Besluit 1997/218 - Veterinairrechtelijke voorschriften, de gezondheidsvoorschriften en de voorschriften inzake veterinaire certificering voor de invoer van vlees van vrij wild (met uitzondering van vlees van wilde varkens) uit derde landen

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31997D0218

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31997D0218

97/218/EG: Beschikking van de Commissie van 28 februari 1997 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke voorschriften, de gezondheidsvoorschriften en de voorschriften inzake veterinaire certificering voor de invoer van vlees van vrij wild (met uitzondering van vlees van wilde varkens) uit derde landen (Voor de EER relevante tekst)

Publicatieblad Nr. L 088 van 03/04/1997 blz. 0025 - 0044

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 28 februari 1997 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke voorschriften, de gezondheidsvoorschriften en de voorschriften inzake veterinaire certificering voor de invoer van vlees van vrij wild (met uitzondering van vlees van wilde varkens) uit derde landen (Voor de EER relevante tekst) (97/218/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 92/45/EEG van de Raad van 16 juni 1992 betreffende de gezondheidsvoorschriften en veterinairrechtelijke voorschriften voor het doden van vrij wild en het in de handel brengen van vlees van vrij wild (1), gewijzigd bij de Akte van Toetreding van Oostenrijk, Finland en Zweden, en met name op artikel 16, lid 2, onder c),

Overwegende dat bij Beschikking 79/542/EEG van de Raad (2), laatstelijk gewijzigd bij Beschikking 97/10/EG van de Commissie (3), de lijst is vastgesteld van derde landen waaruit de lidstaten de invoer toestaan van vlees van vrij evenhoevig wild;

Overwegende dat bij Beschikking 94/86/EG van de Commissie (4), gewijzigd bij Beschikking 96/137/EG (5), de lijst is vastgesteld van derde landen waaruit de lidstaten de invoer van vlees van vrij wild toestaan;

Overwegende dat de invoer van vlees van vrij wild betrekking heeft op invoer van vlees van verschillende diersoorten; dat er bovendien rekening mee moet worden gehouden dat het kan gaan om wild met of zonder huid, met of zonder ingewanden, met of zonder veren;

Overwegende dat de veterinairrechtelijke voorschriften en de gezondheidsvoorschriften voor de invoer van vlees van wilde varkens voor de duidelijkheid worden vastgesteld in een aparte beschikking, aangezien, in verband met de verwikkelingen inzake klassieke varkenspest, een aantal certificaten moet worden vastgesteld;

Overwegende dat daarnaast de mogelijkheid bestaat om van bepaalde voorschriften te erkennen dat zij equivalente waarborgen bieden;

Overwegende dat een derde land een voorstel voor een dergelijke erkenning aan de Commissie kan voorleggen;

Overwegende dat de veterinairrechtelijke voorschriften, de gezondheidsvoorschriften en de voorschriften inzake veterinaire certificering voor de invoer in de Gemeenschap van vlees van vrij wild (met uitzondering van vlees van wilde varkens), bestemd voor menselijke consumptie, moeten worden vastgesteld;

Overwegende dat een termijn moet worden gelaten voor de tenuitvoerlegging van de nieuwe certificeringsregeling;

Overwegende dat de in deze beschikking vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Permanent Veterinair Comité,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

  • 1. 
    De lidstaten staan de invoer toe van:
  • a) 
    vlees, exclusief slachtafvallen, van vrij evenhoevig wild, dat voldoet aan de eisen die zijn vastgesteld in het certificaat volgens het model in bijlage A en dat afkomstig is uit derde landen of delen van derde landen die zijn vermeld in de lijst in kolom A van de bijlage bij Beschikking 97/217/EG van de Commissie (6);
  • b) 
    vlees zonder been en zonder huid, exclusief slachtafvallen, van vrij evenhoevig wild, dat voldoet aan de eisen die zijn vastgesteld in het certificaat volgens het model in bijlage B en dat afkomstig is uit derde landen of delen van derde landen die zijn vermeld in de lijst in kolom B van de bijlage bij Beschikking 97/217/EG. De derde landen en de lidstaten zien erop toe dat het vlees zonder been niet de Gemeenschap wordt binnengebracht tot ten minste 21 dagen nadat het dier is gedood;
  • c) 
    vlees, exclusief slachtafvallen, van eenhoevig wild, dat voldoet aan de eisen die zijn vastgesteld in het certificaat volgens het model in bijlage C en dat afkomstig is uit derde landen of delen van derde landen die zijn vermeld in de lijst in kolom H van de bijlage bij Beschikking 97/217/EG;
  • d) 
    vlees van wilde leporidae (konijnen en hazen), dat voldoet aan de eisen die zijn vastgesteld in het certificaat volgens het model in bijlage D en dat afkomstig is uit derde landen of delen van derde landen die zijn vermeld in de lijst in kolom E van de bijlage bij Beschikking 97/217/EG;
  • e) 
    vlees van vrij vederwild, dat voldoet aan de eisen die zijn vastgesteld in het certificaat volgens het model in bijlage E en dat afkomstig is uit derde landen of delen van derde landen die zijn vermeld in de lijst in kolom F van de bijlage bij Beschikking 97/217/EG;
  • f) 
    vlees, exclusief slachtafvallen, van niet-gedomesticeerde landzoogdieren (met uitzondering van eenhoevig wild, evenhoevig wild en wilde leporidae), dat voldoet aan de eisen die zijn vastgesteld in het certificaat volgens het model in bijlage F en dat afkomstig is uit derde landen of delen van derde landen die zijn vermeld in de lijst in kolom I van Beschikking 97/217/EG.
  • 2. 
    De zending gaat vergezeld van een van bovenbedoelde certificaten, dat naar behoren is ingevuld en ondertekend.

