Besluit 2021/727 - Indiening, namens de EU, van voorstellen tot wijziging van bijlagen A en B bij het Verdrag van Minamata inzake kwik, betreffende kwikhoudende producten en productieprocessen waarin kwik of kwikverbindingen worden gebruikt

1.

Wettekst

5.5.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 155/23

 

BESLUIT (EU) 2021/727 VAN DE RAAD

van 29 april 2021

betreffende de indiening, namens de Europese Unie, van voorstellen tot wijziging van bijlagen A en B bij het Verdrag van Minamata inzake kwik, betreffende kwikhoudende producten en productieprocessen waarin kwik of kwikverbindingen worden gebruikt

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Het Verdrag van Minamata inzake kwik (het “verdrag”) is door de Unie bij Besluit (EU) 2017/939 van de Raad (1) gesloten en is op 16 augustus 2017 in werking getreden.

 

(2)

Ingevolge Besluit MC-1/1 betreffende het reglement van orde, dat de Conferentie van de partijen op de eerste vergadering heeft aangenomen, stellen de partijen bij het verdrag (de “partijen”) alles in het werk om over alle inhoudelijke kwesties bij consensus overeenstemming te bereiken.

 

(3)

Conform artikel 4, lid 8, en artikel 5, lid 10, van het verdrag moet de Conferentie van de partijen uiterlijk op 16 augustus 2022 de bijlagen A en B bij het verdrag in overweging nemen op basis van drie elementen: ten eerste voorstellen die door de partijen zijn ingediend conform artikel 4, lid 7, en artikel 5, lid 9 van het verdrag, ten tweede informatie die door het secretariaat van het verdrag (het “secretariaat”) conform artikel 4, lid 4, en artikel 5, lid 4 van het verdrag, ter beschikking is gesteld, en ten derde de beschikbaarheid van technisch en economisch haalbare kwikvrije alternatieven, daarbij rekening houdend met de risico’s en de baten voor het milieu en de menselijke gezondheid.

 

(4)

De Unie heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de verdragsbepalingen inzake kwikhoudende producten en productieprocessen waarin kwik of kwikverbindingen worden gebruikt (“kwikprocessen”), alsmede aan de werkzaamheden van deskundigen die tussen de vergaderingen van de partijen zijn verricht en die zijn geïnitieerd bij Besluit MC-3/1, dat is vastgesteld door de Conferentie van de partijen in haar derde vergadering.

 

(5)

Bijlage II bij Verordening (EU) 2017/852 van het Europees Parlement en de Raad (2), waarbij bijlage A bij het verdrag in het recht van de Unie is omgezet, heeft betrekking op een extra aantal kwikhoudende producten, en andere kwikhoudende producten mogen op grond van wetgeving van de Unie niet op de interne markt in de handel worden gebracht.

 

(6)

De voorstellen tot wijziging van bijlage A bij het verdrag hebben tot doel het toepassingsgebied ervan uit te breiden tot extra kwikhoudende producten. Bij iedere uitbreiding hoort/horen een datum van uitfasering of kwikregulerende maatregelen.

 

(7)

Bijlage III bij Verordening (EU) 2017/852, waarbij bijlage B bij het verdrag in het recht van de Unie is omgezet, heeft betrekking op een extra aantal kwikprocessen en bevat data van uitfasering voor deze processen.

 

(8)

Het voorstel tot wijziging van bijlage B bij het verdrag heeft tot doel het toepassingsgebied ervan uit te breiden door een datum van uitfasering in te voeren voor een kwikproces dat onder die bijlage valt.

 

(9)

In overeenstemming met artikel 26, lid 2, en artikel 27 wordt de tekst van voorgestelde wijzigingen uiterlijk zes maanden vóór de vergadering waarop zij ter aanneming worden voorgelegd, door het secretariaat aan de partijen toegezonden. Voorgestelde wijzigingen dienen door het secretariaat ook te worden toegezonden aan de ondertekenaren van het verdrag en ter informatie aan de depositaris van het verdrag. Aangezien de vierde vergadering van de Conferentie van de partijen gepland is voor 1 tot en met 5 november 2021, moet de Unie uiterlijk op 30 april 2021 haar voorstellen tot wijziging van de bijlagen A en B bij het verdrag bij het secretariaat indienen,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De Unie dient voorstellen in tot wijziging van de bijlagen A en B bij het verdrag, zoals opgenomen in de bijlage bij dit besluit.

