Besluit 2006/247 - Beschermende maatregelen betreffende de invoer uit Bulgarije in verband met hoogpathogene aviaire influenza in dat derde land

1.

Wettekst

28.3.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 89/52

 

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 27 maart 2006

tot vaststelling van bepaalde beschermende maatregelen betreffende de invoer uit Bulgarije in verband met hoogpathogene aviaire influenza in dat derde land

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2006) 890)

(Voor de EER relevante tekst)

(2006/247/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 91/496/EEG van de Raad van 15 juli 1991 tot vaststelling van de beginselen voor de organisatie van de veterinaire controles voor dieren uit derde landen die in de Gemeenschap worden binnengebracht en tot wijziging van de Richtlijnen 89/662/EEG, 90/425/EEG en 90/675/EEG (1), en met name op artikel 18,

Gelet op Richtlijn 97/78/EG van de Raad van 18 december 1997 tot vaststelling van de beginselen voor de organisatie van de veterinaire controles voor producten die uit derde landen in de Gemeenschap worden binnengebracht (2), en met name op artikel 22,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Aviaire influenza is een besmettelijke virale ziekte bij pluimvee en andere vogels, die leidt tot sterfte en anomalieën die snel de vorm van een epizoötie kunnen aannemen en daardoor een ernstige bedreiging vormen voor de dier- en de volksgezondheid en voor de rentabiliteit van de pluimveehouderij. Het gevaar bestaat dat de ziekteverwekker via de internationale handel in levend pluimvee en pluimveeproducten in de Gemeenschap wordt binnengebracht.

 

(2)

Bulgarije heeft de Commissie meegedeeld dat uit een klinisch geval bij wilde vogels een influenza A-virus subtype H5N1 (Aziatische stam) geïsoleerd is.

 

(3)

Bulgarije staat op de lijst in deel I van bijlage I bij Beschikking 96/482/EG van de Commissie van 12 juli 1996 tot vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften en veterinaire certificering voor de invoer van pluimvee en broedeieren uit derde landen, met uitzondering van loopvogels (Ratitae) en van eieren daarvan, en van de na invoer toe te passen veterinairrechtelijke maatregelen (3). Die lijst bevat de derde landen of delen van derde landen die de modelcertificaten A tot en met D van de bijlage bij die beschikking mogen gebruiken. Levend pluimvee, broedeieren en eendagskuikens mogen uit de derde landen of delen daarvan op de lijst in deel I van bijlage I bij die beschikking in de Gemeenschap worden ingevoerd.

 

(4)

Bulgarije staat vermeld in de bijlagen I en II bij Beschikking 2000/585/EG van de Commissie van 7 september 2000 houdende vaststelling van een lijst van derde landen waaruit de lidstaten de invoer toestaan van konijnenvlees en van bepaalde soorten vlees van vrij en van gekweekt wild, en houdende vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften, gezondheidsvoorschriften en voorschriften inzake veterinaire certificering voor die invoer (4). De invoer van vlees van vrij vederwild uit Bulgarije in de Gemeenschap is dus toegestaan.

 

(5)

Gezien de huidige epidemiologische situatie in Bulgarije moet de invoer van levend(e) pluimvee, loopvogels en gekweekt en vrij vederwild, en van broedeieren van deze soorten, afkomstig van het hele grondgebied van Bulgarije worden opgeschort.

 

(6)

Daarnaast moet ook de invoer van vers vlees van vrij vederwild, van gehakt vlees, vleesbereidingen en vleesproducten van of met vlees van die soorten en van bepaalde andere producten van vogels uit Bulgarije worden opgeschort.

