Besluit 2019/1707 - Standpunt EU in het Handelscomité dat is opgericht bij de tussentijdse partnerschapsovereenkomst met de staten in de Stille Oceaan met betrekking tot een aanbeveling voor bepaalde wijzigingen van de overeenkomst in verband met de toetreding van Samoa en met toekomstige toetredingen van andere eilandstaten in de Stille Oceaan

1.

Wettekst

11.10.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 260/45

 

BESLUIT (EU) 2019/1707 VAN DE RAAD

van 17 juni 2019

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Handelscomité dat is opgericht bij de tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten in de Stille Oceaan, anderzijds, met betrekking tot een aanbeveling voor bepaalde wijzigingen van de overeenkomst teneinde rekening te houden met de toetreding van Samoa en met toekomstige toetredingen van andere eilandstaten in de Stille Oceaan

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 3, en artikel 207, lid 4, eerste alinea, juncto artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 30 juli 2009 heeft de Unie de tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten in de Stille Oceaan, anderzijds (1) (“de overeenkomst”), waarbij een kader wordt vastgesteld voor een economische partnerschapsovereenkomst, ondertekend. De overeenkomst wordt voorlopig toegepast door de Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea en de Republiek Fiji sinds respectievelijk 20 december 2009 en 28 juli 2014.

 

(2)

Artikel 80 van de overeenkomst bepaalt dat andere eilandstaten in de Stille Oceaan, die partij zijn bij de Overeenkomst van Cotonou (2) of eilanden in de Stille Oceaan waarvan de structurele kenmerken en de economische en sociale situatie vergelijkbaar zijn met die van de staten die partij zij bij de Overeenkomst van Cotonou kunnen toetreden tot de overeenkomst op basis van een overeenkomstig artikel XXIV van de GATT 1994 ingediend aanbod voor markttoegang. Op 5 februari 2018 heeft de Onafhankelijke Staat Samoa (Samoa) op aan de partijen een toetredingsverzoek voor besluit voorgelegd aan de overeenkomstsluitende partijen, vergezeld van een overeenkomstig artikel XXIV van de GATT 1994 ingediend aanbod voor markttoegang.

 

(3)

Tijdens de zesde vergadering van het Handelscomité op 24 oktober 2018 hebben vertegenwoordigers van de Unie en van de staten in de Stille Oceaan een lijst opgesteld met technische wijzigingen van de overeenkomst die nodig zijn teneinde rekening te houden met de toetreding van Samoa tot de overeenkomst. De vertegenwoordigers van de Unie en van de staten in de Stille Oceaan hebben geconcludeerd dat die wijzigingen zouden inhouden dat Samoa als partij bij de overeenkomst wordt opgenomen en dat zijn aanbod voor markttoegang wordt toegevoegd aan bijlage II bij de overeenkomst. Telkens wanneer een andere eilandstaat in de Stille Oceaan toetreedt tot de overeenkomst, zouden gelijkaardige wijzigingen van de overeenkomst nodig zijn.

 

(4)

Bij Besluit (EU) 2018/1908 van 6 december 2018 (3) heeft de Raad het toetredingsverzoek van Samoa goedgekeurd. De rekst van Samoa's aanbod voor markttoegang is aan dat besluit gehecht (4). Samoa is op 21 december 2018 tot de overeenkomst toegetreden en past de overeenkomst voorlopig toe sinds 31 december 2018.

 

(5)

Artikel 68 van de overeenkomst bepaalt dat het Handelscomité alle aangelegenheden behandelt die nodig zijn voor de uitvoering van de overeenkomst. Het Handelscomité moet de bevoegdheid krijgen te besluiten over technische wijzigingen van de overeenkomst die nodig zouden kunnen zijn na de toetreding van een andere eilandstaat in de Stille Oceaan.

 

(6)

Tijdens de zevende vergadering van het Handelscomité op 24 juli 2019 zal het Handelscomité krachtens artikel 78 van de overeenkomst kunnen aanbevelen dat de partijen wijzigingen van de overeenkomst aanbrengen teneinde rekening te houden met de toetreding van Samoa en met de toekomstige toetredingen van andere eilandstaten in de Stille Oceaan tot de overeenkomst.

 

(7)

De Unie moet het in te nemen standpunt aangaande de aanbeveling voor dergelijke wijzigingen bepalen.

 

(8)

Het standpunt van de Unie op de zevende vergadering van het Handelscomité dient derhalve te worden gebaseerd op de aangehechte ontwerpaanbeveling,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het namens de Unie tijdens de zevende vergadering van het Handelscomité in te nemen standpunt aangaande de aanbeveling tot bepaalde wijzigingen van de tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten in de Stille Oceaan, anderzijds, teneinde rekening te houden met de toetreding van Samoa en met de toekomstige toetredingen van andere eilandstaten in de Stille Oceaan is gebaseerd op de aan dit besluit gehechte ontwerpaanbeveling van het Handelscomité (5).

