Bijlagen bij COM(2023)548 - Standpunt EU in de werkgroep douanevraagstukken in verband met het vervoer ten aanzien van het voorstel tot wijziging van het mandaat van de werkgroep

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE

bij

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in de werkgroep douanevraagstukken in verband met het vervoer ten aanzien van het voorstel tot wijziging van het mandaat van de werkgroep


BIJLAGE


Suggesties voor afstemming van het mandaat van de WP.30 op de tekst van het mandaat van het ITC

1. De werkgroep douanevraagstukken in verband met het vervoerHet Wereldforum inzake douanevraagstukken in verband met het vervoer, met inbegrip van het faciliteren van grensoverschrijdingen (“WP.30”) zal optredentreedt op binnen het kader van de beleidslijnen van de Verenigde Naties en de Economische Commissie voor Europa (“ECE”), onderworpen aan het algemene toezicht van het Comité voor binnenlands vervoer (“ITC”) en in overeenstemming met het nieuwe mandaat van of ECE (E/ECE/778/Rev.5) en ITC (E/RES/2022/2 en ECE/TRANS/316/Add.2) en conform de in het aanhangsel vermelde rechtsinstrumenten: 

a) zij initieert en voert maatregelen uit die gericht zijn op het bevorderen van de harmonisatie, de verbetering en de vereenvoudiging van technische en operationele regelgeving, normen, regels en documentatie voor douane en grensprocedures voor de verscheidene wijzen van vervoer over land en multimodale verbindingen, met speciale aandacht, waar mogelijk, voor het bijdragen tot de bevordering van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties (resolutie van de Algemene Vergadering A/RES/70/1.) en de bijbehorende duurzameontwikkelingsdoelstellingen; (ToR ITC, d)

b) zij analyseert moeilijkheden bij grensoverschrijdingen om administratieve procedures, operationele processen, douane-infrastructuur en fysieke en elektronische documentatie uit te werken, ter facilitering van het wegnemen van dergelijke moeilijkheden; (ToR ITC, e)

c) zij beheert en monitort de uitvoering van de verdragen, en overeenkomsten en andere juridisch bindende internationale instrumenten inzake douane en het faciliteren van grensoverschrijdingen onder auspiciën van de WP.30 (aanhangsel); (ToR ITC, h)

d) zij evalueert de bovengenoemde rechtsinstrumenten met het oog op de relevantie ervan en de samenhang met andere internationale of subregionale verdragen inzake douane en het faciliteren van grensoverschrijdingen, en om ze in overeenstemming te houden met de vereisten betreffende modern vervoer en grenscontrole en, zij werkt, waar van toepassing, nieuwe juridisch bindende internationale instrumenten op het gebied van het faciliteren van grensoverschrijdingen uit, met inachtneming van de noodzaak om douanefraude doeltreffend te bestrijden; (ToR ITC, h)

e) zij beoordeelt en bekrachtigt neemt wijzigingsvoorstellen aan inzake de in aanhangsel genoemde rechtsinstrumenten, en dient die, waar van toepassing, in bij de toepasselijke Commissies van Beheer (zie punt n, infra) ter overweging en formele vaststelling;

f) zij beoordeelt en neemt aanbevelingen, resoluties, opinies en voorbeelden van beste goede praktijken aan met betrekking tot de uitvoering van die rechtsinstrumenten en dient die, waar van toepassing, in bij de toepasselijke Commissies van Beheer (zie punt o, infra) of bij het ITC ter overweging en formele vaststelling, of bij het ITC ter bekrachtiging;

g) zij onderzoekt douane- en controlevragen om de douane- en andere administratieve procedures en documentatie op het gebied van het faciliteren van grensoverschrijdingen en vervoer, in het bijzonder door het bevorderen van elektronische gegevensuitwisselingsoplossingen nieuwe technologieën en innovaties, met inbegrip van een digitaliseringsplatform; (ToR ITC, i)

h) zij onderzoekt juridische en andere maatregelen ter bestrijding van uit vereenvoudigde douane- en andere grensprocedures voortkomende douane- en belastingsfraude en bevordert de uitwisseling van inlichtingen tussen de bevoegde autoriteiten van de verdragsluitende partijen bij de toepasselijke rechtsinstrumenten betreffende het faciliteren van grensoverschrijdingen ter zake van misbruik, om bestrijdingsmaatregelen in kaart te brengen;

i) zij bevordert de mogelijke uitbreiding van de in aanhangsel vermelde overeenkomsten en verdragen naar andere regio's en stimuleert de toetreding van nieuwe landen door middel van het organiseren van seminars en workshops, en via voorlichtingscampagnes;

