Besluit 2023/226 - Verlenging van de toekenning van gunsten aan de gemeenschappelijke onderneming Hochtemperatur-Kernkraftwerk GmbH

1.

Wettekst

3.2.2023   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 32/53

 

BESLUIT (Euratom) 2023/226 VAN DE RAAD

van 30 januari 2023

inzake de verlenging van de toekenning van gunsten aan de gemeenschappelijke onderneming Hochtemperatur-Kernkraftwerk GmbH

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name artikel 48,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij Beschikking 74/295/Euratom (1) heeft de Raad Hochtemperatur-Kernkraftwerk GmbH (“HKG”) opgericht als gemeenschappelijke onderneming in de zin van het Verdrag, voor een periode van 25 jaar vanaf 1 januari 1974.

 

(2)

Bij Beluit 2011/362/Euratom (2) heeft de Raad het statuut van HKG als gemeenschappelijke onderneming verlengd tot en met 31 december 2017.

 

(3)

Bij Beschikking 74/296/Euratom (3) en bij beschikking van 16 november 1992 (4) heeft de Raad een aantal gunsten zoals opgenomen in bijlage III bij het Verdrag, aan HKG toegekend voor een periode van 25 jaar met ingang van 1 januari 1974.

 

(4)

Bij Beluit 2011/374/Euratom (5) heeft de Raad die gunsten verlengd tot en met 31 december 2017.

 

(5)

Bij brief van 7 oktober 2021 heeft HKG verzocht om een verdere verlenging van het statuut van gemeenschappelijke onderneming. De verlenging moet ook gelden voor de desbetreffende ontheffingen van de belasting op de overdracht van onroerende goederen, de grondbelasting en de winstbelasting met betrekking tot de interesten op de langetermijnschulden. Daarnaast heeft HKG een aanvraag ingediend om ontheven te worden van alle directe belastingen die op gemeenschappelijke ondernemingen, hun goederen, bezittingen en inkomsten toegepast zouden kunnen worden. In zijn aanvraag heeft HKG verzocht dat die ontheffing zo ruim mogelijk opgezet zou worden en van toepassing zou zijn met ingang van 1 januari 2018. Voor de duidelijkheid heeft HKG ontheffing gevraagd van de volgende directe belastingen die van toepassing zijn in de Bondsrepubliek Duitsland (deze lijst mag niet als volledig worden beschouwd): de Körperschaftsteuer (vennootschapsbelasting), de Solidaritätszuschlag (“solidariteitstoeslag” op de vennootschapsbelasting), de Gewerbesteuer (plaatselijke bedrijfsbelasting), de Grunderwerbsteuer (belasting op de overdracht van onroerende goederen) en de Grundsteuer (grondbelasting).

 

(6)

Het huidige doel van HKG is de uitvoering van een programma voor de ontmanteling van de kerncentrale tot het stadium van veilige insluiting en vervolgens de uitvoering van een programma voor de bewaking van de ingesloten nucleaire installaties.

 

(7)

Die programma’s hebben in de Gemeenschap geen equivalent, aangezien geen enkele hogetemperatuurreactor tot dusver definitief is stopgezet in de Gemeenschap.

 

(8)

De uitvoering van die programma’s is dan ook belangrijk, aangezien ze nuttige ervaring oplevert voor de nucleaire industrie en voor de toekomstige ontwikkeling van de kernenergie in de Gemeenschap, met name wat de ontmanteling van kerncentrales betreft.

 

(9)

HKG moet dan ook bij de uitvoering van het programma voor de ontmanteling van de kerncentrale tot het stadium van veilige insluiting en het programma voor de bewaking van de ingesloten nucleaire installaties gesteund worden met een vermindering van de financiële lasten en met een toekenning van de gevraagde bijkomende belastingvoordelen.

 

(10)

Regelingen voor de financiering van de activiteiten van HKG zijn voor een periode tot en met 31 december 2022 vastgelegd in een overeenkomst tussen de Bondsrepubliek Duitsland, de deelstaat Noordrijn-Westfalen en HKG en zijn vennoten.

 

(11)

De aan HKG toegekende gunsten moeten daarom met terugwerkende kracht verlengd worden voor dezelfde periode als de verlenging van zijn statuut als gemeenschappelijke onderneming, namelijk van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022.

 

(12)

Na 31 december 2022 hangt een eventuele verdere verlenging van de aan de gemeenschappelijke onderneming HKG toegekende gunsten af van de indiening door HKG van een aanvraag voor een ontmantelingsvergunning,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De volgende gunsten, zoals opgenomen in bijlage III bij het Verdrag, die toegekend werden aan de Gemeenschappelijke Onderneming Hochtemperatur-Kernkraftwerk GmbH (HKG), worden voor een periode van vijf jaar verlengd met ingang van 1 januari 2018:

 

a)

in het kader van punt 4 van die bijlage, ontheffing van de Grunderwerbsteuer (belasting op de overdracht van onroerende goederen);

 

b)

in het kader van punt 5 van die bijlage de ontheffing van alle directe belastingen die op de gemeenschappelijke onderneming, haar goederen, bezittingen en inkomsten toegepast zouden kunnen worden.

Artikel 2

De in artikel 1 genoemde gunsten worden aan HKG verleend op voorwaarde dat de Commissie toegang heeft tot alle industriële, technische en economische informatie, met inbegrip van informatie betreffende de veiligheid, die HKG heeft verkregen bij de uitvoering van het programma voor de ontmanteling van de kerncentrale tot het stadium van veilige insluiting en bij de uitvoering van het programma voor de bewaking van de ingesloten nucleaire installaties.

Die voorwaarde strekt zich uit tot alle informatie die HKG overeenkomstig de gesloten contracten mag doorgeven. De Commissie stelt vast welke informatie haar meegedeeld moet worden en de wijze waarop dat moet gebeuren; zij draagt zorg voor de verspreiding van die informatie.

Artikel 3

Dit besluit wordt van kracht op de datum van de kennisgeving ervan.

Artikel 4

Dit besluit is gericht tot HKG.

Gedaan te Brussel, 30 januari 2023.

Voor de Raad

De voorzitter

  • P. 
    KULLGREN
 

  • (1) 
    Beschikking 74/295/Euratom van de Raad van 4 juni 1974 inzake de oprichting van de Gemeenschappelijke Onderneming Hochtemperatur-Kernkraftwerk GmbH (HKG) (PB L 165 van 20.6.1974, blz. 7).
  • (2) 
    Besluit 2011/362/Euratom van de Raad van 17 juni 2011 inzake de verlenging van het statuut van Hochtemperatur-Kernkraftwerk GmbH (HKG) als gemeenschappelijke onderneming (PB L 163 van 23.6.2011, blz. 24).
  • (3) 
    Beschikking 74/296/Euratom van de Raad van 4 juni 1974 betreffende de toekenning van gunsten aan de Gemeenschappelijke Onderneming Hochtemperatur-Kernkraftwerk GmbH (HKG) (PB L 165 van 20.6.1974, blz. 14).
  • (4) 
    Niet bekendgemaakt in het Publicatieblad.
  • (5) 
    Besluit 2011/374/Euratom van de Raad van 17 juni 2011 inzake de verlenging van de toekenning van gunsten aan de Gemeenschappelijke Onderneming Hochtemperatur-Kernkraftwerk GmbH (HKG) (PB L 168 van 28.6.2011, blz. 8).
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.