Poolse constitutionele crisis duurt voort

Friday, August 12 2016, 10:23

DEN HAAG (PDC i) - Het Poolse constitutionele hof heeft zich op donderdag opnieuw uitgesproken tegen de controversiële wet die de onafhankelijke rol van het constitutionele hof beperkt. Het hof noemt de wet 'ongrondwettelijk' en benadrukt dat 'zelfs geen democratisch gekozen parlement het recht heeft wetten door te voeren die in conflict zijn met de fundamentele Poolse wet.'

Eind juli had het Poolse parlement de wet aangenomen die op 16 augustus van kracht moet worden. De oppositie was echter naar het constitutionele hof gestapt om de nieuwe wet aan te vechten. In maart had het constitutionele hof al uit eigen beweging aangegeven de wet te beschouwen als een ontoelaatbare beperking van de positie van het hof.

De Europese Commissie i heeft al eerder haar bezorgdheid uitgesproken over de ontwikkelingen in Polen. Eind juli kreeg Polen in een zogeheten Opinie van de Commissie te horen dat zij drie maanden de tijd om een aantal hervormingen door te voeren die de rechtstaat moeten beschermen. Jaroslaw Kaczynski, partijleider van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) zei "geamuseerd" te zijn door het Brusselse communiqué.

Bron: Politico.eu