Bijlagen bij JOIN(2020)12 - Macau: jaarverslag 2019

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier JOIN(2020)12 - Macau: jaarverslag 2019.
document JOIN(2020)12
datum 22 juli 2020
bijlage bij haar vijfjarig ontwikkelingsplan (2016-2020), waarin haar deel van de totstandbrenging van de GBA wordt gedekt. Gedurende het jaar zijn verschillende maatregelen aangekondigd, waaronder uitbreiding van de douanesamenwerking en meer mogelijkheden voor mensen uit Macau om elders in de GBA te wonen, studeren en werken.

Samenwerking op het gebied van financiële dienstverlening in 2019 verder ontwikkeld. In februari werd Macau ingevolge de blauwdruk voor de GBA belast met de uitvoering van een haalbaarheidsonderzoek naar de oprichting van een in renminbi uitgedrukte effectenmarkt. In oktober diende de Macau Monetary Authority daartoe een aanvraag in bij de centrale regering. In juli werd door China de eerste twee miljard renminbi (286 miljoen USD) aan staatsobligaties uitgegeven in Macau.

Naar aanleiding van het bezoek van president Xi Jinping aan Macau in december 2019 werd een pakket maatregelen aangekondigd om de diversificatie van de economie te ondersteunen, met speciale aandacht voor de financiële sector. De meeste publiciteit werd gegenereerd door de aankondiging van de People’s Bank of China (PBO) dat de daglimiet voor het overmaken van renminbi vanuit Macau zou worden verhoogd van 50 000 naar 80 000 renminbi - de limiet die ook voor Hongkong geldt. Echter, aangezien dit overmakingen door personen betreft, en niet door bedrijven, was deze aankondiging vooral symbolisch. Daarnaast was er sprake van dat plannen voor de oprichting van een nieuwe, door renminbi gedomineerde effectenbeurs en een renminbi-afwikkelingsinstantie zouden worden versneld. Verder werd beleid aangekondigd om banken en verzekeringsmaatschappijen op het vasteland te stimuleren activiteiten te ontplooien in Macau en om financieringsmaatschappijen op het vasteland aan te moedigen hun actieradius uit te breiden naar Macau.

Met betrekking tot haar rol als economische brug tussen China en Portugeestalige landen wil Macau fungeren als een renminbi clearing-centrum en centrum voor handelsdiensten voor Portugeestalige landen en China, als handelscentrum voor producten uit Portugeestalige landen en als centrum voor conferenties en beurzen inzake economische en commerciële samenwerking.

Samen met Zhuhai ontwikkelt Macau het eiland Hengqin, ten oosten van Macau in de provincie Guangdong. Hengqin herbergt infrastructuren waaronder een “Youth Entrepreneurship Valley”, het Guangdong-Macao TCM Science and Technology Industrial Park, het Guangdong-Macao Cooperation Industrial Park en de campus van de Universiteit van Macau. Tijdens zijn bezoek aan Macau kondigde president Xi aan dat Macau meer land op het eiland toegewezen kreeg voor verdere ontwikkelingen op gebieden zoals onderwijs en gezondheidszorg.


De bilaterale betrekkingen tussen de EU en Macau

In 2019 bleef de EU voor Macau de grootste bron van invoer na het Chinese vasteland, goed voor 27,6 % van de totale invoer in Macau. Anderzijds ging slechts 1,5 % van de goederenexport van de SAR naar Europa. De EU heeft al vele jaren een handelsoverschot met Macau. Een verklaring daarvoor is dat de invoervraag vanuit Macau de afgelopen jaren gestaag is toegenomen, parallel aan de groei van de gok- en de toeristische sector, terwijl de productiesector in Macau is gekrompen tot ongeveer 1 % van het bbp.

De bilaterale goederenhandel nam met 27,1 % toe tot 1,2 miljard EUR in 2019. In dat jaar bedroeg de uitvoer vanuit de EU naar Macau 1,1 miljard EUR, een stijging van 33,2 % ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar, met een handelsoverschot van 1 miljard EUR tot gevolg. Macau is een groeimarkt voor Europese luxegoederen. De belangrijkste uitvoerproducten van de EU zijn onder meer hoogwaardige lederwaren, kleding, horloges en juwelen, voeding en drank en auto’s.

De EU is de op twee na grootste buitenlandse investeerder in Macau, na Hongkong en het Chinese vasteland (de offshore-centra buiten beschouwing gelaten). Volgens de statistieken van Macau was de EU goed voor 5,3 % (15,6 miljard MOP) van de totale buitenlandse directe investeringen in 2018. Portugal was goed voor 60 % van de EU-investeringen in Macau, ofwel 9,2 miljard MOP. 

De 23e bijeenkomst van het Gemengd Comité EU-Macau vond op 11 juni 2019 plaats in Brussel. Er werd een breed scala aan onderwerpen besproken, waaronder handel en investeringen, multilaterale samenwerking, belastingheffing, overheidsopdrachten, bestrijding van het witwassen van geld en van de financiering van terrorisme, milieukwesties en mensenhandel.

Na de bijeenkomst van het Gemengd Comité EU-Macau in 2015 is een medefinancieringsmechanisme in het kader van het Horizon 2020-programma van de EU opgezet. In november 2019 organiseerden de EU en het Fonds voor wetenschappelijke en technologische ontwikkeling van Macau samen een conferentie in Macau om samenwerkingsmogelijkheden met Europa te presenteren en manieren te bespreken om de deelname van Macau aan Horizon 2020 te verbeteren, aangezien geen enkele entiteit van Macau is geselecteerd voor financiering in het kader van dat programma.

De Kamer van Koophandel Macau-EU (MECC 1 ) en de Europese Kamer van Koophandel in Hongkong coördineerden in 2019, zoals elk jaar, samen de Europese deelname aan het internationale forum en de tentoonstelling inzake milieusamenwerking in Macau (MIECF) in maart en aan de beurs voor internationale handel en investeringen (MIF) in oktober.

Het programma voor juridische samenwerking tussen Macau en de EU draagt bij tot de modernisering en ontwikkeling van het rechtsstelsel van Macau. Mogelijkheden voor uitgebreidere samenwerking op dit gebied worden onderzocht. De EU en Macau hebben in 2019 hun langdurige samenwerking op het gebied van conferentievertolking voortgezet. Er worden al sinds 2006 opleidingen voor tolken uit Macau georganiseerd met opleiders van het directoraat-generaal Tolken van de Europese Commissie. Sinds 2010 worden in het Polytechnisch Instituut van Macau (MPI) jaarlijkse seminars gehouden, waar EU-opleiders en tolken van verschillende Chinese ministeries samenkomen, evenals docenten van universiteiten in Macau en op het Chinese vasteland. Het nieuwe Internationale Portugese opleidingscentrum voor conferentietolken, dat in december 2019 in het MPI van start is gegaan, draagt bij aan de academische dimensie van de samenwerking tussen de EU en Macau op dit gebied. 


(1)

De Kamer van Koophandel Macau-EU is een hybride kamer waarbij zowel directe leden (ondernemingen) als nationale kamers van koophandel van EU-lidstaten zijn aangesloten.