Bijlagen bij COM(2021)256 - Mededeling aan het EP over het Raadsstandpunt inzake een verordening tot vaststelling van het instrument voor financiële steun voor douanecontroleapparatuur

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage 1 (indicatieve lijst van apparatuur) en bijlage 2 (indicatoren) te wijzigen (artikel 14, lid 2).

–Inwerkingtreding van de verordening op de dag van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie (artikel 18, lid 1).

–Completeren van de lijst van apparatuur van bijlage 1.

De Commissie steunt het tijdens de trialogen bereikte akkoord, dat de weg vrijmaakt voor een snelle goedkeuring van het nieuwe instrument. Het CCEI zou de inspanningen en capaciteiten van de douaneautoriteiten versterken om als één op te treden teneinde de eengemaakte markt te beschermen en de douane-unie naar een hoger niveau te tillen.

De Commissie behoudt haar bedenkingen aangaande overweging 22, waar het Europees Parlement de woorden “volledig transparante” heeft toegevoegd met verwijzing naar de passende raadplegingen die de Commissie moet uitvoeren tijdens haar voorbereidende werkzaamheden voor de vaststelling van gedelegeerde handelingen. Het verzoek van de Commissie om deze woorden te schrappen, omdat zij afwijken van de standaardclausules die de drie instellingen zijn overeengekomen in het Interinstitutioneel Akkoord over beter wetgeven en de daaraan gehechte gezamenlijke afspraak, is door de medewetgevers verworpen. De Commissie heeft daarom een verklaring opgesteld om bij de definitieve tekst van de verordening te voegen. Deze verklaring is opgenomen in punt 5 hieronder.

4. Conclusie

De Commissie aanvaardt het standpunt van de Raad, dat volledig in overeenstemming is met de resultaten van de interinstitutionele onderhandelingen.

5. Bijlage: Verklaring van de Commissie

“De Commissie betreurt het dat de wetgever in overweging 22 is afgeweken van de standaardoverweging die is overeengekomen in het Interinstitutioneel Akkoord over beter wetgeven. De Commissie benadrukt dat de beginselen die zijn overeengekomen in de gezamenlijke afspraak die aan dit Interinstitutioneel Akkoord is gehecht, reeds voor volledige transparantie zorgen. De Commissie zal eventuele gedelegeerde handelingen in het kader van deze verordening in overeenstemming met deze overeengekomen beginselen voorbereiden. De toevoeging aan de standaardoverweging mag geen precedent scheppen voor andere gevallen.”

(1) De nummers van de genoemde overwegingen en artikelen verwijzen naar de overeengekomen tekst van de ontwerpverordening voorafgaand aan de taalkundige bijwerking.