Bijlagen bij COM(2010)126 - Humanitaire voedselhulp

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2010)126 - Humanitaire voedselhulp.
document COM(2010)126 NLEN
datum 31 maart 2010
bijlage A bij het begeleidende werkdocument.

[4] Cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), 19 juni 2009.

[5] "State of the World's Children", cijfers van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) over 2005 en 2008.

[6] Met "excessief" wordt bedoeld de combinatie van absolute maatregelen in het kader van erkende urgentiedrempels (zoals vastgelegd in het Sphere-handboek, Unicef en het permanente voedingscomité van de VN (SCN)) en relatieve maatregelen in het kader van contextspecifieke criteria.

[7] Zoals gedefinieerd door het permanente voedingscomité van de VN (SCN) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

[8] Een dergelijke verwachting wordt gebaseerd op indicatoren voor vroegtijdige waarschuwing waaruit blijkt dat de voedselconsumptie kritisch tekort zal schieten of verslechteren en zonder snel optreden levensbedreigend zal worden binnen een termijn die overeenkomt met de humanitaire opdracht van de EU.

[9] Zie de voetnoten 6 en 7.

[10] Zie de financieringsrichtsnoeren voor humanitaire bescherming van DG ECHO van 21 april 2009.

[11] Mededeling van de Europese Commissie over de samenhang van noodhulp, rehabilitatie en ontwikkeling (2001): conclusies .

[12] EU-consensus over humanitaire hulp, 2007: par. 2.4, artikel 22; par. 3.4, artikel 53; par. 5; Bijlage.

[13] Partnerschapskaderovereenkomst van DG ECHO (2008): artikel 8 .

[14] Volgens de definitie van de Europese Commissie is er sprake van een noodsituatie bij absolute drempels (zoals vastgesteld door Sphere, de WHO, enz.) in combinatie met relatieve indicatoren naargelang van de context.

[15] Een dergelijke verwachting wordt gebaseerd op indicatoren voor vroegtijdige waarschuwing waaruit blijkt dat de voedselconsumptie kritisch tekort zal schieten of verslechteren en zonder snel optreden levensbedreigend zal worden binnen een termijn die overeenkomt met de humanitaire opdracht van de EU.

[16] Zie begrippenlijst in bijlage A bij het begeleidende werkdocument.

[17] Zie voetnoot 14.

[18] De kwantiteit wordt uitgedrukt in het aantal calorieën; de kwaliteit hangt samen met de veiligheid van het voedsel en de samenstelling qua proteïnen, macronutriënten en micronutriënten. De norm van de Sphere/WHO inzake de kwantiteit van voedsel bedraagt 2100 Kcal per persoon per dag (gemiddeld over alle leeftijdsgroepen). De WHO, Unicef, het Wereldvoedselprogramma en het Hoge Commissariaat voor de vluchtelingen (UNHCR) hebben voedselkwaliteitsnormen afgesproken met betrekking tot de samenstelling qua micronutriënten ( zie "Food and Nutrition Needs in Emergencies" van november 2002 ), maar deze worden momenteel herzien.

[19] Kinderen onder de twee jaar lopen de grootste kans op ziekte en ondervoeding; als zij adequate voeding krijgen, kunnen gezondheids- en cognitieve voordelen op lange termijn worden bereikt.

[20] Zie Hiv-richtsnoeren van DG ECHO, die in oktober 2008 zijn goedgekeurd.

[21] Zie COM(2009) 84.