Bijlagen bij COM(2023)450 - Standpunt EU in het Comité voor overheidsopdrachten met betrekking tot de vaststelling van zijn reglement van orde met betrekking tot de selectie van de voorzitter

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE

bij

Voorstel voor een besluit van de Raad

tot vaststelling van het namens de Europese Unie in het Comité voor overheidsopdrachten in te nemen standpunt met betrekking tot de vaststelling van zijn reglement van orde met betrekking tot de selectie van de voorzitter


BIJLAGE
Ontwerpreglement van orde met betrekking tot de selectie van de voorzitter van het WTO-comité voor overheidsopdrachten (“het Comité”)

1)De partijen kiezen jaarlijks een voorzitter uit de vertegenwoordigers in het Comité voor overheidsopdrachten.

2)De partijen kunnen besluiten de functietermijn van de voorzitter te verlengen op basis van het werkplan van de voorzitter voor het volgende jaar.

3)Een kandidaat wordt als voorzitter geselecteerd op basis van diens ervaring, beschikbaarheid en competenties, alsook de capaciteit om de met de functie gepaard gaande verantwoordelijkheden op zich te nemen. De voorzitter treedt op persoonlijke titel op.

4)De aftredende voorzitter pleegt overleg om de selectie te vergemakkelijken. Indien er geen voorzitter is, kunnen de partijen bij consensus een interim-voorzitter benoemen of de partij die de vorige voorzitter geleverd heeft, vragen om dergelijk overleg te voeren.

5)Voorafgaand aan of in de loop van het overleg wordt de kandidaat/worden de kandidaten voor de functie van voorzitter in de gelegenheid gesteld om voorstellen voor plannen voor de periode van het voorzitterschap van het Comité aan de partijen voor te leggen.

6)De benoeming vindt plaats tijdens de eerste gewone vergadering van het Comité van het jaar. Indien het voorzitterschap midden in een jaar vrijkomt, streven de partijen ernaar zo spoedig mogelijk een vervanger te vinden.

7)De benoeming wordt aan het einde van de in het vorige lid bedoelde vergadering van kracht. Indien er ten tijde van de benoeming geen voorzitter was, wordt de benoeming onmiddellijk van kracht.

8)De voorzitter bekleedt zijn functie tot het einde van de eerste gewone vergadering van het volgende kalenderjaar, tenzij de voorzitter niet langer in staat is zijn functie uit te oefenen of eerder zijn functie heeft neergelegd.

9)Indien de partijen er niet in slagen tot een consensus te komen over de selectie van een voorzitter, zodat het Comité niet aan zijn verplichting om ten minste eenmaal per jaar bijeen te komen, kan voldoen, kan het Comité, bij consensus, uit de beschikbare kandidaten een interim-voorzitter benoemen of de partij die de vorige voorzitter heeft geleverd uitnodigen om de vergaderingen van het Comité tijdelijk te faciliteren totdat een voorzitter kan worden benoemd.

10)De partijen kunnen besluiten dit reglement van orde verder aan te vullen. Het reglement van orde kan binnen vijf jaar na de vaststelling ervan worden herzien.


Top