Besluit 2006/264 - Beschermende maatregelen in verband met de ziekte van Newcastle in Roemenië

1.

Wettekst

4.4.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 95/6

 

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 27 maart 2006

tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met de ziekte van Newcastle in Roemenië

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2006) 892)

(Voor de EER relevante tekst)

(2006/264/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 91/496/EEG van de Raad van 15 juli 1991 tot vaststelling van de beginselen voor de organisatie van de veterinaire controles voor dieren uit derde landen die in de Gemeenschap worden binnengebracht en tot wijziging van de Richtlijnen 89/662/EEG, 90/425/EEG en 90/675/EEG (1), en met name op artikel 18,

Gelet op Richtlijn 97/78/EG van de Raad van 18 december 1997 tot vaststelling van de beginselen voor de organisatie van de veterinaire controles voor producten die uit derde landen in de Gemeenschap worden binnengebracht (2), en met name op artikel 22,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De ziekte van Newcastle is een uiterst besmettelijke virusziekte bij pluimvee en vogels en het gevaar bestaat dat de ziekteverwekker via de internationale handel in levend pluimvee en pluimveeproducten wordt binnengebracht.

 

(2)

Roemenië heeft de Commissie in kennis gesteld van drie uitbraken van de ziekte van Newcastle op zijn grondgebied.

 

(3)

Gezien de risico's voor de diergezondheid bij insleep van de ziekte in de Gemeenschap moeten daarom maatregelen worden getroffen met betrekking tot de invoer van levend(e) pluimvee, loopvogels en gekweekt en vrij vederwild en van broedeieren van deze soorten uit Roemenië.

 

(4)

Roemenië heeft nadere informatie over de ziektesituatie verstrekt en heeft gevraagd om regionalisatie, dat wil zeggen een beperking van de opschorting van de invoer tot de door de ziekte getroffen gebieden, aangezien de situatie in de rest van het land bevredigend blijkt. Uit de informatie die momenteel beschikbaar is, blijkt dat het mogelijk is om de beschermende maatregelen tot bepaalde gebieden te beperken.

 

(5)

Uit de aan de Commissie verstrekte informatie blijkt dat de zieke op 22 november 2005 voor het eerst in Roemenië vermoed werd.

 

(6)

Daarom moet, gelet op de incubatietijd van de ziekte, de invoer uit de getroffen gebieden van Roemenië in de Gemeenschap van vers vlees van pluimvee, loopvogels en gekweekt en vrij vederwild en van vleesbereidingen en vleesproducten van of met vlees van die soorten, dat verkregen is van dieren die na 1 oktober 2005 zijn geslacht, worden opgeschort.

 

(7)

Beschikking 2005/432/EG van de Commissie van 3 juni 2005 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke en de gezondheidsvoorschriften en het model van de certificaten voor uit derde landen ingevoerde vleesproducten voor menselijke consumptie en tot intrekking van de Beschikkingen 97/41/EG, 97/221/EG en 97/222/EG (3) bevat de lijst van derde landen of delen daarvan waaruit de invoer van vleesproducten in de Gemeenschap toegestaan is en legt vast welke behandelingen voor het inactiveren van bepaalde ziekteverwekkers in vleesproducten doeltreffend geacht worden.

 

(8)

Om de overdracht van ziekten via onder Beschikking 2005/432/EG vallende producten te voorkomen is een adequate behandeling nodig, die verschilt naar gelang van de gezondheidsstatus van het land van herkomst en de diersoort waarvan het product is verkregen. Daarom moet de invoer in de Gemeenschap van vleesproducten van pluimvee van oorsprong uit de getroffen gebieden van Roemenië die een hittebehandeling hebben ondergaan bij een temperatuur van ten minste 70 °C in het gehele product toegestaan blijven.

 

(9)

Om de invoer toe te staan van vleesproducten die een hittebehandeling hebben ondergaan die voldoende is om eventuele virussen in het vlees te inactiveren is het nodig dat de vereiste behandeling voor vlees van pluimvee wordt gespecificeerd in de gezondheidscertificaten die worden opgesteld overeenkomstig de bijlagen III en IV bij Beschikking 2005/432/EG.

