Verordening 2003/2336 - Uitvoeringsbepalingen van Verordening 670/2003 tot vaststelling van specifieke maatregelen betreffende de markt voor ethylalcohol uit landbouwproducten

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 32003R2336

1.

Wettekst

Belangrijke juridische mededeling

|

2.

32003R2336

Verordening (EG) nr. 2336/2003 van de Commissie van 30 december 2003 houdende vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 670/2003 van de Raad tot vaststelling van specifieke maatregelen betreffende de markt voor ethylalcohol uit landbouwproducten

Publicatieblad Nr. L 346 van 31/12/2003 blz. 0019 - 0025

Verordening (EG) nr. 2336/2003 van de Commissie

van 30 december 2003

houdende vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 670/2003 van de Raad tot vaststelling van specifieke maatregelen betreffende de markt voor ethylalcohol uit landbouwproducten

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 670/2003 van de Raad van 8 april 2003 tot vaststelling van specifieke maatregelen betreffende de markt voor ethylalcohol uit landbouwproducten(1), en met name op artikel 3, lid 1, tweede alinea, en lid 3, eerste alinea, artikel 4, lid 4, en artikel 11,

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    Om de Commissie in staat te stellen de in artikel 3, lid 2, van Verordening (EG) nr. 670/2003 bedoelde communautaire voorzieningsbalans voor alcohol op te stellen en een overzicht te krijgen van de ontwikkeling van de handelsstromen, moeten de lidstaten haar op gezette tijden en volgens een uniform model de gegevens inzake de hoeveelheden alcohol die zijn geproduceerd, ingevoerd, uitgevoerd en afgezet, alsmede de voorraden aan het eind van het verkoopseizoen en de ramingen betreffende de productie meedelen.
  • (2) 
    Voor bepaalde toepassingen kan ethylalcohol uit landbouwproducten worden vervangen door ethylalcohol die niet uit landbouwproducten is verkregen. Daarom moet ook dit product in de communautaire balans worden opgenomen.
  • (3) 
    Om een beter zicht te krijgen op de ontwikkeling van de markt moeten de lidstaten en de Commissie de handelsstromen te allen tijde kunnen volgen. Daartoe moet worden voorzien in de afgifte van invoercertificaten. Het is wenselijk dat wekelijks informatie wordt verstrekt over de afgegeven invoercertificaten.
  • (4) 
    De geldigheidsduur van de certificaten moet worden vastgesteld, rekening houdend met de gebruiken en de levertijden die in de internationale handel gelden.
  • (5) 
    Overeenkomstig artikel 4, lid 3, van Verordening (EG) nr. 670/2003 is de afgifte van een certificaat afhankelijk van het stellen van een zekerheid die geheel of gedeeltelijk wordt verbeurd, als de invoer niet of slechts ten dele plaatsvindt. Derhalve moet het bedrag van deze zekerheid worden vastgesteld.
  • (6) 
    Tenzij in de onderhavige verordening anders bepaald, zijn de bepalingen van Verordening (EG) nr. 1291/2000 van de Commissie van 9 juni 2000 houdende gemeenschappelijke uitvoeringsbepalingen inzake het stelsel van invoer-, uitvoer- en voorfixatiecertificaten voor landbouwproducten(2) en van Verordening (EEG) nr. 2220/85 van de Commissie van 22 juli 1985 tot vaststelling van gemeenschappelijke uitvoeringsbepalingen inzake de regeling voor het stellen van zekerheden voor landbouwproducten(3) van toepassing op de invoercertificaten en zekerheden waarin in de onderhavige verordening is voorzien.
  • (7) 
    Aangezien Verordening (EEG) nr. 2541/84 van de Commissie van 4 september 1984 houdende vaststelling van een compenserende heffing op de invoer van in Frankrijk uit landbouwproducten verkregen ethylalcohol die in andere lidstaten wordt ingevoerd(4) niet meer van toepassing is, moet zij worden ingetrokken.
  • (8) 
    De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité van beheer voor wijn,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

HOOFDSTUK I WERKINGSSFEER

Artikel 1

Werkingssfeer

Bij deze verordening worden uitvoeringsbepalingen met betrekking tot de communautaire voorzieningsbalans voor ethylalcohol en het stelsel van de in Verordening (EG) nr. 670/2003 bedoelde invoercertificaten vastgesteld.

