A.I. (Anita) Gradin

Source: Europa Nu.

Anita Gradin (1933) is een Zweedse sociaaldemocratische politica, die in de Commissie-Santer (1995-1999) als eurocommissaris belast was met justitie, binnenlandse zaken, financiële controle en fraudebestrijding. Mevrouw Gradin werd na een journalistieke loopbaan in 1969 lid van het Zweedse parlement. Later was zij ambassadeur in Wenen en in de kabinetten-Carlsson minister voor respectievelijk asielbeleid en emancipatie, en van buitenlandse handel. Als commissaris probeerde zij onder meer betere samenwerking tussen EU-lidstaten te bevorderen bij de bestrijding van fraude met EU-subsidiegelden.

in de periode 1995-1999: lid Europese Commissie

1.

Personal data

Country
Zweden

Place and date of birth
Hörnefors, 18 December 1933

2.

Party/Movement

Party
SAP (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, Zweedse sociaaldemocratische arbeiderspartij)

3.

Main functions and occupations

Main functions and occupations
  • journalist bij Västerbottens Folkblad, Arbetarbladet en TCO-tidningen (vakbondsbladen)
  • directeur Kabinet van de minister-president, from 1967 until 1968
  • lid Parlement (Riksdag), from 1969 until 1992
  • ambassadeur van Zweden te Wenen (tevens geaccrediteerd bij de deelregering van Slovenië)
  • minister belast met asielbeleid en emancipatie, bij het ministerie van Arbeid, from 8 October 1982 until 10 October 1986 (kabinetten-Palme II en Carlsson I)
  • minister belast met buitenlandse handel, from 10 October 1986 until 4 October 1991 (kabinetten-Carlsson I en II)
  • lid Europese Commissie, belast met JBZ, immigratie, relaties met de Ombudsman, financiële controle en fraudebestrijding, from 25 January 1995 until 17 September 1999 (commissie-Santer)

4.

Activities

Activities on European affairs
  • Speerpunten van haar beleid als EU-commissaris waren bestrijding van fraude bij toekenning van subsidiegelden en van gelden uit regionale steunfondsen, het tegengaan van geweld tegen vrouwen en van vrouwenhandel, bestrijding van seksueel misbruik van kinderen en wetgeving om het elektronisch betalingsverkeer te beschermen tegen de moderne misdaad.