Artikel 2

Deze beschikking is van toepassing vanaf 1 maart 1997.

Artikel 3

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 28 februari 1997.

Voor de Commissie

Franz FISCHLER

Lid van de Commissie

  • (1) 
    PB nr. L 268 van 14. 9. 1992, blz. 35.
  • (2) 
    PB nr. L 164 van 14. 6. 1979, blz. 15.
  • (3) 
    PB nr. L 3 van 7. 1. 1997, blz. 9.
  • (4) 
    PB nr. L 44 van 17. 2. 1994, blz. 33.
  • (5) 
    PB nr. L 31 van 9. 2. 1996, blz. 31.
  • (6) 
    Zie bladzijde 20 van dit Publikatieblad.

BIJLAGE A

>BEGIN VAN DE GRAFIEK>

DIERGEZONDHEIDS- EN GEZONDHEIDSCERTIFICAAT

voor vlees (1) van vrij evenhoevig wild (met uitzondering van wilde varkens), bestemd voor verzending naar de Europese Gemeenschap

Opmerking voor de importeur: Dit certificaat is uitsluitend bestemd voor veterinaire doeleinden en moet de zending vergezellen tot in de inspectiepost aan de grens.

Referentienummer van het certificaat: Land van bestemming: Land van uitvoer (2): Ministerie: Dienst: I. Identificatie van het vlees

Vlees van: (Diersoort)

Aard van het vlees: Vers vlees/grof wild zonder huid en zonder ingewanden/grof wild met huid en zonder ingewanden (3) (4)

Aard van de deelstukken: Aard van de verpakking: Aantal stuks of colli: Nettogewicht: Bij wild met huid en zonder ingewanden aangebrachte identificatiemerktekens ter aanduiding van de herkomst (3): II. Herkomst van het vlees

Adres en veterinair erkenningsnummer van de erkende vrijwildverwerkingsinrichting(en): Adres en veterinair erkenningsnummer van de erkende uitsnijderij(en): Adres en veterinair erkenningsnummer van het (de) erkende koelhuis (koelhuizen): (1) Met uitzondering van slachtafvallen.

  • (2) 
    Naam van het land van oorsprong, dat hetzelfde moet zijn als het land van uitvoer.
  • (3) 
    Doorhalen wat niet van toepassing is.
  • (4) 
    Het vlees moet worden onthuid in de wildverwerkingsinrichting van bestemming in een lidstaat en moet een post-mortemkeuring ondergaan; het mag slechts van een keurmerk worden voorzien indien het geschikt is bevonden voor menselijke consumptie.

III. Bestemming van het vlees

Het vlees wordt verzonden van (Plaats van lading)

naar: (Land en plaats van bestemming)

per (vervoermiddel) (1): Naam en adres van de afzender: Naam en adres van de geadresseerde: Naam en adres van de wildverwerkingsinrichting van bestemming (2): IV. Gezondheidsverklaring

Ondergetekende, officieel dierenarts, verklaart hetgeen volgt.

  • 1. 
    , (Land van uitvoer) gebied (3),

is sedert twaalf maanden vrij van mond- en klauwzeer en van runderpest en in die periode is tegen geen van deze ziekten ingeënt.

  • 2. 
    Het hierboven beschreven vlees van vrij wild:
  • a) 
    is verkregen van dieren die zijn gedood op het grondgebied van ,

(Land van uitvoer)

in het gebied (3), waaruit de uitvoer naar de Gemeenschap van vers vlees van de overeenkomstige als huisdier gehouden vatbare soorten is toegestaan krachtens Beschikking . . . / . . . /EEG van de Commissie (4), laatstelijk gewijzigd bij Beschikking . . . / . . . /EG, en waar in de laatste 60 dagen geen veterinairrechtelijke beperkende maatregelen hebben gegolden in verband met uitbraken van een ziekte waarvoor het wild vatbaar is;