Artikel 2

De aanbeveling van het Handelscomité wordt na de vaststelling ervan bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Luxemburg, 17 juni 2019.

Voor de Raad

De voorzitter

  • F. 
    MOGHERINI
 

  • (1) 
    Besluit 2009/729/EG van de Raad van 13 juli 2009 tot ondertekening en voorlopige toepassing van de tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten in de Stille Oceaan, anderzijds (PB L 272 van 16.10.2009, blz. 1).
  • (2) 
    Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van Staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, als laatstelijk gewijzigd (PB L 317 van 15.12.2000, blz. 3).
  • (3) 
    Besluit (EU) 2018/1908 van de Raad van 6 december 2018 betreffende de toetreding van Samoa tot de tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten in de Stille Oceaan, anderzijds (PB L 333 van 28.12.2018, blz. 1).
  • (5) 
    De tekst van bijlage II bij de overeenkomst (douanerechten die van toepassing zijn op de invoer in de Onafhankelijke Staat Samoa) werd bekendgemaakt in PB L 333 van 28.12.2018, blz. 3.
 

ONTWERP

AANBEVELING Nr. 01/2019 VAN HET HANDELSCOMITÉ, DAT IS OPGERICHT BIJ DE TUSSENTIJDSE PARTNERSCHAPSOVEREENKOMST TUSSEN DE EUROPESE GEMEENSCHAP, ENERZIJDS, EN DE STATEN VAN DE STILLE OCEAAN, ANDERZIJDS

van …

met betrekking tot de toetreding van Samoa en de toekomstige toetredingen van andere eilandstaten in de Stille Oceaan

HET HANDELSCOMITÉ,

Gezien de tussentijdse partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de staten van de Stille Oceaan, anderzijds (1) ("de overeenkomst"), waarin een kader voor een economische partnerschapsovereenkomst is vastgesteld, en die op 30 juli 2009 is ondertekend in Londen, en met name de artikelen 68, 78 en 80 ervan,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Onafhankelijkse Staat Papoea-Nieuw-Guinea en de Republiek Fiji hebben de overeenkomst respectievelijk op 30 juli 2009 en 11 december 2009 ondertekend en passen de overeenkomst voorlopig toe sinds respectievelijk 20 december 2009 en 28 juli 2014.

 

(2)

Op 5 februari 2018 heeft de Onafhankelijke Staat Samoa (Samoa) aan de overeenkomstsluitende partijen een toetredingsverzoek voor besluit voorgelegd, vergezeld van een overeenkomstig artikel XXIV van de GATT 1994 ingediend aanbod voor markttoegang. Samoa is op 21 december 2018 tot de overeenkomst toegetreden en past deze voorlopig toe sinds 31 december 2018.

 

(3)

Naar aanleiding van de toetreding van Samoa heeft het Handelscomité de overeenkomst herzien en beveelt het de overeenkomstsluitende partijen de vaststelling van technische wijzigingen van de overeenkomst aan teneinde Samoa als overeenkomstsluitende partij bij de overeenkomst op te nemen en het aanbod voor markttoegang van Samoa aan bijlage II bij de overeenkomst toe te voegen.

 

(4)

Telkens wanneer een andere eilandstaat in de Stille Oceaan toetreedt tot de overeenkomst zullen gelijkaardige wijzigingen van de overeenkomst nodig zijn.

 

(5)

Het Handelscomité stelt voor dat het de bevoegdheid krijgt te besluiten over technische wijzigingen van de overeenkomst die nodig zouden kunnen zijn na de toetreding van een andere eilandstaat in de Stille Oceaan,

HEEFT DE VOLGENDE AANBEVELING VASTGESTELD:

Het Handelscomité beveelt aan dat de partijen:

 

1.

lid 1 van artikel 70 van de overeenkomst vervangen door:

"1.   Voor de toepassing van deze overeenkomst zijn de "overeenkomstsluitende partijen" de Europese Gemeenschap, de "EG" genoemd, enerzijds, en Papoea-Nieuw-Guinea, de Republiek Fiji-eilanden en de Onafhankelijke Staat Samoa, de "Stille-Oceaanstaten" genoemd, anderzijds.";

 

2.

het volgende lid 3 aan artikel 80 van de overeenkomst toevoegen:

"3.   Het Handelscomité kan besluiten over technische wijzigingen van de overeenkomst die nodig zouden kunnen zijn na de toetreding van een andere eilandstaat in de Stille Oceaan.";

 

3.

in bijlage II bij de overeenkomst de tekst van het overeengekomen aanbod voor markttoegang van de Onafhankelijke Staat Samoa, zoals uiteengezet in de bijlage bij deze aanbeveling, toevoegen;

 

4.

in bijlage X bij Protocol II bij de overeenkomst de verwijzing naar Samoa verwijderen uit de lijst van "andere ACS-staten".

Gedaan te…,

Voor het Handelscomité

Namens de Unie

Namens de staten in de Stille Oceaan

 

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.