State of the Union voorzitter Europese Commissie

Source: Europa Nu.
Ursula von der Leyen at the podium
Bron: European Commission

De 'State of the Union' (SOTEU) is de jaarlijkse toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie i waarin de balans wordt opgemaakt over hoe de Europese Unie ervoor staat. Ook worden de belangrijkste plannen van de Commissie i voor het komende jaar uiteen gezet.

De speech wordt gegeven tijdens de eerste plenaire zitting van het Europees Parlement i van het nieuwe politieke jaar (begin september).

De 'State of the Union' is te vergelijken met de Troonrede i die in Nederland op Prinsjesdag wordt uitgesproken, of met de State of the Union die de president van de Verenigde Staten in het Amerikaanse Congres houdt.

1.

'State of the Union'

De eerste Europese 'State of the Union' werd in 2010 gegeven door toenmalig Commissievoorzitter Barroso i. In 2014 werd de State of the Union niet uitgesproken, de Commissie Barroso-II i was toen demissionair en de nieuw benoemde Commissievoorzitter Juncker i moest zijn nieuwe Europese Commissie nog samenstellen. In 2015 zette Commissievoorzitter Juncker deze nieuwe traditie voort, waarna ook Commissievoorzitter Von der Leyen hier in 2020 mee verder ging.

2.

Intentieverklaring nieuwe Commissievoorzitter

De benoeming van een nieuwe Commissie moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Het is gebruikelijk dat de Commissievoorzitter tijdens dat debat alle prioriteiten van de nieuwe Commissie voor de komende vijf jaar toelicht.

Na zijn herbenoeming in 2009 zette toenmalig Commissievoorzitter Barroso i zijn plannen voor de komende vijf jaar op aandringen van het Europees Parlement al uiteen nog voor hij de bezetting van zijn Commissie rond had. In 2014 deed Juncker hetzelfde, nog vóór de benoeming van de rest van zijn Commissie i.

3.

Staat van de Europese Unie

De Staat van de Europese Unie i is het jaarlijkse stuk van het Nederlandse kabinet over wat Nederland wil met de Europese Unie in het komende jaar.

4.

Meer informatie

Commissie-Von der Leyen

Commissie Juncker