  • b) 
    komt van dieren die zijn gedood op ten minste 20 km van de grens met een ander derde land of deel van een derde land waaruit de uitvoer naar de Gemeenschap van vlees van vrij wild niet is toegestaan;
  • c) 
    is verkregen van dieren die binnen twaalf uur nadat zij zijn gedood, zijn vervoerd naar een verzamelplaats en/of een erkende vrijwildverwerkingsinrichting om er te worden gekoeld;
  • d) 
    is gehanteerd in een verzamelplaats en/of een erkende vrijwildverwerkingsinrichting, gelegen in een gebied waarvoor geen veterinairrechtelijke beperkende maatregelen gelden in verband met een ziekte van lijst A van het Internationaal Bureau voor besmettelijke veeziekten (OIE) waarvoor de dieren vatbaar zijn;
  • e) 
    is in alle stadia van de productie gehanteerd, opgeslagen en vervoer overeenkomstig de bij Richtlijn 92/45/EEG van de Raad vastgestelde gezondheidsvoorschriften, en is strikt gescheiden gehouden van vlees:
  • dat niet aan de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde eisen voldoet,
  • dat niet aan de bij Beschikking 97/218/EG van de Commissie vastgestelde eisen voldoet.
  • (1) 
    Voor vrachtwagens moet het kentekennummer worden vermeld, voor bulkcontainers het containernummer en het zegelnummer.
  • (2) 
    Wanneer het vlees, na het onthuiden, een post-mortemkeuring moet ondergaan, moeten ook de naam en het adres van de wildverwerkingsinrichting van bestemming in de lidstaat worden vermeld.
  • (3) 
    Alleen in te vullen indien de toestemming tot uitvoer naar de Gemeenschap slechts geldt voor bepaalde gebieden in het betrokken derde land.
  • (4) 
    De desbetreffende momenteel geldende beschikking voor vers vlees van de overeenkomstige als huisdier gehouden vatbare diersoorten moeten worden vermeld.
  • 3. 
    Wanneer het gaat om vers vlees of om vrij wild zonder huid en zonder ingewanden, heeft het vlees in de erkende vrijwildverwerkingsinrichting een post-mortemkeuring ondergaan overeenkomstig het bepaalde in Richtlijn 92/45/EEG, is het geschikt bevonden voor menselijke consumptie en is op het vlees en op de verpakking een keurmerk aangebracht als bedoeld in bijlage I, hoofdstuk VII, van Richtlijn 92/45/EEG (1).
  • 4. 
    Wanneer het gaat om niet-onthuid grof wild (1)
  • a) 
    hebben de ingewanden een post-mortemkeuring ondergaan in een erkende vrijwildverwerkingsinrichting, op grond waarvan het karkas niet ongeschikt is verklaard voor menselijke consumptie;
  • b) 
    i) zijn de karkassen bestemd om naar de erkende wildverwerkingsinrichting van bestemming te worden vervoerd, waar zij moeten aankomen binnen zeven dagen na de post-mortemkeuring, en
  • zijn zij gekoeld tot en bewaard bij een temperatuur tussen - 1 °C en + 7 °C totdat zij zijn geladen in een voertuig waarin tijdens het vervoer dezelfde temperatuur kan worden gehandhaafd (1);

of

  • ii) 
    zijn de karkassen bestemd om naar de erkende wildverwerkingsinrichting van bestemming te worden vervoerd, waar zij moeten aankomen binnen 15 dagen na de post-mortemkeuring, en
  • zijn zij gekoeld tot en bewaard bij een temperatuur tussen - 1 °C en + 1 °C totdat zij zijn geladen in een voertuig waarin tijdens het vervoer dezelfde temperatuur kan worden gehandhaafd (1);
  • c) 
    zijn maatregelen getroffen om het vlees duidelijk te identificeren door het aanbrengen van een officieel merkteken ter aanduiding van de herkomst, overeenkomstig de in deel I opgenomen beschrijving.
  • 5. 
    De vervoermiddelen of containers waarin en de omstandigheden waaronder deze zending is geladen, zijn in overeenstemming met de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde voorschriften op het gebied van de hygiëne.
  • 6. 
    Het vlees is verkregen van vrij wild dat is gedood tussen en (data waarop de dieren zijn gedood).

Gedaan te,

(Plaats)

(Datum)

Stempel (2)

(Handtekening van de officiële dierenarts) (2)

(Naam in hoofdletters, titel en kwalificaties)

  • (1) 
    Doorhalen indien niet van toepassing.
  • (2) 
    De kleur van de handtekening en van het stempel moet verschillen van die van de gedrukte tekst.

>EIND VAN DE GRAFIEK>

BIJLAGE B

>BEGIN VAN DE GRAFIEK>

DIERGEZONDHEIDS- EN GEZONDHEIDSCERTIFICAAT

voor vlees zonder been en zonder huid (1) van vrij evenhoevig wild (met uitzondering van wilde varkens), bestemd voor verzending naar de Europese Gemeenschap

Opmerking voor de importeur: Dit certificaat is uitsluitend bestemd voor veterinaire doeleinden en moet de zending vergezellen tot in de inspectiepost aan de grens.

Referentienummer van het certificaat:

Land van bestemming:

Land van uitvoer (2):

Ministerie:

Dienst:

  • I. 
    Identificatie van het vlees

Vlees van

(Diersoort)

Aard van het vlees: Vers vlees

Aard van de deelstukken:

Aard van de verpakking:

Aantal stuks of colli:

Nettogewicht:

II. Herkomst van het vlees

Adres en veterinair erkenningsnummer van de erkende vrijwildverwerkingsinrichting(en):

Adres en veterinair erkenningsnummer van de erkende uitsnijderij(en):

Adres en veterinair erkenningsnummer van het (de) erkende koelhuis (koelhuizen):

  • (1) 
    Met uitzondering van slachtafvallen.
  • (2) 
    Naam van het land van oorsprong, dat hetzelfde moet zijn als het land van uitvoer.