De Commissie brengt namens de Europese Unie deze wijzigingsvoorstellen ter kennis van het secretariaat.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 29 april 2021.

Voor de Raad

De voorzitter

A.P. ZACARIAS

 

  • (1) 
    Besluit (EU) 2017/939 van de Raad van 11 mei 2017 betreffende de sluiting namens de Europese Unie van het Verdrag van Minamata inzake kwik (PB L 142 van 2.6.2017, blz. 4).
  • (2) 
    Verordening (EU) 2017/852 van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2017 betreffende kwik, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1102/2008 (PB L 137 van 24.5.2017, blz. 1).
 

BIJLAGE

  • I. 
    VOORGESTELDE WIJZIGINGEN VAN DEEL I VAN BIJLAGE A BIJ HET VERDRAG

De Unie stelt voor om de volgende vermeldingen in deel I van bijlage A toe te voegen:

 

Kwikhoudende producten

Datum waarna de productie, import of export van het product verboden is (datum van uitfasering)

“Zink-zilveroxide-knoopcellen met een kwikgehalte van < 2 % en zink-lucht-knoopcellen met een kwikgehalte van < 2 %

2023

De volgende lineaire fluorescentielampen (LFL) met halofosfaten voor algemene verlichtingsdoeleinden

2023

De volgende niet-elektronische meetinstrumenten:

 

a)

rekstrookjes voor gebruik in plethysmografen

 

b)

tensiemeters

2023

De volgende elektrische en elektronische meetinstrumenten:

 

a)

smeltdrukomvormers, transmitters en sensoren

 

b)

kwikvacuümpompen

2023

Polyurethaan, met inbegrip van bussen voor het aanbrengen van polyurethaan

2023”

II.   VOORGESTELDE WIJZIGINGEN VAN DEEL II VAN BIJLAGE A BIJ HET VERDRAG

De Unie stelt voor om de volgende tekst in deel II van bijlage A toe te voegen:

 

“Uiterlijk op 1 januari 2024:

 

i)

zorgen de verdragspartijen ervoor dat tandheelkundig amalgaam uitsluitend wordt gebruikt in vooraf gedoseerde capsulevorm (1);

 

ii)

verbieden de verdragspartijen het gebruik van kwik in losse vorm door tandheelkundigen;

 

iii)

zorgen de verdragspartijen ervoor dat tandheelkundige faciliteiten waarin tandheelkundig amalgaam wordt gebruikt of waarin vullingen van tandheelkundig amalgaam of tanden met deze vullingen worden verwijderd, zijn uitgerust met amalgaamafscheiders die een retentie-efficiëntie van minimaal 95 % (2) hebben om amalgaamdeeltjes, waaronder amalgaamdeeltjes in gebruikt water, vast te houden en te verzamelen;

 

iv)

verbieden de verdragspartijen het gebruik van tandheelkundig amalgaam voor tandheelkundige behandelingen van melktanden van kinderen jonger dan 15 jaar en van zwangere of zogende vrouwen, tenzij dit wegens specifieke medische behoeften van de patiënt strikt noodzakelijk wordt geacht door de betrokken beoefenaar van de tandheelkunde.

III.   VOORGESTELDE WIJZIGING VAN BIJLAGE B BIJ HET VERDRAG

De Unie stelt voor om de volgende vermelding in deel I van bijlage B toe te voegen:

 

Fabricageprocedé waarbij kwik of kwikverbindingen worden gebruikt

Datum van uitfasering

“Productie van polyurethaan met kwikhoudende katalysatoren

2023”

 

  • (1) 
    Amalgaamcapsules zoals beschreven in de internationale normen ISO 13897:2018 en ISO 24234:2015 worden geacht geschikt te zijn voor gebruik door tandheelkundigen.
  • (2) 
    Of amalgaamafscheiders hieraan voldoen, dient te worden bepaald op basis van internationale normen, zoals ISO 11143:2008.””
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.