Bijlagen bij COM(2019)270 - Op onlineboekingen bij verschillende verkooppunten toepasselijke bepalingen van Richtlijn 2015/2302 betreffende pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage I, deel C, van de richtlijn impliceert, worden door de ondernemers die aan deze raadpleging een bijdrage hebben geleverd, zelden of nooit worden aangeboden. Met betrekking tot de praktijken van luchtvaartmaatschappijen kan vooralsnog echter geen conclusie worden geformuleerd.

·Alvorens conclusies te trekken over een eventuele aanpassing van de in de richtlijn opgenomen definities, is het dan ook noodzakelijk dat de bedrijfspraktijken – met name die van luchtvaartmaatschappijen en grote platforms voor het boeken van reizen – met betrekking tot click-through-boekingen nader worden beoordeeld.

·Belanghebbenden en autoriteiten die aan de raadpleging hebben bijgedragen, hebben gewezen op de noodzaak te blijven streven naar een doeltreffende en uniforme toepassing van de nieuwe regels van de richtlijn, onder meer via richtsnoeren om uniforme uitvoering te waarborgen.

oMet betrekking tot gekoppelde reisarrangementen wezen belanghebbenden onder meer op het gebrek aan duidelijkheid over de betekenis van „gericht faciliteren” en over de criteria om te bepalen of een tweede handelaar al dan niet binnen 24 uur na de eerste overeenkomst een overeenkomst met een reiziger heeft gesloten.

oHet onderscheid tussen pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen lijkt voor alle touroperators, met inbegrip van hotels, lastig te blijven.

oTen slotte moeten consumenten beter bekend zijn met de uitgebreide bescherming waarvoor de richtlijn pakketreizen heeft gezorgd.

3.Follow-up

Als follow-up van dit verslag en ter voorbereiding van het voor 2021 geplande algemene verslag over de toepassing van de richtlijn pakketreizen zal de Commissie:

-onderling verbonden onlineboekingsprocedures die tot een combinatie van reisdiensten leiden, nader evalueren om een duidelijker beeld te krijgen van het aanbod van "click-through"-reispakketten en gekoppelde reisarrangementen op de markt;

-haar beoordeling van de nationale maatregelen tot omzetting van de richtlijn voltooien;

-reizigers meer bewust maken van hun rechten uit hoofde van de richtlijn, in het kader van een brede voorlichtingscampagne voor consumenten, die vóór eind 2019 van start moet gaan;

-via de deskundigengroep blijven samenwerken met relevante belanghebbenden om informatie te verzamelen over problemen met de toepassing van de bepalingen van de richtlijn en, voor zover mogelijk, passende oplossingen te vinden;

-de coördinatie en de samenwerking bevorderen tussen de instanties die verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de richtlijn via het netwerk voor samenwerking op het gebied van consumentenbescherming (CPC) en tussen de centrale contactpunten van de lidstaten, teneinde de administratieve samenwerking tussen en het toezicht op organisatoren die in verschillende lidstaten actief zijn, te vergemakkelijken. In de komende maanden kan een begin worden gemaakt met gerichte gecoördineerde beoordelingen van de naleving, als onderdeel van de activiteiten van het CPC-netwerk.

(1)

     Richtlijn (EU) 2015/2302 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 betreffende pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen, houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 2006/2004 en van Richtlijn 2011/83/EU van het Europees Parlement en de Raad, en tot intrekking van Richtlijn 90/314/EEG van de Raad (PB L 326 van 11.12.2015), blz. 1.

(2)

Zie werkdocument van de diensten van de Commissie SWD(2019)270.

(3)

http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=3617&news=1