Bijlagen bij COM(2023)651 - Verslag van 2023 over energiesubsidies in de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2023)651 - Verslag van 2023 over energiesubsidies in de EU.
document COM(2023)651
datum 24 oktober 2023
bijlage 1 bij de studie van de Commissie van 2023.

7 In het huidige verslag worden ook subsidies voor de visserij meegenomen.

8 Als gevolg van gegevenscorrecties in de subsidie-inventarisatie voor de voorgaande jaren en de wijziging van de monetaire basis (“uitgedrukt in euro’s 2022” in het huidige verslag) kunnen de totaalbedragen in de grafieken van dit verslag verschillen van de totaalbedragen die in het laatste verslag over energiesubsidies in 2022 of in een eerder verslag zijn gepubliceerd.

9 In dit verslag zijn alle cijfers uitgedrukt in miljard EUR in 2022. De totale cijfers voor 2022 omvatten ~ 44 miljard EUR die nog moeten worden gevalideerd.

10 De gegevens in de categorie “Te bevestigen” bedroegen 12 % van het totale bedrag dat in de subsidie-inventarisatie voor het jaar 2022 was opgenomen.

11 In bepaalde gevallen is het niet mogelijk om subsidies voor elektriciteitsverbruik te scheiden naargelang van de opwekkingsbron (fossiel, nucleair of hernieuwbaar). Daarom worden in deze grafiek subsidies voor elektriciteit (energiedragers) naast subsidies voor energiebronnen weergegeven.

12 Het concept “Alle energiebronnen” wordt hier gebruikt om subsidiemaatregelen in te delen die van toepassing zijn op energie die wordt geproduceerd uit een mix van fossiele brandstoffen en koolstofarme bronnen of een onbekende bron.

13 Dit behelst ook verschillende soorten economische mechanismen naast inkomensondersteuning voor meer dan één soort energie, zoals capaciteitsbetalingen, mandaten voor het mengen van biobrandstoffen, quota voor hernieuwbare energie met handelscertificaten, gedifferentieerde netaansluitingskosten, energie-efficiëntieverplichtingen, regelingen voor onderbreekbare belasting, contracts for difference, terugleverpremies, teruglevertarieven, consumentenprijsgaranties (kostenondersteuning), consumentenprijsgaranties (prijsregulering) en producentenprijsgaranties (prijsregulering).

14 De stijging van subsidies voor fossiele brandstoffen met 3,5 miljard EUR in 2018 is deels toe te schrijven aan de wijziging in de classificatie van de degressieve tariefstructuur voor gas en elektriciteit in Nederland, die de Nederlandse regering niet vóór die datum als subsidie had gerapporteerd en dus niet in de database was opgenomen. Nederland is het enige land waarvoor werkelijke bedragen in verband met dit mechanisme zijn aangegeven, maar deze bestaan zeker ook in andere landen zonder als zodanig te zijn aangegeven.

15 De term omvat energiewinning, -omzetting, -raffinage, -infrastructuur, -transmissie, -distributie, -opslag, -afvalbeheer en -detailhandel. Kortweg, de energie-industrie.

16 Voor 2022 waren niet alle gegevens beschikbaar, bijvoorbeeld die met betrekking tot terugleverpremies/teruglevertarieven of quota voor hernieuwbare energie, en de cijfers kunnen worden herzien.

17 Bijvoorbeeld door het gebruik van energie te ondersteunen door de kosten te verlagen.

18 Vanaf juli 2023 omvatte de raming van vraaggerichte subsidies 12,6 miljard EUR aan nog niet bevestigde betalingen voor 2022 (~ 5 % van het totaal).

19 Verplichtingen inzake teruglevertarieven, terugleverpremies en hernieuwbare energie zijn bij overeenkomst opgenomen in de energie-industrie, terwijl dergelijke betalingen voordelen kunnen opleveren voor actoren buiten deze sector.

20 Mijnbouw en bouw vallen niet onder de term “Industrie”. Het bedrijfsleven, de bouw, de publieke sector en de dienstensector zijn ondergebracht onder de benaming “Overige”, aangezien hun individuele bedrag voor 2020 minder dan 1 miljard EUR bedraagt.

21 https://www.cbd.int/gbf/targets/

22 De analyse is gebaseerd op de bijgewerkte bijlagen VIII en XV van de nationale voortgangsverslagen betreffende energie en klimaat.

23 Artikel 3, punt h), i), van Besluit (EU) 2022/591 van het Europees Parlement en de Raad van 6 april 2022 betreffende een algemeen milieuactieprogramma voor de Europese Unie voor de periode tot en met 2030.

24 Vergelijking van het gasverbruik in de periode augustus 2022 - juni 2023 met het gemiddelde over vijf jaar.

NL NL