United Nations General Assembly week

Vrijheidsbeeld in New York

Tijdens de Algemene Vergadering van de VN zal voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk de stem van de EU laten horen.

Voornaamste agendapunten

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, zal namens de EU de Algemene Vergadering van de VN (AVVN) toespreken.

In een veranderlijke en onvoorspelbare wereld wil de EU het voortouw nemen in een doeltreffendere VN en bruggen bouwen ter ondersteuning van het multilateralisme.

Het algemeen debat van de 73e zitting van de AVVN begon op 25 september. Het gaat over het thema "de VN voor iedereen waardevol maken: mondiaal leiderschap en gedeelde verantwoordelijkheden voor vreedzame, billijke en duurzame samenlevingen".

Voorzitter Tusk woonde op 25 september een evenement bij over het VN-initiatief inzake vredeshandhaving ("action for peacekeeping"). Hij stond stil bij de noodzaak om VN-vredes­handhavings­operaties te versterken:

"De VN-vredeshandhaving moet veel doeltreffender en doelmatiger worden, willen we de nieuwe conflicten en crises die dagelijks over de hele wereld ontstaan, aanpakken. De Unie wil dat er meer wordt ingezet op politieke oplossingen, preventie en een geïntegreerde aanpak van interventies. We moeten ook meer doen om onze vredeshandhavers te beschermen."

Voorzitter Donald Tusk tijdens het evenement op hoog niveau in verband met de VN-actie voor vredeshandhaving

In de marge van de AVVN zal voorzitter Tusk de gelegenheid hebben andere leiders te ontmoeten. In de planning van de voorzitter staan nadere details:

EU-prioriteiten voor de Algemene Vergadering van de VN

De Raad keurde in juni 2018 de prioriteiten van de EU voor de VN en de 73e AVVN goed. De aandacht van de EU zal vooral uitgaan naar:

Vooruitlopend op de AVVN bekrachtigde de Raad de prioriteiten voor het strategisch partnerschaptussen de EU en de VNinzake vredesoperaties en crisisbeheersing voor 2019-2021. De Raad erkende de al lang bestaande samenwerking tussen de VN en de EU op deze gebieden. Ook herhaalde hij dat de EU duidelijk vasthoudt aan een krachtige VN als fundament van het multilateralisme.

Zie ook


1.

More about...