 

(7)

Beschikking 2003/812/EG van de Commissie van 17 november 2003 tot vaststelling van de lijsten van derde landen waaruit de lidstaten de invoer van bepaalde producten voor menselijke consumptie als bedoeld in Richtlijn 92/118/EEG van de Raad toestaan (5) bepaalt dat de lidstaten de invoer van voor menselijke consumptie bestemde eieren toestaan uit de derde landen of delen van derde landen die vermeld staan in de bijlage bij Beschikking 94/85/EG van de Commissie van 16 februari 1994 tot vaststelling van een lijst van derde landen waaruit de lidstaten de invoer van vers vlees van pluimvee toestaan (6). Met het oog op het komende legseizoen voor wilde vogels moet echter ook de invoer van voor menselijke consumptie bestemde eieren van wilde vogels worden verboden.

 

(8)

Gezien de huidige epidemiologische situatie in Bulgarije en daar dat land bepaalde maatregelen ter bestrijding van de ziekte heeft genomen en nadere informatie over de ziektesituatie aan de Commissie heeft gezonden, kan de opschorting van de invoer van bepaalde producten van vogels worden beperkt tot die delen van het Bulgaarse grondgebied waar aviaire influenza heerst of een risico op die ziekte bestaat.

 

(9)

De invoer van bepaalde producten vervaardigd van vrij vederwild dat vóór 1 augustus 2005 is gejaagd, uit die delen van Bulgarije moet toegestaan blijven, gezien de epidemiologie van de ziekte in die delen van het land.

 

(10)

Beschikking 2005/432/EG van de Commissie van 3 juni 2005 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke en de gezondheidsvoorschriften en het model van de certificaten voor uit derde landen ingevoerde vleesproducten voor menselijke consumptie en tot intrekking van de Beschikkingen 97/41/EG, 97/221/EG en 97/222/EG (7) bevat de lijst van derde landen of delen daarvan waaruit de invoer van vleesproducten in de Gemeenschap toegestaan is, en legt vast welke behandelingen voor het inactiveren van bepaalde ziekteverwekkers in vleesproducten doeltreffend geacht worden.

 

(11)

Om de overdracht van ziekten via onder Beschikking 2005/432/EG vallende producten te voorkomen is een adequate behandeling nodig, die verschilt naar gelang van de gezondheidsstatus van het land van oorsprong en de diersoort waarvan het product is verkregen. Daarom moet de invoer in de Gemeenschap van vleesproducten van vrij vederwild van oorsprong uit Bulgarije die een hittebehandeling hebben ondergaan bij een temperatuur van ten minste 70 °C in het gehele product, toegestaan blijven.

 

(12)

Om de invoer toe te staan van vleesproducten die een hittebehandeling hebben ondergaan die voldoende is om eventuele virussen in het vlees te inactiveren is het nodig dat de vereiste behandeling voor vlees van vrij vederwild wordt gespecificeerd in de gezondheidscertificaten die worden opgesteld overeenkomstig de bijlagen III en IV bij Beschikking 2005/432/EG.

 

(13)

De in deze beschikking vastgestelde maatregelen zijn van toepassing onverminderd de maatregelen met betrekking tot de ziekte van Newcastle in Bulgarije van Beschikking 2005/648/EG van de Commissie van 8 september 2005 tot vaststelling van beschermende maatregelen tegen de ziekte van Newcastle in Bulgarije (8).

 

(14)

De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

De lidstaten schorten de invoer op van:

 

a)

levend(e) pluimvee, loopvogels en gekweekt en vrij vederwild, en van broedeieren van deze soorten, afkomstig van het deel van het Bulgaarse grondgebied dat in deel A van de bijlage is aangegeven;

 

b)

de volgende producten, afkomstig uit het deel van het Bulgaarse grondgebied dat in deel B van de bijlage is aangegeven:

 

i)

vers vlees van vrij vederwild;

 

ii)

gehakt vlees, vleesbereidingen en vleesproducten van of met vlees van vrij vederwild;

 

iii)

rauw voeder voor gezelschapsdieren en niet-verwerkte voedermiddelen met delen van vrij vederwild;

 

iv)

voor menselijke consumptie bestemde eieren van vrij vederwild;

 

v)

niet-behandelde jachttrofeeën van vogels;

 

vi)

onbewerkte veren en delen van veren;

 

vii)

niet-verwerkte mest van pluimvee en andere vogels.

