Nederlandse Europarlementariërs stemmen steeds minder vaak hetzelfde

Tuesday, May 17 2011, 16:35

DEN HAAG (PDC i) - Er is een groot verschil in het stemgedrag van de Nederlandse Europarlementariërs i tijdens de hoofdelijk stemmingen i in het Europees Parlement i. In slechts 3,9 procent van de gevallen waren alle Nederlandse parlementariërs het met elkaar eens. In 2009 was dit nog 9,5 procent. 

Dit blijkt uit een onderzoek van het Huis voor Democratie en Rechtsstaat i naar het stemgedrag van de 25 Nederlandse vertegenwoordigers in het Europees Parlement in de periode tussen september 2009 en juli 2010. Het stemgedrag van de Europarlementariërs van D66 i en de VVD i leek het meest op elkaar. In 95 procent van de gevallen stemden zij hetzelfde. De partijen die wat betreft stemgedrag het juist het verst uit elkaar lagen waren GroenLinks i en de PVV i.

Uit het onderzoek blijkt verder dat er binnen de verschillende delegaties doorgaans hetzelfde wordt gestemd. In het geval van de delegatie van de PVV, stemden de leden bij alle 835 onderzochte stemming exact hetzelfde. De cohesie binnen deze delegatie is dus extreem hoog. Van alle Nederlandse partijen was de eenstemmigheid in de SP i het laagst. In juni 2010 verliet Kartika Liotard deze delegatie i na ruzie met haar collega Dennis de Jong i.

bron: Huis voor Democratie en Rechtsstaat