Bijlagen bij COM(2016)375 - Voortgangsverslag naar aanleiding van de conclusies van de Raad over de douanesamenwerking met de oostelijke buurlanden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage van de douaneblauwdrukken, opgesteld door de Europese Commissie in samenwerking met douanedeskundigen van de lidstaten en kandidaat-lidstaten, dient te worden gebruikt om de operationele en administratieve capaciteit in de douanediensten van de landen van het Oostelijk Partnerschap (met name van Georgië, de Republiek Moldavië en Oekraïne) verder te verbeteren en op te bouwen. De blauwdrukken zijn bedoeld als maatstaf waarmee de landen van het Oostelijk Partnerschap op verschillende werkterreinen tekortkomingen kunnen meten en vervolgens verbeteringen kunnen aanbrengen. De inhoud van de blauwdrukken is in juni 2015 in Riga gepresenteerd door een panel van het Oostelijk Partnerschap dat zich bezighoudt met geïntegreerd grensbeheer. In de toekomst kunnen er vervolgactiviteiten worden georganiseerd, bijvoorbeeld in de vorm van workshops.

4. Conclusie

Er is aanzienlijke voortgang geboekt sinds het vorige voortgangsverslag van de Commissie naar aanleiding van de conclusies van de Raad over de douanesamenwerking met de oostelijke buurlanden (Brussel, 21.11.2013, SWD (2013) 487 final).

De douanesamenwerking met de landen van het Oostelijk Partnerschap, met name Oekraïne, de Republiek Moldavië en Georgië is geïntensiveerd. De Commissie heeft zich via het ondersteunen van douanehervormingen gericht op de uitvoering van de AO's/DCFTA's en de strategische kaders voor douanesamenwerking. Er is voortgang geboekt bij de uitvoering van de AEO-programma's, de toetreding tot de gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer en de toetreding tot de Regionale Conventie betreffende de pan-Euro-mediterrane preferentiële oorsprongsregels. De betrokken landen hebben deelgenomen aan het Douane 2020-programma, aan activiteiten in het kader van het instrument voor technische bijstand en informatie-uitwisseling (TAIEX), en aan twinningprojecten en deze deelname hielp hen een beter begrip te krijgen van de douaneactiviteiten van de EU en op die manier goede praktijken uit te voeren. De lidstaten hebben steun verleend aan de activiteiten voor capaciteitsopbouw.

De douanesamenwerking met Rusland was in deze periode beperkt en werd beïnvloed door ontwikkelingen op het gebied van de politiek en de handel. De Commissie heeft er bij Rusland op aangedrongen om de TIR-overeenkomst volledig ten uitvoer te leggen en geen ongerechtvaardigde douanecontroles uit te voeren. Om verstoringen van de handelsstromen te voorkomen, is het belangrijk om in gesprek te blijven.

De samenwerking op douanegebied met Belarus en de Euraziatische Economische Unie was beperkt.


(1) Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Georgië, anderzijds (PB L 261 van 30.8.2014).
(2) Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Moldavië, anderzijds (PB L 260 van 30.8.2014).
(3) Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds (PB L 161 van 29.5.2014).
(4) In dit verband kan het capaciteitsopbouwproject van het Oostelijk Partnerschap inzake geïntegreerd grensbeheer worden vermeld. Dit project wordt geleid door Frontex en is bedoeld om het grensoverschrijdende personen- en goederenverkeer in de zes landen van het Oostelijk Partnerschap te vergemakkelijken.