Rassemblement National (voorheen Front National)

Met dank overgenomen van Europa Nu.
Logo Front National

'Nationaal Samenwerkingsverband' (Rassemblement National) is een nationalistische partij in Frankrijk. De partij wordt gezien als extreemrechts. De partij staat bekend als eurosceptisch en stond bijvoorbeeld achter het Franse 'nee' tegen de Europese Grondwet.

Het Rassemblement National is in 1972 door Jean-Marie Le PenĀ i opgericht als Front National. Sinds 2011 is Marine Le PenĀ i, dochter van Jean-Marie, leider van de partij. De partij is voor strenge integratie van immigranten. Rassemblement National ziet de sociale zekerheid als verantwoordelijkheid van de staat, maar het wil ook het bedrijfsleven meer vrijheid geven, de belastingen en subsidies verlagen en regels versoepelen. In het voorjaar van 2017 verloor Le Pen in de tweede ronde van de Franse Presidentsverkiezingen met 33 procent van de stemmen van de pro-Europese Macron.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 werd het Rassemblement National de grootste partij in Frankrijk en het verkreeg hiermee 21 zetels. Leden van RN hebben zich aangesloten bij de ENF-fractie en zijn eurosceptisch.