russische agressie tegen Oekraïne. Het zal onder meer gaan over manieren om de weerbaarheid te versterken en de capaciteit te vergrotenvia investeringen.

Ook buigen de EU-leiders zich over de analyse van de investerings­tekorten voor defensie, die de Europese Commissie in samenwerking met het Europees Defensie­agentschap maakte. En ze bespreken het voorstel van de Commissie om de Europese industriële en technologische defensie­basis te versterken.

Infographic - How dependent are EU member states on energy imports?

Zie volledige infographic

Energie

De Europese Raad zal de vorderingen evalueren met het zo snel mogelijk afbouwen van de afhankelijkheid van de EU van de invoer van Russische fossiele brandstoffen.

In dit verband zullen de EU-leiders ook het RePowerEU-plan bespreken, dat de Europese Commissie op 18 mei 2022 presenteerde.


1.

More about...