Artikel 2

  • 1. 
    In afwijking van artikel 1 staan de lidstaten de invoer toe van de in letter b), onder i), ii) en iii), van dat artikel bedoelde producten die zijn verkregen van vóór 1 augustus 2005 gejaagde dieren.
  • 2. 
    In de veterinaire certificaten/handelsdocumenten die de zendingen van de in artikel 1, letter b), onder i), ii) en iii), bedoelde producten vergezellen, wordt naar gelang van het product de volgende vermelding opgenomen:

„Vers vlees van vrij vederwild/vleesproduct van of met vlees van vrij vederwild/vleesbereiding van of met vlees van vrij vederwild/rauw voeder voor gezelschapsdieren en niet-verwerkte voedermiddelen met delen van vrij vederwild (9), verkregen van vóór 1 augustus 2005 gejaagde dieren.

  • 3. 
    In afwijking van artikel 1, letter b), onder ii), staan de lidstaten de invoer toe van vleesproducten van of met vlees van vrij vederwild, als het vlees van deze soorten ten minste een van de specifieke behandelingen heeft ondergaan zoals bedoeld in deel 4, onder B, C of D, van bijlage II bij Beschikking 2005/432/EG.
  • 4. 
    De overeenkomstig lid 3 toegepaste specifieke behandeling wordt ingevuld in punt 9.1, kolom B, van het veterinaire certificaat volgens het model in bijlage III bij Beschikking 2005/432/EG en op dat certificaat wordt de volgende vermelding aangebracht:

„Overeenkomstig Beschikking 2006/247/EG van de Commissie behandelde vleesproducten.”.

  • 5. 
    De overeenkomstig lid 3 toegepaste specifieke behandeling wordt gecertificeerd door de volgende vermelding op het veterinaire certificaat volgens het model in bijlage IV bij Beschikking 2005/432/EG:

„Overeenkomstig Beschikking 2006/247/EG van de Commissie behandelde vleesproducten.”.

Artikel 3

De lidstaten zorgen ervoor dat bij de invoer van bewerkte veren of delen van veren de zendingen vergezeld gaan van een handelsdocument waarin wordt verklaard dat de bewerkte veren of delen daarvan zijn behandeld met stoom of op een andere wijze die de overdracht van ziekteverwekkers uitsluit.

Een dergelijk handelsdocument is echter niet vereist voor bewerkte sierveren, bewerkte veren die door reizigers voor eigen gebruik worden vervoerd en zendingen van bewerkte veren die voor niet-industriële doeleinden aan privé-personen worden gestuurd.

Artikel 4

De lidstaten nemen onmiddellijk de nodige maatregelen om aan deze beschikking te voldoen en zij maken die maatregelen bekend. Zij stellen de Commissie daarvan onverwijld in kennis.

Artikel 5

Deze beschikking is van toepassing tot en met 31 mei 2006.

Artikel 6

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 27 maart 2006.

Voor de Commissie

Markos KYPRIANOU

Lid van de Commissie

 

  • (9) 
    Doorhalen wat niet van toepassing is.”.
 

BIJLAGE

In artikel 1, onder a) en b), bedoelde delen van het Bulgaarse grondgebied

DEEL A

 

ISO-landcode

Naam van het land

Deel van het grondgebied

BG

Bulgarije

Het hele Bulgaarse grondgebied

DEEL B

 

ISO-landcode

Naam van het land

Deel van het grondgebied

BG

Bulgarije

In Bulgarije de districten:

 

Vidin

 

Montana

 

Vratsa

 

Pleven

 

Veliko Tarnovo (het gebied ten noorden van de autoweg E 771)

 

Russe

 

Razgrad

 

Silistra

 

Dobrich

 

Varna

 

Burgas

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.