III. Bestemming van het vlees

Het vlees wordt verzonden van (Plaats van lading)

naar

(Land en plaats van bestemming)

per (vervoermiddel) (1)

Naam en adres van de afzender:

Naam en adres van de geadresseerde:

IV. Gezondheidsverklaring

Ondergetekende, officieel dierenarts, verklaart hetgeen volgt.

  • 1. 
    , (Land van uitvoer) gebied (2),

is sedert twaalf maanden vrij van mond- en klauwzeer en van runderpest en in die periode is tegen geen van deze ziekten ingeënt.

  • 2. 
    Het hierboven beschreven vlees zonder been van vrij wild:
  • a) 
    is verkregen van dieren die zijn gedood op het grondgebied van ,

(Land van uitvoer)

in het gebied (2), waaruit de uitvoer naar de Gemeenschap van vers vlees van de overeenkomstige als huisdier gehouden vatbare soorten is toegestaan krachtens Beschikking . . . / . . . /EEG van de Commissie (3), laatstelijk gewijzigd bij Beschikking . . . / . . . /EG, en waar in de laatste 60 dagen geen veterinairrechtelijke beperkende maatregelen hebben gegolden in verband met uitbraken van een ziekte waarvoor het wild vatbaar is;

  • b) 
    komt van dieren die zijn gedood op ten minste 20 km van de grens met een ander derde land of deel van een derde land waaruit de uitvoer naar de Gemeenschap van vlees van vrij wild niet is toegestaan;
  • c) 
    is verkregen van dieren die binnen twaalf uur nadat zij zijn gedood, zijn vervoerd naar een verzamelplaats en/of een erkende vrijwildverwerkingsinrichting om er te worden gekoeld;
  • d) 
    is gehanteerd in een verzamelplaats en/of een erkende vrijwildverwerkingsinrichting, gelegen in een gebied waarvoor geen veterinairrechtelijke beperkende maatregelen gelden in verband met een ziekte van lijst A van het Internationaal Bureau voor besmettelijke veeziekten (OIE) waarvoor de dieren vatbaar zijn;
  • e) 
    heeft in de erkende vrijwildverwerkingsinrichting een post-mortemkeuring ondergaan overeenkomstig het bepaalde in Richtlijn 92/45/EEG van de Raad, is geschikt bevonden voor menselijke consumptie en op het vlees en op de verpakking is een keurmerk aangebracht als bedoeld in bijlage I, hoofdstuk VII, van Richtlijn 92/45/EEG;
  • f) 
    is in alle stadia van de productie gehanteerd, opgeslagen en vervoerd overeenkomstig de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde gezondheidsvoorschriften en is strikt gescheiden gehouden van vlees:
  • dat niet aan de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde eisen voldoet,
  • dat niet aan de bij Beschikking 97/218/EG van de Commissie vastgestelde eisen voldoet.
  • (1) 
    Voor vrachtwagens moet het kentekennummer worden vermeld, voor bulkcontainers het containernummer en het zegelnummer.
  • (2) 
    Alleen in te vullen indien de toestemming tot uitvoer naar de Gemeenschap slechts geldt voor bepaalde gebieden in het betrokken derde land.
  • (3) 
    De desbetreffende momenteel geldende beschikking voor vers vlees van de overeenkomstige als huisdier gehouden vatbare diersoorten moeten worden vermeld.
  • 3. 
    Het hierboven beschreven vers vlees zonder been
  • komt van karkassen die bij een omgevingstemperatuur van meer dan 2 °C gedurende ten minste 24 uur zijn bestorven voordat de beenderen zijn verwijderd,

en

  • is ontdaan van de belangrijkste lymfeklieren.
  • 4. 
    De vervoermiddelen of containers waarin en de omstandigheden waaronder deze zending is geladen, zijn in overeenstemming met de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde voorschriften op het gebied van de hygiëne.
  • 5. 
    Het vlees is verkregen van vrij wild dat is gedood tussen en (data waarop de dieren zijn gedood).

Gedaan te,

(Plaats)op

(Datum)

Stempel (1)

(Handtekening van de officiële dierenarts) (1)

(Naam in hoofdletters, titel en kwalificaties)

  • (1) 
    De kleur van de handtekening en van het stempel moet verschillen van die van de gedrukte tekst.

>EIND VAN DE GRAFIEK>

BIJLAGE C

>BEGIN VAN DE GRAFIEK>

DIERGEZONDHEIDS- EN GEZONDHEIDSCERTIFICAAT

voor vlees van eenhoevig wild (1), bestemd voor verzending naar de Europese Gemeenschap

Opmerking voor de importeur: Dit certificaat is uitsluitend bestemd voor veterinaire doeleinden en moet de zending vergezellen tot in de inspectiepost aan de grens.

