Bijlagen bij COM(2013)141 - Europees beleidskader voor het versterken van de zorg voor moeder en kind in het kader van het extern optreden van de Unie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijlage 1: Lijst van gebruikte begrippen

Voedselzekerheid: situatie waarin iedereen te allen tijde in fysieke en economische zin toegang heeft tot voldoende veilig en voedzaam voedsel om te voldoen aan zijn behoeften en voorkeuren en een actief en gezond leven te leiden.

Humanitaire crisis: gebeurtenis of reeks gebeurtenissen die een ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid, de veiligheid, de beveiliging of het welzijn van een gemeenschap of een andere grote groep mensen. Een humanitaire crisis kan door de natuur of door de mens worden veroorzaakt, kan plots of geleidelijk ontstaan en kan van korte of lange duur zijn.

Malnutritie: fysieke toestand die samenhangt met de opname van voedingsstoffen door het lichaam. Er zijn twee vormen van malnutritie: ondervoeding en overvoeding.

Deficiëntieziekte: ziekte die ontstaat door ondervoeding als gevolg van een tekort aan vitaminen en mineralen. Ziekten die worden veroorzaakt door een gebrek aan ijzer, jodium, vitamine A en zink, behoren tot de tien belangrijkste doodsoorzaken in ontwikkelingslanden.

Voedingsleer: wetenschap die zich bezighoudt met de invloed die voedingsstoffen en andere stoffen in voedsel individueel en samen hebben op gezondheid.

Ondervoeding omvat: i) groeivertraging in de baarmoeder, die leidt tot een laag geboortegewicht; ii) groeivertraging; iii) weefselafbraak en hongeroedeem; iv) tekort aan essentiële vitaminen en mineralen.

Ondergewicht bij kinderen: kinderen die te weinig wegen voor hun lengte (ondergewicht door acute ondervoeding) of die te klein zijn voor hun leeftijd (groeiachterstand).

Acute ondervoeding: kortstondige aandoening die ontstaat bij recent en snel gewichtsverlies of het onvermogen om aan te komen en die wordt gekenmerkt door een te laag gewicht in verhouding tot de lengte (wasting).

Groeiachterstand: situatie die wordt veroorzaakt door chronische ondervoeding en die wordt gekenmerkt door een te kleine lengte in verhouding tot de leeftijd (stunting). Omdat groeiachterstand over een langere periode wordt opgelopen, zijn planning en beleid op lange termijn aangewezen.

[1]               COM(2011) 637.

[2]               Doc. 9369/12.

[3]               COM(2010) 127 en COM(2010) 126.

[4]               Doc. 9597/10.

[5]               COM(2012) 586.

[6]               Alliance Globale pour l’Initiative Résilience (Wereldwijde alliantie voor het weerbaarheidsinitiatief).

[7]               Supporting the Horn of Africa’s Resilience (Bevordering van de weerbaarheid in de Hoorn van Afrika).

[8]               SEC(2010) 265.

[9]               Black R. E. et al., Maternal and child undernutrition: global and regional exposures and health consequences, The Lancet, 2008.

[10]             Unicef, WGO en Wereldbank, Levels & Trends in Child Malnutrition, 2012 (gegevens uit 2011).

[11]             Unicef, Levels and trends in child mortality, 2011.

[12]             Unicef, WGO en Wereldbank, Levels & Trends in Child Malnutrition, 2012 (gegevens uit 2011).

[13]             Ibidem.

[14]             De Benoist B . et al., Worldwide Prevalence of Anemia 1993-2005: WHO Global Database on Anaemia, WGO en Centers for Disease Control and Prevention, 2008.

[15]             Ibidem.

[16]             WGO, WVP en Unicef, Preventing and controlling micronutrient deficiencies in populations affected by an emergency - Multiple vitamin and mineral supplements for pregnant and lactating women, and for children aged 6 to 59 months, 2007.

[17]             Black R. E. et al., Maternal and child undernutrition: global and regional exposures and health consequences, The Lancet, 2008.

[18]             S Grantham-McGregor et al., Development potential in the first 5 years for children in developing countries, The Lancet, 2007.

[19]             Wereldbank, Repositioning Nutrition as Central to Development - A Strategy for Large-Scale Action, 2006.

[20]             Waaronder voorlichting, onder andere over reproductieve gezondheid, indien van toepassing.

[21]             Sterk, in de gemeenschap verankerd plattelandsontwikkelingsbeleid met een multisectorale aanpak kan een deel van de oplossing zijn.

[22]             WGO, 65e Wereldgezondheidsvergadering, A65/11, 2012.

[23]             WGO, 65e Wereldgezondheidsvergadering, A65/11, 2012.

[24]             Sterftecijfer voor kinderen onder de vijf jaar: > 2/10 000 per dag, totale acute ondervoeding >15 % of >10 % bij verzwarende factoren (werkdocument van de diensten van de Commissie over het aanpakken van ondervoeding in noodsituaties).

[25]             Inclusief nationale investeringen.