Besluit 2002/79 - Speciale voorwaarden voor de invoer van grondnoten en bepaalde van grondnoten afgeleide producten uit of verzonden uit China

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 32002D0079

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

32002D0079

2002/79/EG: Beschikking van de Commissie van 4 februari 2002 houdende speciale voorwaarden voor de invoer van grondnoten en bepaalde van grondnoten afgeleide producten van oorsprong uit of verzonden uit China (Voor de EER relevante tekst) (kennisgeving geschied onder nummer C(2002) 385)

Publicatieblad Nr. L 034 van 05/02/2002 blz. 0021 - 0025

Beschikking van de Commissie

van 4 februari 2002

houdende speciale voorwaarden voor de invoer van grondnoten en bepaalde van grondnoten afgeleide producten van oorsprong uit of verzonden uit China

(kennisgeving geschied onder nummer C(2002) 385)

(Voor de EER relevante tekst)

(2002/79/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 93/43/EEG van de Raad van 14 juni 1993 inzake levensmiddelenhygiëne(1), en met name op artikel 10, lid 1,

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    Grondnoten van oorsprong uit of verzonden uit China zijn in veel gevallen besmet gebleken met een te hoog gehalte aan aflatoxine B1 en een te hoog totaalgehalte aan aflatoxine.
  • (2) 
    Het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding heeft er de aandacht op gevestigd dat aflatoxine B1 zelfs in uiterst geringe doses leverkanker veroorzaakt en bovendien genotoxisch is.
  • (3) 
    In Verordening (EG) nr. 194/97 van de Commissie van 31 januari 1997 tot vaststelling van maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen(2), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1566/1999(3), zijn maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen, en met name aflatoxinen, in levensmiddelen vastgesteld. Deze maximumgehalten zijn in aanzienlijke mate overschreden in een aantal monsters van grondnoten van oorsprong uit of verzonden uit China.
  • (4) 
    Dit vormt een ernstige bedreiging van de volksgezondheid in de Gemeenschap en er moeten dan ook beschermende maatregelen op communautair niveau worden getroffen.
  • (5) 
    Van 8 tot 21 mei 2001 werd door het Voedsel- en Veterinair Bureau van de Commissie in China een inspectiebezoek uitgevoerd ter beoordeling van de controlesystemen die moeten voorkomen dat met aflatoxine besmette grondnoten naar de Europese Gemeenschap worden uitgevoerd. Het inspectiebezoek bracht onder meer aan het licht dat de controle op aflatoxinen in grondnoten bij de productie of algemene verwerking minimaal is. Daarnaast werden tekortkomingen in de prestaties van laboratoria geconstateerd. Het is derhalve wenselijk dat grondnoten of van grondnoten afgeleide producten van oorsprong uit of verzonden uit China aan speciale voorwaarden worden onderworpen om een hoog niveau van bescherming van de volksgezondheid te verzekeren.
  • (6) 
    Grondnoten en van grondnoten afgeleide producten moeten volgens goede hygiënische praktijken zijn geproduceerd, gesorteerd, op- en overgeslagen, verwerkt, verpakt en vervoerd; ook moeten het gehalte aan aflatoxine B1 en het totaalgehalte aan aflatoxine worden bepaald in monsters die van de zendingen worden genomen vlak voordat deze China verlaten.
  • (7) 
    Bij iedere zending grondnoten van oorsprong uit of verzonden uit China moeten de Chinese autoriteiten bewijsstukken verstrekken betreffende de omstandigheden van productie, sortering, op- en overslag, verwerking, verpakking en vervoer, alsmede de resultaten van de laboratoriumanalyses van de zending voor het gehalte aan aflatoxine B1 en het totaalgehalte aan aflatoxine.
  • (8) 
    Uit de bevindingen van bovengenoemd inspectiebezoek kan worden geconcludeerd dat de Chinese autoriteiten op het ogenblik geen betrouwbare analyseresultaten of de integriteit van de partij met het oog op certificering kunnen garanderen. Daarom is de betrouwbaarheid van de voor grondnoten van oorsprong uit China afgegeven certificaten hoogst twijfelachtig.
  • (9) 
    Teneinde de volksgezondheid te beschermen, is het daarom noodzakelijk dat alle in de Europese Gemeenschap geïmporteerde partijen grondnoten van oorsprong uit of verzonden uit China door de bevoegde instantie van de importerende lidstaat aan bemonsteringen en analyses op hun aflatoxinegehalte worden onderworpen voordat zij op de markt worden gebracht. Aangezien deze maatregel ernstige gevolgen heeft voor de controlemiddelen van de lidstaten, zullen de resultaten van deze maatregel na korte tijd worden geëvalueerd en zullen de maatregelen zo nodig worden aangepast.
  • (10) 
    Het Permanent Comité voor levensmiddelen werd op 2 april 2001 en op 19 juli 2001 geraadpleegd,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