 

(10)

De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

De lidstaten schorten de invoer uit de in de bijlage vermelde districten van Roemenië op van levend(e) pluimvee, loopvogels en gekweekt en vrij vederwild en van broedeieren van deze soorten.

Artikel 2

De lidstaten schorten de invoer uit de in de bijlage vermelde districten van Roemenië op van:

 

a)

vers vlees van pluimvee, loopvogels en gekweekt en vrij vederwild, en

 

b)

vleesbereidingen en vleesproducten van of met vlees van de onder a) bedoelde soorten.

Artikel 3

  • 1. 
    In afwijking van artikel 2, onder a) en b), staan de lidstaten de invoer toe van de in dat artikel bedoelde producten die verkregen zijn van pluimvee, loopvogels en gekweekt en vrij vederwild, afkomstig uit de in de bijlage vermelde districten van Roemenië, dat/die vóór 1 oktober 2005 is/zijn geslacht of gedood.
  • 2. 
    In de veterinaire certificaten die de zendingen van de in lid 1 bedoelde producten vergezellen, wordt de volgende vermelding opgenomen:

„Vers vlees van pluimvee/vers vlees van loopvogels/vers vlees van vrij vederwild/vers vlees van gekweekt vederwild/vleesproduct van of met vlees van pluimvee, loopvogels, gekweekt of vrij vederwild/vleesbereiding van of met vlees van pluimvee, loopvogels, gekweekt of vrij vederwild (4), overeenkomstig artikel 3, lid 1, van Beschikking 2006/264/EG van de Commissie.

  • 3. 
    In afwijking van artikel 2, onder b), staan de lidstaten de invoer toe van vleesproducten van of met vlees van pluimvee, loopvogels of gekweekt of vrij vederwild, indien het vlees van deze soorten een specifieke behandeling heeft ondergaan als bedoeld in deel 4, onder B, C of D, van bijlage II bij Beschikking 2005/432/EG.
  • 4. 
    De overeenkomstig lid 3 toegepaste specifieke behandeling wordt ingevuld in punt 9.1, kolom B, van het veterinair certificaat volgens het model in bijlage III bij Beschikking 2005/432/EG, en op dat certificaat wordt de volgende vermelding aangebracht:

„Overeenkomstig Beschikking 2006/264/EG van de Commissie behandelde vleesproducten”.

  • 5. 
    De overeenkomstig lid 3 toegepaste specifieke behandeling wordt gecertificeerd door de volgende vermelding op het veterinair certificaat volgens het model in bijlage IV bij Beschikking 2005/432/EG:

„Overeenkomstig Beschikking 2006/264/EG van de Commissie behandelde vleesproducten”.

Artikel 4

De lidstaten nemen onmiddellijk de nodige maatregelen om aan deze beschikking te voldoen en zij maken die maatregelen bekend. Zij stellen de Commissie daarvan onverwijld in kennis.

Artikel 5

Deze beschikking is van toepassing tot en met 31 juli 2006.

Artikel 6

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 27 maart 2006.

Voor de Commissie

Markos KYPRIANOU

Lid van de Commissie

 

  • (4) 
    Doorhalen wat niet van toepassing is.”.
 

BIJLAGE

In de artikelen 1 en 2 bedoelde delen van het Roemeense grondgebied:

 
 

district Argeş

 
 

district Braşov

 
 

district Bucureşti

 
 

district Brăila

 
 

district Buzău

 
 

district Caraş-Severin

 
 

district Călăraşi

 
 

district Constanţa

 
 

district Dâmboviţa

 
 

district Giurgiu

 
 

district Gorj

 
 

district Ialomiţa

 
 

district Ilfov

 
 

district Mehedinţi

 
 

district Mureş

 
 

district Olt

 
 

district Prahova

 
 

district Tulcea

 
 

district Vaslui

 
 

district Vâlcea

 
 

district Vrancea.

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.