Bijlagen bij COM(2016)601 - Kapitaalmarktenunie - Versnellen van de hervorming

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2016)601 - Kapitaalmarktenunie - Versnellen van de hervorming.
document COM(2016)601 NLEN
datum 14 september 2016
BIJLAGE: STAND VAN ZAKEN INZAKE DE INITIATIEVEN IN HET KMU-ACTIEPLAN

Dit overzicht biedt een update over de status van de maatregelen opgenomen in het KMU-actieplan en volgt op een eerdere actualisering gepubliceerd op 25 april 2016. 17 .

Financiering voor innovatie, start-ups en niet-beursgenoteerde ondernemingen
MaatregelVoortgang en volgende stappen
Ondersteuning van durfkapitaal en financiering met eigen vermogenPan-Europees durfkapitaaldakfondsPublicatie van oproep tot indienen van blijken van belangstelling in 2016.
Herziening van EuVECA- en EuSEF-wetgevingIndiening door Commissie in juli 2016 van wetgevingsvoorstel, in onderhandeling in Europees Parlement en Raad.
Belastingincentives voor durfkapitaal en business angelsStudie over nationale fiscale incentives aan de gang.

Workshop met deskundigen uit lidstaten in oktober 2016.
Overwinnen van informatiebarrières voor investeringen in kmo'sVersterking van feedback van banken bij weigering kmo-leningaanvraagNauwe besprekingen met Europese banksector en vertegenwoordigers van kleine ondernemingen.
Inventarisatie van bestaande lokale of nationale steun- en adviseringscapaciteiten in EU ter bevordering van beste praktijken

Workshop over adviesondersteuning voor toegang kmo’s tot financiering: september 2016.
Onderzoek naar ontwikkeling of ondersteuning pan-Europese informatiesystemenDeze beleidsmaatregel bouwt op de resultaten van de inventarisatie van nationale steun- en adviseringssystemen.
Bevordering van innovatieve vormen van bedrijfsfinancieringVerslag over crowdfundingRapport gepubliceerd in mei 2016.
Ontwikkeling van en gecoördineerde aanpak voor leningcreatie door fondsen en beoordeling van argumenten pro toekomstig EU-kader

Ontvangst ESMA-advies in april 2016.

Vlottere toegang voor ondernemingen tot publieke markten en vlottere manieren om daarop kapitaal aan te trekken
MaatregelVoortgang en volgende stappen
Verbetering toegang tot publieke marktenVoorstel modernisering prospectusrichtlijn Plenair debat Europees Parlement in september 2016.

In juni 2016 akkoord in Raad over algemene oriëntatie
Evaluatie van regelgevingsbarrières voor toegang kmo's tot publieke markten en kmo-groeimarkten

In oktober en december 2016 workshops met stakeholders.

Evaluatie van EU-markten voor bedrijfsobligaties, met focus op marktliquiditeitJuli 2016 start van een studie.

Najaar 2016 start van een deskundigengroep
Ondersteuning financiering met vreemd vermogenAanpakken van bevoordeling van vreemd vermogen boven eigen vermogen in nationale vennootschapsbelastingCommissie komt eind 2016 met voorstellen voor gemeenschappelijke heffingsgrondslag in vennootschapsbelasting in.

Langetermijn-, infrastructuur- en duurzame investeringen
MaatregelVoortgang en volgende stappen
Ondersteuning infrastructuurinvesteringenAanpassing Solvency II-kalibraties voor beleggingen van verzekeraars in infrastructuur inclusief infrastructuurbedrijven en Europese langetermijninvesteringsfondsen

Wijzigingen Solvency II-wetgeving over infrastructuurprojecten en Eltifs in april 2016 van kracht geworden.

Beoordeling van infrastructuurbedrijven aan de gang.
in voorkomend geval kalibraties (aan de gang)
Evaluatie van CRR, wijzigingen m.b.t. infrastructuurkalibraties

In beraad in context van komende herziening CRR/CRD.

Consistentie van EU-rulebook voor financiële diensten garanderenEnquête over cumulatieve impact van financiële hervorming

Organisatie publieke hoorzitting in mei 2016; publicatie feedbackverklaring in mei.

In 3e kwartaal van 2016 aankondiging follow-up.