  • 1. 
    De lidstaten mogen geen onder een van de volgende categorieën vallende producten van oorsprong of verzonden uit China invoeren die bestemd zijn voor menselijke consumptie of om te worden gebruikt als ingrediënt bij de vervaardiging van levensmiddelen, tenzij de zending vergezeld gaat van de officiële bemonsterings- en analyseresultaten en van het in bijlage I opgenomen gezondheidscertificaat, ingevuld, ondertekend en geverifieerd door een vertegenwoordiger van de State Administration for Entry-Exit inspection and Quarantine van de Volksrepubliek China:
  • grondnoten van GN-code 1202 10 90 of 1202 20 00;
  • grondnoten van GN-code 2008 11 94 (in verpakkingen met een netto-inhoud per onmiddellijke verpakking van meer dan 1 kg) of van GN-code 2008 11 98 (in verpakkingen met een netto-inhoud per onmiddellijke verpakking van niet meer dan 1 kg);
  • gebrande grondnoten van GN-code 2008 11 92 (in verpakkingen met een netto-inhoud per onmiddellijke verpakking van meer dan 1 kg) of van GN-code 2008 11 96 (in verpakkingen met een netto-inhoud per onmiddellijke verpakking van niet meer dan 1 kg).
  • 2. 
    Zendingen mogen alleen in de Gemeenschap worden ingevoerd via één van de in bijlage II vermelde punten van binnenkomst.
  • 3. 
    Iedere zending moet voorzien zijn van een code die overeenkomt met de code op het gezondheidscertificaat en op het begeleidende verslag met de resultaten van de officiële bemonstering en analyse, zoals bedoeld in lid 1.
  • 4. 
    De bevoegde instanties van de lidstaten zien erop toe dat bij de invoer van grondnoten van oorsprong uit of verzonden uit China de bijbehorende documenten worden gecontroleerd teneinde te waarborgen dat wordt voldaan aan de in lid 1 bedoelde vereisten inzake het gezondheidscertificaat en de bemonsteringsresultaten.
  • 5. 
    De lidstaten bemonsteren en analyseren elke zending grondnoten van oorsprong uit of verzonden uit China op het gehalte aan aflatoxine B1 en het totaalgehalte aan aflatoxine voordat zij vanuit het punt van binnenkomst in de Gemeenschap op de markt wordt gebracht, en stellen de Commissie in kennis van de resultaten.

Artikel 2

Deze beschikking wordt uiterlijk vóór 1 mei 2002 opnieuw bezien, teneinde te beoordelen of de in artikel 1 bedoelde bijzondere voorwaarden een voldoende beschermingsniveau voor de volksgezondheid in de Gemeenschap bieden. Bij dat onderzoek wordt ook beoordeeld of de zendingen door de bevoegde instanties van de importerende lidstaat moeten blijven worden bemonsterd en geanalyseerd.

Artikel 3

De lidstaten nemen de nodige maatregelen om aan deze beschikking te voldoen. Zij stellen de Commissie daarvan in kennis.

Artikel 4

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 4 februari 2002.

Voor de Commissie

David Byrne

Lid van de Commissie

  • (1) 
    PB L 175 van 19.7.1993, blz. 1.
  • (2) 
    PB L 31 van 1.2.1997, blz. 48.
  • (3) 
    PB L 184 van 17.7.1999, blz. 17.

BIJLAGE I

>PIC FILE= "L_2002034NL.002302.TIF">

BIJLAGE II

Lijst van punten van binnenkomst via welke grondnoten en van grondnoten afgeleide producten van oorsprong uit of verzonden uit China in de Europese Gemeenschap mogen worden ingevoerd

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.