Bijlagen bij COM(2018)847 - Gedelegeerde handelingen van de Commissie onder Richtlijn 2008/105/EG inzake milieukwaliteitsnormen op het gebied van het waterbeleid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage I, deel B, punt 3, bij die richtlijn — namelijk specificaties betreffende de fractie 4 waarmee de milieukwaliteitsnormen voor water worden bepaald en betreffende de beoordeling van de naleving van de milieukwaliteitsnormen voor metalen — in lijn brengen met nieuwe wetenschappelijke of technische ontwikkelingen.


2. RECHTSGRONDSLAG

Dit verslag moet worden opgesteld uit hoofde van artikel 9 bis, lid 2, van Richtlijn 2008/105/EG, zoals gewijzigd bij Richtlijn 2013/39/EU. Krachtens deze bepaling is aan de Commissie de in artikel 3, lid 8, bedoelde bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen toegekend voor een termijn van zes jaar met ingang van 13 september 2013 en moet de Commissie uiterlijk negen maanden voor het einde van de termijn van zes jaar een verslag over de bevoegdheidsdelegatie opstellen. De bevoegdheidsdelegatie wordt automatisch verlengd met termijnen van dezelfde duur, tenzij het Europees Parlement of de Raad zich overeenkomstig artikel 9 bis tegen deze verlenging verzet.


3. UITOEFENING VAN DE BEVOEGDHEIDSDELEGATIE

In de oorspronkelijke versie van Richtlijn 2008/105/EG was een vergelijkbare bevoegdheidsdelegatie opgenomen, maar hiervan is geen gebruik gemaakt alvorens de richtlijn in 2013 via de gewone wetgevingsprocedure werd gewijzigd. Bij de wijziging van 2013 zijn in de tekst van bijlage I, deel B, punt 3, enkele aanpassingen doorgevoerd in overeenstemming met de technische vooruitgang op het gebied van de beoordeling van de naleving van de milieukwaliteitsnormen voor metalen, met name om rekening te houden met de invoering van milieukwaliteitsnormen op basis van jaarlijkse gemiddelden van de biologische beschikbaarheid voor twee metalen in zoet water en de vooruitgang op het gebied van biobeschikbaarheidsmodellen.


Sindsdien hebben geen andere wetenschappelijke of technische ontwikkelingen nog verdere aanpassingen van bijlage I, deel B, punt 3, vereist en bijgevolg heeft de Commissie tijdens de verslagleggingsperiode haar gedelegeerde bevoegdheid niet uitgeoefend. Het kan echter in de toekomst nog wel nodig zijn van de gedelegeerde bevoegdheid gebruik te maken, met name omdat de noodzaak om relevante wetenschappelijke of technische ontwikkelingen te verwerken en mogelijke andere toekomstige wijzigingen van de richtlijn niet altijd gelijk opgaan.


4. CONCLUSIE

De Commissie heeft geen gebruik gemaakt van de overeenkomstig Richtlijn 2008/105/EG aan haar gedelegeerde bevoegdheid, maar zal dit mogelijk in de toekomst nog wel moeten doen. Zij verzoekt het Europees Parlement en de Raad nota te nemen van dit verslag.

(1)

 PB L 348 van 24.12.2008, blz. 84.

(2)

 PB L 226 van 24.8.2013, blz. 1.

(3)

 PB L 327 van 22.12.2000, blz. 1.

(4)

D.w.z. volledig water of opgeloste fractie.