Bevordering van retail- en institutionele beleggingen
MaatregelVoortgang en volgende stappen
Groter assortiment en meer concurrentie voor retailconsumentenGroenboek financiële retaildiensten en verzekeringenActieplan volgt.
Retailbeleggers helpen meer waar voor hun geld te krijgenBeoordeling van EU-retailmarkten voor beleggingsproductenStart studie "Distributiesystemen van retailbeleggingsproducten in de Europese Unie" eind 2016
Ondersteuning pensioensparenBeoordeling van de argumenten pro beleidskader voor invoering Europese persoonlijke pensioenenIn juli 2016 start publieke raadpleging; einde op 31 oktober 2016.

In juni 2016 lancering uitnodiging tot inschrijving voor een studie

In juli 2016 advies EIOPA

Meer kansen voor institutionele beleggers en fondsbeheerdersBeoordeling van prudentiële behandeling van private equity en onderhands geplaatst vreemd vermogen in Solvency IIVoorbereidende werkzaamheden aan de gang.
Raadpleging over voornaamste barrières voor grensoverschrijdende distributie van beleggingsfondsenOp 2 juni 2016 is publieke raadpleging gestart; zij sluit af op 2 oktober.

Benutten van bankcapaciteit ter ondersteuning van bredere economie
MaatregelVoortgang en volgende stappen
Versterking van lokale financieringsnetwerkenUitbreiding mogelijkheid voor lidstaten om vergunning te verlenen aan kredietverenigingen buiten CRD/CRR.Mogelijkheid onderzoeken om CRR te wijzigen in kader van CRD/CRR-evaluatie
Opbouw van Europese securitisatiemarktenVoorstel voor eenvoudige, transparante en gestandaardiseerde (STS) securitisaties en herziening van kapitaalkalibraties voor banken.

Algemene oriëntatie in de Raad; in behandeling in het Europees Parlement. Stemming in de ECON-commissie verwacht in november 2016.
Ondersteuning van bancaire financiering van bredere economieRaadpleging over EU-kader voor gedekte obligaties en soortgelijke structuren voor kmo-leningenRaadpleging voltooid, studie gestart.


Bevordering grensoverschrijdende investeringen
MaatregelVoortgang en volgende stappen
Opheffing van nationale barrières voor grensoverschrijdende investeringenVerslag over nationale barrières voor vrij kapitaalverkeerVergaderingen van deskundigengroep van vertegenwoordigers van lidstaten aan de gang

Mededeling moet tegen eind 2016 zijn aangenomen.
Verbetering van marktinfrastructuur voor grensoverschrijdende investeringenGerichte actie betreffende regels inzake eigendom van effecten en gevolgen voor derden van overdracht van vorderingenIn augustus 2016 lancering uitnodiging tot inschrijving voor een studie
Evaluatie van voortgang bij opheffen van resterende Giovannini-barrièresVoltooiing werkzaamheden deskundigengroep begin 2017, dan raadpleging Commissie.
Bevordering convergentie van insolventieprocedureInsolventierechtPresentatie wetgevingsvoorstel over herstructurering van ondernemingen en een tweede kans in najaar 2016;

Benchmarking van stelsels voor afdwinging van naleving van leningcontracten (inclusief insolventiestelsels).
Afschaffing van grensoverschrijdende fiscale barrièresBeste praktijk en gedragscode inzake procedures voor belastingvermindering bij inhouding van bronbelasting

Uitwisseling van beste praktijken in deskundigengroep over barrières voor vrij verkeer van kapitaal

Resultaten van de T2S Harmonisation Steering Group ECB

Volgende stappen afspreken in Mededeling over kapitaalbarrières.
Studie over discriminerende fiscale hinderpalen voor grensoverschrijdende investeringen door pensioenfondsen en levensverzekeraarsOnderzoeksopdracht in voorbereiding.
Versterking van convergentie van toezichtpraktijken en capaciteitsopbouw voor kapitaalmarktStrategie voor convergentie van toezicht, ter verbetering van werking van eengemaakte markt voor kapitaal

Uitvoering van eerste jaarlijkse Supervisory Convergence Work Programme van ESMA aan de gang.

