Bijlagen bij COM(2018)507 - Tussentijdse evaluatie van de tenuitvoerlegging van het programma Justitie 2014-2020

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage 4 van het tussentijds verslag (ibid) om vier casestudies van projecten te bekijken in verband met elke specifieke doelstelling van het programma Justitie.

(8)

Het Europees Strafregisterinformatiesysteem is een gegevensbank die opgezet is ter verbetering van informatie-uitwisseling uit strafregisters in de hele EU. Alle EU-lidstaten zijn momenteel aangesloten op dit systeem.

(9)

Het e-justitieportaal verschaft informatie over de rechtsstelsels en bevordert en vergemakkelijkt de toegang tot de rechter in de hele EU in 23 talen. Meer informatie is beschikbaar via de volgende link: https://e-justice.europa.eu/home .

(10)

 Doeltreffendheid: of en in welke mate de algemene doelstelling en de vier specifieke doelstellingen van het programma Justitie zijn verwezenlijkt en welke factoren tot deze resultaten hebben bijgedragen.

(11)

 Efficiëntie: of en in welke mate de kosten van het programma in verhouding stonden tot de bereikte voordelen en welke parameters/factoren aan deze resultaten hebben bijgedragen.

(12)

 Relevantie: of en in welke mate het programma Justitie zich richt op de behoeften en problemen van de doelgroepen die in de effectbeoordeling van 2011 en in de rechtsgrondslag van het programma zijn vastgesteld (en op nieuwe behoeften in verband met de totstandbrenging van een Europese rechtsruimte) en of de doelstellingen ervan nog steeds relevant zijn voor de behoeften en problemen van de begunstigden.

(13)

 Coherentie, complementariteit en synergieën: of en in welke mate het programma coherent is met andere interventies op EU- en internationaal niveau, zoals met de voorgaande EU-programma's op dit gebied, met activiteiten die door andere instrumenten van de Unie worden ondersteund en, in het algemeen, met de Europese prioriteiten op de door het programma bestreken gebieden.

(14)

De doelstellingen en aandachtsgebieden van de EU-agenda voor justitie voor 2020 sluiten nauw aan bij het programma Justitie, met name op het gebied van justitiële samenwerking, ook al wordt in de agenda prioriteit gegeven aan gebieden zoals terrorisme en cybercriminaliteit die in het programma Justitie minder aan bod komen.

(15)

 Meerwaarde voor de EU: in welke mate de effecten van het optreden op EU-niveau een meerwaarde vormen ten opzichte van de waarde die het optreden op alleen nationaal niveau zou hebben opgeleverd.

(16)

In het kader van het programma Civiel recht, het programma Strafrecht en het programma Drugspreventie en -voorlichting zijn 806 projecten toegekend over een periode van zeven jaar (2007-2013). In het kader van het programma Justitie zijn 418 projecten toegekend in de driejarige periode 2014-2016.

(17)

 Middelen: of en in welke mate het programma Justitie de beschikbare middelen eerlijk over de begunstigden in de verschillende lidstaten heeft verdeeld, rekening heeft gehouden met de behoeften van de doelgroepen, gendermainstreaming, de rechten van het kind en de rechten van personen met een handicap heeft bevorderd.

(18)

Project "Versterking van de procedurele rechten van personen met een verstandelijke en/of psychische handicap in strafprocedures: De noodzaak van acties onderzoeken".

(19)

 Mogelijkheden voor vereenvoudiging: of en in welke mate het beheer van het programma Justitie verder kan worden vereenvoudigd.

(20)

Er moet worden opgemerkt dat het gemiddelde bedrag van de subsidies tot het huidige niveau werd verhoogd na de evaluatie van de voorgaande programma's, waaruit, zoals gezegd, bleek dat de versnippering van de middelen over vele kleinschalige projecten een beperkt effect en een beperkte EU-dimensie heeft gehad.