Volt Europa

Source: Europa Nu.

Volt Europa is een pan-Europese progressieve politieke beweging die in 31 Europese landen actief is. In elk land is het inhoudelijke partijprogramma hetzelfde. De partij is in 2017 opgericht en is aangesloten bij de Europese fractie van de Groenen/Europese Vrije Alliantie. Meer dan 70% van de leden van Volt Europa zijn nog nooit eerder lid geweest van een politieke partij.

Tijdens de Europese parlementsverkiezingen van 2019 heeft de partij via Duitsland een zetel behaald. De Duitse medeoprichter Damian Boeselager vertegenwoordigt nu alle Volt-afdelingen in het Europees parlement. De Nederlandse lijsttrekker voor Volt Europa was Reinier van Lanschot. In juni 2023 werd bekend dat Sophie in 't Veld i haar lidmaatschap van D66 i op heeft gezegd in ruil voor het lidmaatschap van Volt. Zij maakt echter formeel geen deel uit van de fractie van Volt in het Europees Parlement.

De partij wil de EU versterken en in actie komen tegen populisme, nationalisme, corruptie en de 'ouderwetse' manier van politiek bedrijven. Volt Europa zet zich in voor een verenigd Europa met hoge standaarden voor klimaat, sociale- en humane ontwikkeling.

Meer informatie