Besprekingen opstelling Supervisory Convergence Work Programme 2017 aan de gang.
Witboek over financiering en governance van ETA’s

Voorbereidende werkzaamheden voor aanneming witboek aan de gang.
Technische bijstand aan lidstaten om capaciteit van kapitaalmarkten te ondersteunen

Europees Parlement en Raad moeten verordening inzake steunprogramma voor structurele hervormingen (SRSP) aannemen.

Werkzaamheden met lidstaten om prioriteitsgebieden voor technische bijstand te bepalen aan de gang.
Financiële stabiliteitEvaluatie van macroprudentieel kader EU.Start publieke raadpleging 1 augustus 2016; resultaten te gebruiken als basis voor wetgevingsvoorstel.


(1)

     Actieplan voor de opbouw van een kapitaalmarktunie, COM(2015)468 final van 30.9.2015.

(2)

     Mededeling van de Commissie van 1 juni 2016 "De internemarktagenda voor banen, groei en investeringen uitvoeren", COM(2016)361.

(3)

     Conclusies van de Europese Raad, EUCO 26/16, 28 juni 2016.

(4)

     Voorstel voor een verordening tot vaststelling van gemeenschappelijke regels betreffende securitisatie en tot instelling van een Europees kader voor eenvoudige, transparante en gestandaardiseerde securitisatie, COM(2015)472 final van 30.9.2015; voorstel voor een verordening tot wijziging van Verordening (EU) nr. 575/2013 betreffende prudentiële vereisten voor kredietinstellingen en beleggingsondernemingen, COM(2015)473 final van 30.09.2015.

(5)

     Voorstel voor een verordening betreffende het prospectus dat gepubliceerd moet worden wanneer effecten aan het publiek worden aangeboden of tot de handel toegelaten, COM(2015)583 final van 30.11.2015

(6)

     Voorstel voor een verordening tot vaststelling van het steunprogramma voor structurele hervormingen voor de periode 2017–2020, COM(2015)701 final van 26.11.2015

(7)

     Het voorstel voor de gemeenschappelijke heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting zal de convergentie bevorderen bij het vaststellen van nationale belastinggrondslagen. Dit zal vergezeld gaan van een afzonderlijk voorstel (CCCTB) om tot een gemeenschappelijke benadering te komen van de "consolidatie" van de vennootschapsbelasting die verschuldigd is door ondernemingen die in twee of meer lidstaten actief zijn.

(8)

     Persoonlijke pensioenproducten zijn individuele pensioengerelateerde spaarproducten die een aanvulling vormen op, maar losstaan van overheids- of bedrijfspensioenregelingen. De inspanningen voor de ontwikkeling van deze markten zullen de pensioenvoorziening via overheids- of bedrijfspensioenregelingen aanvullen.

(9)

     Raadpleging over de kapitaalmarktenunie: Maatregelen met het oog op een Europees kader voor persoonlijke pensioenen, 27.7.2016

(10)

     Samen met de toezeggingen van de EU in het kader van de agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU voor 2020 en 2030.

(11)

     Mededeling Het sluiten van de lus - Een EU-actieplan voor de circulaire economie, COM(2015)614 final, van 2.12.2015

(12)

     Het communiqué van de G20-top in Hangzhou (04/05 september) verwelkomt het verslag van de G20-studiegroep inzake klimaatfinanciering "Promoting Efficient and Transparent Provision and Mobilization of Climate Finance to Enhance Ambition of Mitigation and Adaptation Actions".


(13)

     Raadpleging over KMU-maatregelen inzake grensoverschrijdende distributie van fondsen (icbe, abi, Eltif, EuVECA en EuSEF) in de EU, 2.6.2016.

(14)

     In het eerste verslag van de Giovannini-Groep (2001): "Cross-border clearing and settlement arrangements in the European Union" zijn 15 barrières vastgesteld die een belemmering vormden voor efficiënte grensoverschrijdende clearing en afwikkeling van effecten in de EU.

(15)

     ESMA Supervisory Convergence Work Programme 2016, ESMA/2016/203, 11.02.2016

(16)

     Raadpleging over de evaluatie van het macroprudentieel beleidskader van de EU, 1.8.2016


(17)

     Werkdocument van de diensten van de Commissie "Capital Markets Union: First Status Report", SWD(2016)147 final van 25.4.2016, beschikbaar op http://ec.europa.eu/finance/capital-markets-union/docs/cmu-first-status-report_en.pdf