HOOFDSTUK II COMMUNAUTAIRE VOORZIENINGSBALANS

Artikel 2

Vaststelling van de communautaire voorzieningsbalans

De Commissie stelt elk jaar uiterlijk op 31 maart de communautaire voorzieningsbalans voor ethylalcohol met betrekking tot het voorafgaande jaar vast. De balans, die gegevens over de gemeenschappelijke markt voor ethylalcohol bevat, wordt in de in bijlage I aangegeven vorm wordt overgelegd aan het Comité van beheer voor wijn en bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 3

Gegevens betreffende ethylalcohol uit landbouwproducten

De lidstaten delen de Commissie uiterlijk op de laatste werkdag van de tweede maand volgende op het einde van de betrokken periode de volgende gegevens mee inzake de in artikel 1, lid 1, van Verordening (EG) nr. 670/2003 bedoelde ethylalcohol uit landbouwproducten:

  • a) 
    De invoer per kwartaal uit derde landen, uitgesplitst volgens de codes van de gecombineerde nomenclatuur en naar land van oorsprong, met vermelding van de bij Verordening (EG) nr. 1779/2002 van de Commissie(5) vastgestelde nomenclatuurcodes van de desbetreffende landen voor de statistieken van de buitenlandse handel van de Gemeenschap;
  • b) 
    de uitvoer per kwartaal naar derde landen, eventueel met inbegrip van de uitvoer van alcohol die niet uit landbouwproducten is verkregen;
  • c) 
    de productie per kwartaal, uitgesplitst naar voor alcoholbereiding geschikt product, in de in bijlage II aangegeven vorm;
  • d) 
    de hoeveelheid die in het voorafgaande kwartaal is afgezet, uitgesplitst naar sector van bestemming, in de in bijlage III aangegeven vorm;
  • e) 
    de aan het einde van elk jaar in hun land bij de alcoholproducenten beschikbare hoeveelheden, in de in bijlage IV aangegeven vorm;
  • f) 
    ramingen betreffende de productie in het lopende jaar, twee keer per jaar, respectievelijk vóór 28 februari en vóór 31 augustus, in de in bijlage V aangegeven vorm.

Voor de toepassing van het bepaalde in de eerste alinea, onder d) wordt onder afzet verstaan de overdracht van ethylalcohol door een alcoholproducent of een importeur voor verwerking of verpakking.

De verstrekte cijfers worden uitgedrukt in hectoliters zuivere alcohol.

De lidstaten mogen voorzien in een aangiftesysteem om het inzamelen van de gegevens als bedoeld in de eerste alinea, onder c), d), e) en f), te garanderen.

Artikel 4

Gegevens betreffende ethylalcohol die niet uit landbouwproducten is verkregen

De lidstaten delen de Commissie uiterlijk op de laatste werkdag van de tweede maand volgende op het einde van de betrokken periode de volgende gegevens mee inzake ethylalcohol die niet uit landbouwproducten is verkregen, zoals gedefinieerd in artikel 3, lid 3, tweede alinea, van Verordening (EG) nr. 670/2003:

  • a) 
    De productie per kwartaal, eventueel uitgesplitst in synthetische en andere alcohol;
  • b) 
    de invoer per kwartaal uit derde landen, in de in bijlage VII aangegeven vorm;
  • c) 
    de uitvoer per kwartaal naar derde landen, behalve als deze is begrepen in de op grond van artikel 3, onder b), meegedeelde uitvoer;
  • d) 
    de in het voorgaande kwartaal afgezette hoeveelheid, eventueel uitgesplitst in synthetische en andere alcohol;
  • e) 
    de aan het einde van het jaar bij de alcoholproducenten beschikbare voorraden, eventueel uitgesplitst in synthetische en andere alcohol.

Voor de toepassing van de eerste alinea, onder d), wordt onder "afgezette hoeveelheid" verstaan de hoeveelheid alcohol die door de producerende industrie op de gemeenschappelijke markt is verkocht.

De in de eerste alinea, onder a), d) en e), bedoelde gegevens moeten worden verstrekt in de in bijlage VI aangegeven vorm. De meegedeelde gegevens worden uitgedrukt in hectoliters zuivere alcohol.

HOOFDSTUK III INVOERCERTIFICATEN

Artikel 5

Afgifte van certificaten

  • 1. 
    Voor alle invoer van de in artikel 1, lid 1, van Verordening (EG) nr. 670/2003 bedoelde producten in de Gemeenschap is met ingang van 27 januari 2004 overlegging van een invoercertificaat verplicht. Het certificaat wordt door de lidstaat afgegeven aan elke belanghebbende die daarom verzoekt, ongeacht zijn plaats van vestiging in de Gemeenschap.
  • 2. 
    Verordening (EG) nr. 1291/2000 is op de in dit hoofdstuk bedoelde certificaten van toepassing.
  • 3. 
    Op de invoercertificaataanvraag en het invoercertificaat voor alcohol uit landbouwproducten wordt in vak 8 het land van oorsprong vermeld. Het vak "Verplicht: ja" moet worden aangekruist. Op verzoek van de belanghebbende kan de instantie die het certificaat afgeeft, eenmalig het land van oorsprong vervangen door een ander land.
  • 4. 
    De lidstaten kunnen besluiten dat in vak 20 de invoerprijs (cif) van de alcohol moet worden vermeld.

