Het Europees Parlement halverwege de termijn: opvallende Nederlanders

Wednesday, January 19 2022, 12:02

DEN HAAG (PDC i) - Het huidige Europees Parlement i zit er nu tweeënhalf jaar, halverwege de termijn. Nieuwssite Politico heeft een tussenbalans opgemaakt op een aantal terreinen, zoals de Europarlementariër die de meeste vragen stelde, of die het vaakst voor een wetsvoorstel stemde. In een aantal van de lijsten komen ook Nederlandse Europarlementariërs voor.

Esther de Lange i (CDA) diende het vaakst een amendement in waar ze ook medestanders vond van andere partijen. Dat leverde haar de titel beste bruggenbouwer op.

Dorien Rookmaker i (MDDN) stemde van alle Europarlementariërs het minst vaak mee met haar fractie. Zij is daarmee het meest dissident. Rob Roos i (JA21) en Marcel de Graaff i (PVV) stemden in hun fracties ook heel vaak afwijkend van de partijlijn.

Marcel de Graaff behaalde net de top 5 als het gaat om MEP's die het minst vaak een stemming wonnen. In nog geen kwart van de keren dat De Graaff een stem uitbracht was dat voor een stemming die een meerderheid haalde.

Tineke Strik i (GroenLinks) komt op plaats vier van het aantal woorden dat door een Europarlementariër is gesproken tijdens plenaire debatten. Strik is dan ook woordvoerder geweest op een aantal zaken die ook plenair zijn besproken.

Votewatch heeft gekeken naar de meest invloedrijke Europarlementariërs van 2021. Nederlanders ontbraken in de top tien, maar Jeroen Lenaers i (CDA) werd wel getipt als een van de hoogste stijgers gezien zijn rol als rapporteur in een aantal dossiers op het terrein van politie en justitie.

Bron: Politico, Votewatch