Referentienummer van het certificaat:

Land van bestemming:

Land van uitvoer (2):

Ministerie:

Dienst:

  • I. 
    Identificatie van het zebravlees

Aard van het vlees:

Aard van de deelstukken:

Aard van de verpakking:

Aantal stuks of colli:

Nettogewicht:

II. Herkomst van het vlees

Adres en veterinair erkenningsnummer van de erkende vrijwildverwerkingsinrichting(en):

Adres en veterinair erkenningsnummer van de erkende uitsnijderij(en):

Adres en veterinair erkenningsnummer van het (de) erkende koelhuis (koelhuizen):

  • (1) 
    Zebravlees, met uitzondering van slachtafvallen.
  • (2) 
    Naam van het land van oorsprong, dat hetzelfde moet zijn als het land van uitvoer.

III. Bestemming van het vlees

Het vlees wordt verzonden van (Plaats van lading)

naar (Land en plaats van bestemming)

per (vervoermiddel) (1)

Naam en adres van de afzender:

Naam en adres van de geadresseerde:

IV. Gezondheidsverklaring

Ondergetekende, officieel dierenarts, verklaart hetgeen volgt.

  • 1. 
    Het hierboven beschreven zebravlees:
  • a) 
    is verkregen van wilde zebra's die zijn gedood op het grondgebied van (2);
  • b) 
    is verkregen van dieren die binnen twaalf uur nadat zij zijn gedood, zijn vervoerd naar een verzamelplaats en/of naar een erkende vrijwildverwerkingsinrichting om er te worden gekoeld;
  • c) 
    is gehanteerd in een verzamelplaats en/of een erkende vrijwildverwerkingsinrichting, gelegen in een gebied waarvoor geen veterinairrechtelijke beperkende maatregelen gelden in verband met een ziekte van lijst A van het Internationaal Bureau voor besmettelijke veeziekten (OIE) waarvoor de dieren vatbaar zijn;
  • d) 
    is in alle stadia van de productie gehanteerd, opgeslagen en vervoerd overeenkomstig de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde gezondheidsvoorschriften en is strikt gescheiden gehouden van vlees:
  • dat niet aan de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde eisen voldoet,
  • dat niet aan de bij Beschikking 97/218/EG van de Commissie vastgestelde eisen voldoet;
  • e) 
    heeft in de erkende vrijwildverwerkingsinrichting een post-mortemkeuring ondergaan overeenkomstig het bepaalde in Richtlijn 92/45/EEG, is geschikt bevonden voor menselijke consumptie en op het vlees en op de verpakking is een keurmerk aangebracht als bedoeld in bijlage I, hoofdstuk VII, van Richtlijn 92/45/EEG.
  • 2. 
    De vervoermiddelen of containers waarin en de omstandigheden waaronder deze zending is geladen, zijn in overeenstemming met de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde voorschriften op het gebied van de hygiëne.
  • 3. 
    Het vlees is, met negatief resultaat, op trichinen onderzocht met behulp van de digestiemethode overeenkomstig Richtlijn 77/96/EEG van de Raad.
  • 4. 
    Het vlees is verkregen van wilde zebra's die zijn gedood tussen en (data waarop de dieren zijn gedood).
  • (1) 
    Naam van het land van oorsprong, dat hetzelfde moet zijn als het land van uitvoer.
  • (2) 
    Voor vrachtwagens moet het kentekennummer worden vermeld, voor bulkcontainers het containernummer en het zegelnummer.

Gedaan te ,

(Plaats)op

(Datum)

Stempel (1)

(Handtekening van de officiële dierenarts) (1)

(Naam in hoofdletters, titel en kwalificaties)

  • (1) 
    De kleur van de handtekening en van het stempel moet verschillen van die van de gedrukte tekst.

>EIND VAN DE GRAFIEK>

BIJLAGE D

>BEGIN VAN DE GRAFIEK>

DIERGEZONDHEIDS- EN GEZONDHEIDSCERTIFICAAT

voor vlees van wilde leporidae (konijnen en hazen) (1), bestemd voor verzending naar de Europese Gemeenschap

Opmerking voor de importeur: Dit certificaat is uitsluitend bestemd voor veterinaire doeleinden en moet de zending vergezellen tot in de inspectiepost aan de grens.

Referentienummer van het certificaat:

Land van bestemming:

Land van uitvoer (2):

Ministerie:

Dienst:

  • I. 
    Identificatie van het vlees

Vlees van (Diersoort)

Aard van de vlees: Vers vlees/leporidae zonder huid en zonder ingewanden/leporidae met huid en met ingewanden (3)

Aard van de deelstukken:

Aard van de verpakking:

Aantal stuks of colli:

Nettogewicht:

Bij leporidae met huid en met ingewanden aangebrachte identificatiemerktekens ter aanduiding van de herkomst:

II. Herkomst van het vlees

Adres en veterinair erkenningsnummer van de erkende vrijwildverwerkingsinrichting(en):

Adres en veterinair erkenningsnummer van de erkende uitsnijderij(en):

Adres en veterinair erkenningsnummer van het (de) erkende koelhuis (koelhuizen):

  • (1) 
    Met uitzondering van slachtafvallen, behalve voor leporidae met huid en met ingewanden.
  • (2) 
    Naam van het land van oorsprong, dat hetzelfde moet zijn als het land van uitvoer.
  • (3) 
    Doorhalen wat niet van toepassing is.