Artikel 6

Geldigheidsduur

Het invoercertificaat is geldig met ingang van de dag van afgifte in de zin van artikel 23, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1291/2000 tot het einde van de vierde daaropvolgende maand.

Artikel 7

Mededelingen betreffende de invoercertificaten

  • 1. 
    De lidstaten stellen de Commissie iedere donderdag, of als deze dag op een feestdag valt de eerste daaropvolgende werkdag, in kennis van de hoeveelheden van de in artikel 1, lid 1, van Verordening (EG) nr. 670/2003 bedoelde producten waarvoor in de voorafgaande week invoercertificaten zijn afgegeven, uitgesplitst volgens de codes van de gecombineerde nomenclatuur en naar land van oorsprong.
  • 2. 
    Indien een lidstaat van mening is dat de hoeveelheden waarvoor in die lidstaat invoercertificaten worden aangevraagd, de markt dreigen te verstoren, brengt hij zulks onmiddellijk ter kennis van de Commissie en deelt hij tevens per soort product de betrokken hoeveelheden mee. De Commissie onderzoekt de situatie en stelt de lidstaten daarvan in kennis.

Artikel 8

Zekerheid

De zekerheid met betrekking tot de invoercertificaten wordt vastgesteld op 1 EUR per hectoliter.

Verordening (EEG) nr. 2220/85 is op de in dit hoofdstuk bedoelde zekerheid van toepassing.

HOOFDSTUK IV SLOTBEPALINGEN

Artikel 9

Verzending van de gegevens

De lidstaten mogen de in de artikelen 3 en 4 bedoelde gegevens inzake het eerste kwartaal van 2004 toezenden tot en met 31 augustus 2004.

De krachtens deze verordening te verstrekken gegevens worden aan de Commissie toegestuurd op het in bijlage VIII vermelde adres.

Artikel 10

Intrekking

Verordening (EEG) nr. 2541/84 wordt ingetrokken.

Artikel 11

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de derde dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2004.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 30 december 2003.

Voor de Commissie

Franz Fischler

Lid van de Commissie

  • (1) 
    PB L 97 van 15.4.2003, blz. 6.
  • (2) 
    PB L 152 van 24.6.2000, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 325/2003 (PB L 47 van 21.02.2003, blz. 21).
  • (3) 
    PB L 205 van 3.8.1985, blz. 5. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1932/1999 (PB L 240 van 10.09.1999, blz. 11).
  • (4) 
    PB L 238 van 6.9.1984, blz. 16. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EEG) nr. 3826/85 (PB L 371 van 31.12.1985, blz. 1).
  • (5) 
    PB L 296 van 5.10.2002, blz. 6.

BIJLAGE I

>PIC FILE= "L_2003346NL.002202.TIF">

BIJLAGE II

Productie van ethylalcohol uit landbouwproducten, zoals bedoeld in artikel 3, onder c)

>PIC FILE= "L_2003346NL.002302.TIF">

BIJLAGE III

Afgezette hoeveelheid ethylalcohol uit landbouwproducten, zoals bedoeld in artikel 3, onder d)

>PIC FILE= "L_2003346NL.002304.TIF">

BIJLAGE IV

Voorraden ethylalcohol uit landbouwproducten, zoals bedoeld in artikel 3, onder e)

>PIC FILE= "L_2003346NL.002402.TIF">

BIJLAGE V

Ramingen betreffende de productie van ethylalcohol uit landbouwproducten, zoals bedoeld in artikel 3, onder f)

>PIC FILE= "L_2003346NL.002404.TIF">

BIJLAGE VI

Productie, afzet en voorraden van ethylalcohol die niet uit landbouwproducten is verkregen, zoals bedoeld in artikel 4, onder a), d) en e)

>PIC FILE= "L_2003346NL.002502.TIF">

BIJLAGE VII

Invoer van ethylalcohol die niet uit landbouwproducten is verkregen, zoals bedoeld in artikel 4, onder b)

>PIC FILE= "L_2003346NL.002504.TIF">

BIJLAGE VIII

Adres voor het opsturen van de te verstrekken gegevens, zoals bedoeld in artikel 9

Europese Commissie - DG Landbouw, D.4 Fax: (32-2) 295 92 52 E-mail: agri-d4@cec.eu.int

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.