Europese geheime diensten overleggen wekelijks in Nederland

Wednesday, July 27 2016, 11:36

DEN HAAG (PDC i) - Sinds enkele maanden komen dertig Europese geheime diensten wekelijks bijeen voor het uitwisselen van informatie over terrorisme. Het initiatief hiertoe is genomen door de Nederlandse geheime dienst AIVD i, die tot 1 juli jl. voorzitter van de Counter Terrorism Group (CTG) was. De diensten van de 28 EU-lidstaten i plus Noorwegen en Zwitserland treffen elkaar in Nederland op een geheime plaats.

Sinds de aanslagen in Parijs wordt er binnen Europa i veel uitgebreider informatie rond terroristische groeperingen en activiteiten gedeeld; hiertoe is in januari 2016 een platform voor informatie-uitwisseling opgezet. Stond in het begin de zogenoemde 'derde-landregel' - waarbij bevriende landen geen informatie uitwisselen met derden - het uitwisselen van informatie nog in de weg, momenteel wordt de database goed gevuld met informatie over Europese burgers die banden hebben met jihadistische organisaties.

De wekelijkse ontmoetingen tussen de geheime diensten moet de onderlinge samenwerking en vooral het leggen van kruisverbanden bevorderen.

Bron: Volkskrant