III. Bestemming van het vlees

Het vlees wordt verzonden van (Plaats van lading)

naar (Land en plaats van bestemming)

per (vervoermiddel) (1):

Naam en adres van de afzender:

Naam en adres van de geadresseerde:

IV. Gezondheidsverklaring

Ondergetekende, officieel dierenarts, verklaart hetgeen volgt.

  • 1. 
    Het hierboven beschreven vlees van wilde leporidae:
  • a) 
    is verkregen van dieren die zijn gedood op het grondgebied van ,

(Land van uitvoer)

in het gebied (2), waar in de laatste 40 dagen geen veterinairrechtelijke beperkende maatregelen hebben gegolden in verband met uitbraken van virale hemorragische ziekte, tularemie en myxomatose;

  • b) 
    is verkregen van dieren die binnen twaalf uur nadat zij zijn gedood, zijn vervoerd naar een verzamelplaats en/of naar een erkende vrijwildverwerkingsinrichting om er te worden gekoeld;
  • c) 
    is gehanteerd in een verzamelplaats en/of een erkende vrijwildverwerkingsinrichting, gelegen in een gebied waarvoor geen veterinairrechtelijke beperkende maatregelen gelden in verband met uitbraken van een ziekte waarvoor de dieren vatbaar zijn;
  • d) 
    is in alle stadia van de productie gehanteerd, opgeslagen en vervoerd overeenkomstig de bij Richtlijn 92/45/EEG van de Raad vastgestelde gezondheidsvoorschriften en is strikt gescheiden gehouden van vlees:
  • dat niet aan de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde eisen voldoet,
  • dat niet aan de bij Beschikking 97/218/EG van de Commissie vastgestelde eisen voldoet.
  • 2. 
    Wanneer het gaat om vers vlees of om wilde leporidae zonder huid en zonder ingewanden, heeft het vlees in de erkende vrijwildverwerkingsinrichting een post-mortemkeuring ondergaan overeenkomstig het bepaalde in Richtlijn 92/45/EEG, is het geschikt bevonden voor menselijke consumptie en is op het vlees en op de verpakking een keurmerk aangebracht als bedoeld in die richtlijn.
  • 3. 
    Wanneer het gaat om wilde leporidae met huid en met ingewanden
  • a) 
    is het vlees gedurende ten hoogste 15 dagen vóór de voorgenomen dag van invoer gekoeld tot + 4 °C of minder, maar niet bevroren of diepgevroren;
  • b) 
    heeft een officiële dierenarts een representatief monster van de karkassen gekeurd en
  • zijn daarbij geen andere afwijkingen gevonden dan kwetsuren die verband houden met het jagen, en kleinere plaatselijke misvormingen en anomalieën zonder enig belang voor de volksgezondheid,

of

  • (1) 
    Voor vrachtwagens moet het kentekennummer worden vermeld, voor bulkcontainers het containernummer en het zegelnummer.
  • (2) 
    Alleen in te vullen indien de toestemming tot uitvoer naar de Gemeenschap slechts geldt voor bepaalde gebieden in het betrokken derde land.
  • zijn daarbij ziektesymptomen of andere afwijkingen gevonden als omschreven in bijlage I, hoofdstuk V, van Richtlijn 92/45/EEG, waardoor de karkassen ongeschikt zijn geworden voor menselijke consumptie; als gevolg daarvan is de rest van de zending gekeurd en is voor de aangetaste karkassen geen toestemming tot uitvoer gegeven;
  • c) 
    is het vlees geïdentificeerd door het aanbrengen van een officieel merkteken ter aanduiding van de herkomst, overeenkomstig de in deel I opgenomen beschrijving.
  • 4. 
    Het vlees is verkregen overeekomstig het bepaalde in bijlage I bij Richtlijn 92/45/EEG, voorzover die van toepassing is op vlees van wilde leporidae.
  • 5. 
    De vervoermiddelen of containers waarin en de omstandigheden waaronder deze zending is geladen, zijn in overeenstemming met de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde voorschriften op het gebied van de hygiëne.
  • 6. 
    Het vlees is verkregen van wilde leporidae die zijn gedood tussen en (data waarop de dieren zijn gedood).

Gedaan te ,

(Plaats)op

(Datum)

Stempel (1)

(Handtekening van de officiële dierenarts) (1)

(Naam in hoofdletters, titel en kwalificaties)

  • (1) 
    De kleur van de handtekening en van het stempel moet verschillen van die van de gedrukte tekst.

>EIND VAN DE GRAFIEK>

BIJLAGE E

>BEGIN VAN DE GRAFIEK>

DIERGEZONDHEIDS- EN GEZONDHEIDSCERTIFICAAT

voor vlees van vrij vederwild (1), bestemd voor verzending naar de Europese Gemeenschap

Opmerking voor de importeur: Dit certificaat is uitsluitend bestemd voor veterinaire doeleinden en moet de zending vergezellen tot in de inspectiepost aan de grens.