j) zij bevordert bredere publieke en particuliere deelname aan haar activiteiten door het stimuleren van samenwerking tussen landen, de Europese Commissie, de Werelddouaneorganisatie, en andere internationale intergouvernementele en niet-gouvernementele organisaties op het gebied van vervoer en het faciliteren van grensoverschrijdingen, alsmede tussen de andere regionale commissies van de Verenigde Naties en andere organisaties of organen van het systeem van de Verenigde Naties om, onder meer, problemen inzake de uitlegging of de handhaving van de toepasselijke rechtsinstrumenten te bespreken en op te lossen;

k) zij schept een werkomgeving die faciliteert dat de verdragsluitende partijen hun verplichtingen overeenkomstig de in aanhangsel genoemde rechtsinstrumenten nakomen, en dat er over de uitlegging van die instrumenten of over het oplossen van problemen betreffende de handhaving van gedachten wordt gewisseld;

l) zij waarborgt de openheid en transparantie gedurende haar zittingen;

m) zij ondersteunt opleidingsactiviteiten en capaciteitsopbouw met het oog op de juiste uitvoering van bovengenoemde rechtsinstrumenten; (ToR ITC, k)

n) zij waarborgt een nauwe samenwerking met en ondersteuning van de Commissies van Beheer voor de TIR-overeenkomst (AC.2), van de Harmonisatieovereenkomst (AC.3), van de Overeenkomst inzake de douaneregeling voor containers die in het internationaal vervoer in poolverband worden gebruikt (AC.4) en voor het TIR-Uitvoerend Orgaan;

o) zij werkt nauw samen met andere ondersteunende organen van het ITC voor de aanpak van horizontale kwesties van belang voor het faciliteren van douanezaken en andere kwesties inzake grensoverschrijding van internationaal vervoer, met andere VN/ECE-werkgroepen en andere intergouvernementele en niet-gouvernementele organisaties, in het bijzonder de Werelddouaneorganisatie; (ToR ITC, m)

p) zij stelt een werkprogramma voor haar activiteiten op en voert dat uit, en rapporteert aan het ITC over de verwezenlijking ervan.

2. Dit mandaat bevat geen wijzigingen van de toepasselijke rechtsinstrumenten.

Aanhangsel

Rechtsinstrumenten onder auspiciën van de werkgroep douanevraagstukken in verband met het vervoer WP.30

1. Verdrag inzake douanefaciliteiten ten behoeve van het toeristenverkeer, ondertekend te New York op 4 juni 1954.

2. Aanvullend Protocol bij het Verdrag inzake douanefaciliteiten ten behoeve van het toeristenverkeer, met betrekking tot de invoer van toeristische propagandabescheiden en toeristisch propagandamateriaal, ondertekend te New York op 4 juni 1954.

3. Douaneverdrag inzake de tijdelijke invoer van particuliere wegvoertuigen, ondertekend te New York op 4 juni 1954.

4. Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-overeenkomst), van 15 januari 1959.

5. Douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-overeenkomst), van 14 november 1975.

6. Douaneovereenkomst betreffende de tijdelijke invoer voor persoonlijk gebruik van pleziervaartuigen en van luchtvaartuigen, van 18 mei 1956.

7. Douaneovereenkomst betreffende de tijdelijke invoer van voertuigen voor bedrijfsmatig vervoer langs de weg, van 18 mei 1956.

8. Internationaal verdrag inzake het vergemakkelijken van de grensoverschrijding door passagiers en bagage via spoorwegen, van 10 januari 1952.

9. Internationaal Verdrag ter vergemakkelijking van het overschrijden van de grenzen ten behoeve van goederen die per spoor worden vervoerd, van 10 januari 1952.

10. Douaneovereenkomst inzake wisselstukken gebezigd voor de herstelling van EUROP-wagons, van 15 januari 1958.

11. Douaneovereenkomst inzake containers, van 18 mei 1956.

12. Douaneovereenkomst inzake containers, van 2 december 1972.

13. Europese Overeenkomst betreffende de douanebehandeling van laadborden gebruikt bij internationaal vervoer, van 9 december 1960.

14. Internationale Overeenkomst inzake de harmonisatie van de goederencontroles aan de grenzen, van 21 oktober 1982.

15. Overeenkomst inzake de douaneregeling voor containers die in het internationaal vervoer in poolverband worden gebruikt, van 21 januari 1994.

16. Overeenkomst inzake het internationale douanevervoer ten behoeve van goederen die per spoor worden vervoerd onder dekking van SMGS-vrachtbrieven voor spoorvervoer, Genève, 9 februari 2006.

17. Overeenkomst inzake het vergemakkelijken van grensprocedures voor passagiers, bagage en lading-bagage in het internationale spoorwegverkeer, 22 februari 2019.


Top