Referentienummer van het certificaat:

Land van bestemming:

Land van uitvoer (2):

Ministerie:

Dienst:

  • I. 
    Identificatie van het vlees

Vlees van (Diersoort)

Aard van het vlees: Vers vlees/vederwild zonder veren en zonder ingewanden/vederwild met veren en met ingewanden (3)

Aard van de deelstukken:

Aard van de verpakking:

Aantal stuks of colli:

Nettogewicht:

Bij vederwild met veren en met ingewanden aangebrachte identificatiemerktekens ter aanduiding van de herkomst:

II. Herkomst van het vlees

Adres en veterinair erkenningsnummer van de erkende vrijwildverwerkingsinrichting(en):

Adres en veterinair erkenningsnummer van de erkende uitsnijderij(en):

Adres en veterinair erkenningsnummer van het (de) erkende koelhuis (koelhuizen):

  • (1) 
    Met uitzondering van slachtafvallen, behalve voor vrij vederwild met veren en met ingewanden.
  • (2) 
    Naam van het land van oorsprong, dat hetzelfde moet zijn als het land van uitvoer.
  • (3) 
    Doorhalen wat niet van toepassing is.

III. Bestemming van het vlees

Het vlees wordt verzonden van (Plaats van lading)

naar (Land en plaats van bestemming)

per (vervoermiddel) (1)

Naam en adres van de afzender:

Naam en adres van de geadresseerde:

IV. Gezondheidsverklaring

Ondergetekende, officieel dierenarts, verklaart hetgeen volgt.

  • 1. 
    Het hierboven beschreven vlees van vrij vederwild:
  • a) 
    is verkregen van vrij vederwild dat is gedood op het grondgebied van ,

(Land van uitvoer)

in het gebied (2), waar in de laatste 30 dagen geen veterinairrechtelijke beperkende maatregelen hebben gegolden in verband met uitbraken van aviaire influenza of van Newcastle disease;

  • b) 
    is verkregen van dieren die binnen twaalf uur nadat zij zijn gedood, zijn vervoerd naar een verzamelplaats en/of naar een erkende vrijwildverwerkingsinrichting om er te worden gekoeld;
  • c) 
    komt van een verzamelplaats en/of een erkende vrijwildverwerkingsinrichting waarvoor, op het tijdstip van het opmaken, geen beperkende maatregelen golden in verband met een vermoedelijke of een werkelijke uitbraak van aviaire influenza of van Newcastle disease;
  • d) 
    is in alle stadia van de productie gehanteerd, opgeslagen en vervoerd overeenkomstig de bij Richtlijn 92/45/EEG van de Raad vastgestelde gezondheidsvoorschriften, en is strikt gescheiden gehouden van vlees:
  • dat niet aan de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde eisen voldoet,
  • dat niet aan de bij Beschikking 97/218/EG van de Commissie vastgestelde eisen voldoet.
  • 2. 
    Wanneer het gaat om vers vlees of om vrij vederwild zonder veren en zonder ingewanden, heeft het vlees in de erkende vrijwildverwerkingsinrichting een post-mortemkeuring ondergaan overeenkomstig het bepaalde in Richtlijn 92/45/EEG, is het geschikt bevonden voor menselijke consumptie en is op het vlees en op de verklaring een keurmerk aangebracht als bedoeld in bijlage I, hoofdstuk VII, van Richtlijn 92/45/EEG (3).
  • 3. 
    Wanneer het gaat om vederwild met veren en met ingewanden (3):
  • a) 
    is het vlees gedurende ten hoogste 15 dagen vóór de voorgenomen dag van invoer gekoeld tot + 4 °C of minder, maar niet bevroren of diepgevroren;
  • b) 
    heeft een officiële dierenarts een representatief monster van de karkassen gekeurd en
  • zijn daarbij geen andere afwijkingen gevonden dan kwetsuren die verband houden met het jagen, en kleinere plaatselijke misvormingen en anomalieën zonder enig belang voor de volksgezondheid,

of

  • (1) 
    Voor vrachtwagens moet het kentekennummer worden vermeld, voor bulkcontainers het containernummer en het zegelnummer.
  • (2) 
    Alleen in te vullen indien de toestemming tot uitvoer naar de Gemeenschap slechts geldt voor bepaalde gebieden in het betrokken derde land.
  • (3) 
    Doorhalen indien niet van toepassing.
  • zijn daarbij ziektesymptomen of andere afwijkingen gevonden als omschreven in bijlage I, hoofdstuk V, van Richtlijn 92/45/EEG, waardoor de karkassen ongeschikt zijn geworden voor menselijke consumptie; als gevolg daarvan is de rest van de zending gekeurd en is voor de aangetaste karkassen geen toestemming tot uitvoer gegeven;
  • c) 
    is het vlees geïdentificeerd door het aanbrengen van een officieel merkteken ter aanduiding van de herkomst, overeenkomstig de in deel I opgenomen beschrijving.
  • 4. 
    De vervoermiddelen of containers waarin en de omstandigheden waaronder deze zending is geladen, zijn in overeenstemming met de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde voorschriften op het gebied van de hygiëne.
  • 5. 
    Het vlees is verkregen van vrij vederwild dat is gedood tussen .......................................... en .......................................... (data waarop de dieren zijn gedood).

Gedaan te ,

(Plaats)op (Datum)

Stempel (1)

(Handtekening van de officiële dierenarts) (1)

(Naam in hoofdletters, titel en kwalificaties)

  • (1) 
    De kleur van de handtekening en van het stempel moet verschillen van die van de gedrukte tekst.

>EIND VAN DE GRAFIEK>

BIJLAGE F

>BEGIN VAN DE GRAFIEK>

DIERGEZONDHEIDS- EN GEZONDHEIDSCERTIFICAAT

voor de invoer van vlees (1) van niet-gedomesticeerde landzoogdieren (met uitzondering van eenhoevig wild, evenhoevig wild en wilde leporidae), bestemd voor verzending naar de Europese Gemeenschap

Opmerking voor de importeur: Dit certificaat is uitsluitend bestemd voor veterinaire doeleinden en moet de zending vergezellen tot in de inspectiepost aan de grens.

Referentienummer van het certificaat:

Land van bestemming:

Land van uitvoer (2):

Ministerie:

Dienst:

  • I. 
    Identificatie van het vlees

Vlees van (Diersoort)

Aard van het vlees: Vers vlees

Aard van de deelstukken:

Aard van de verpakking:

Aantal stuks of colli:

Nettogewicht:

II. Herkomst van het vlees

Adres en veterinair erkenningsnummer van de erkende vrijwildverwerkingsinrichting(en):

Adres en veterinair erkenningsnummer van de erkende uitsnijderij(en):

Adres en veterinair erkenningsnummer van het (de) erkende koelhuis (koelhuizen):

  • (1) 
    Met uitzondering van slachtafvallen.
  • (2) 
    Naam van het land van oorsprong, dat hetzelfde moet zijn als het land van uitvoer.

III. Bestemming van het vlees

Het vlees wordt verzonden van (Plaats van lading)

naar (Land en plaats van bestemming)

per (vervoermiddel) (1)

Naam en adres van de afzender:

Naam en adres van de geadresseerde:

IV. Gezondheidsverklaring

Ondergetekende, officieel dierenarts, verklaart hetgeen volgt.

  • 1. 
    Het hierboven beschreven vlees van niet-gedomesticeerde landzoogdieren:
  • a) 
    is verkregen van dieren die zijn gedood op het grondgebied van ,

(Land van uitvoer)

waar in de laatste 30 dagen geen veterinairrechtelijke beperkende maatregelen hebben gegolden in verband met uitbraken van een ziekte waarvoor de niet-gedomesticeerde landzoogdieren vatbaar zijn;

  • b) 
    is verkregen van dieren die binnen twaalf uur nadat zij zijn gedood, zijn vervoerd naar een verzamelplaats en/of naar een erkende vrijwildverwerkingsinrichting om er te worden gekoeld;
  • c) 
    is verkregen in een verzamelplaats en/of een erkende vrijwildverwerkingsinrichting, gelegen in een gebied waarvoor geen veterinairrechtelijke beperkende maatregelen gelden in verband met uitbraken van een ziekte waarvoor de dieren vatbaar zijn;
  • d) 
    heeft in de erkende vrijwildverwerkingsinrichting een post-mortemkeuring ondergaan overeenkomstig het bepaalde in Richtlijn 92/45/EEG van de Raad, is geschikt bevonden voor menselijke consumptie en op het vlees en op de verpakking is een keurmerk aangebracht als bedoeld in bijlage I, hoofdstuk VII, van Richtlijn 92/45/EEG;
  • e) 
    is in alle stadia van de productie gehanteerd, opgeslagen en vervoerd overeenkomstig de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde gezondheidsvoorschriften, en is strikt gescheiden gehouden van vlees:
  • dat niet aan de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde eisen voldoet,
  • dat niet aan de bij Beschikking 97/218/EG van de Commissie vastgestelde eisen voldoet.
  • 2. 
    De vervoermiddelen of containers waarin en de omstandigheden waaronder deze zending is geladen, zijn in overeenstemming met de bij Richtlijn 92/45/EEG vastgestelde voorschriften op het gebied van de hygiëne.
  • 3. 
    Het vlees is, met negatief resultaat, op trichinen onderzocht met behulp van de digestiemethode overeenkomstig Richtlijn 77/96/EEG van de Raad (2).
  • 4. 
    Het vlees is verkregen van niet-gedomesticeerde landzoogdieren die zijn gedood tussen en (data waarop de dieren zijn gedood).
  • (1) 
    Voor vrachtwagens moet het kentekennummer worden vermeld, voor bulkcontainers het containernummer en het zegelnummer.
  • (2) 
    Alleen voor diersoorten die vatbaar zijn voor trichinose.

Gedaan te ,

(Plaats)

(Datum)

Stempel (1)

(Handtekening van de officiële dierenarts) (1)

(Naam in hoofdletters, titel en kwalificaties)

  • (1) 
    De kleur van de handtekening en van het stempel moet verschillen van die van de gedrukte tekst.

>EIND VAN DE GRAFIEK>

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.