Bijlagen bij COM(2007)502 - Europa van resultaten - toepassing van het gemeenschapsrecht

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2007)502 - Europa van resultaten - toepassing van het gemeenschapsrecht.
document COM(2007)502 NLEN
datum 5 september 2007
bijlage bij de mededeling worden enkele rechtsterreinen of specifieke maatregelen voorgesteld voor de inter-institutionele dialoog over de toepassing ervan.

Meer transparantie

Transparantie en betere communicatie zijn sleutelelementen van de betrekkingen met de Europese instellingen en het bredere publiek. Burgers, ondernemingen, het maatschappelijk middenveld, nationale en regionale administraties, het Europees Parlement en nationale parlementen hebben een gemeenschappelijk belang bij de toepassing van het recht. In haar jaarverslag maakt de Commissie reeds veel informatie bekend. Zij verstrekt indieners van klachten beknopte informatie over alle belangrijke maatregelen die worden genomen bij de behandeling van hun klachten, verleent de Commissie verzoekschriften bijstand, verstrekt andere commissies van het Parlement op verzoek informatie, beantwoordt vragen en behandelt verzoeken van de ombudsman.

De Commissie zal blijven streven naar meer transparantie door algemene informatie beschikbaar te stellen over de resultaten van de nieuwe aanpak inzake briefwisseling, verzoeken en klachten. Zij zal ervoor zorgen dat er vanaf de toezending van de aanmaningsbrief beknopte informatie wordt bekendgemaakt over het verloop van alle fasen van inbreukprocedures. Met het oog daarop zal een bestaande databank worden aangepast. Conform de voorschriften inzake de toegang tot documenten en gelet op de noodzaak de doeltreffendheid van inbreukprocedures te garanderen, zal de Commissie - zolang het betrokken onderzoek loopt - de vertrouwelijkheid van de inhoud en van het tijdschema van de contacten met lidstaten in acht blijven nemen.

De Commissie zal ook meer gegevens bekendmaken over: naderende vervaldata voor omzetting en de door de lidstaten geboekte resultaten inzake uitvoering en verstrekking van concordantietabellen. In afwachting van een definitieve regeling voor de toegang tot nationale databanken, zal zij maatregelen nemen met het oog op de vrije toegang tot haar elektronische databank met kennisgevingen inzake omzetting en concordantietabellen. De Commissie zal de portaalsite over EU-recht op de Europa website blijven ontwikkelen.

IV. CONCLUSIE

De tijdige en correcte toepassing van het Gemeenschapsrecht is van essentieel belang om de sterke fundamenten van de Europese Unie in stand te houden en om ervoor te zorgen dat het Europese beleid de beoogde effecten heeft en de burgers voordelen oplevert. De Europese instellingen en de lidstaten hebben een gemeenschappelijk belang bij de instandhouding van deze sterke fundamenten en moeten er nog meer naar streven dat aan de correcte toepassing van het recht hoge prioriteit wordt verleend.

In deze mededeling wordt beschreven welke maatregelen de Commissie zal nemen om de toepassing van het Gemeenschapsrecht te verbeteren en welke inspanningen op dat gebied worden verwacht van de lidstaten, het Parlement en de Raad.

Bijlage voor evaluatie voorgestelde gebieden van het Gemeenschapsrecht

[1] Daaronder wordt verstaan het recht op basis van het EG- en Euratom-Verdrag alsook andere internationale rechtsinstrumenten. Een belangrijk wetgevingscorpus is tot stand gebracht door met name kaderbesluiten op basis van artikel 34, lid 2, onder b), van titel VI van het EU-Verdrag. Lidstaten zijn verplicht deze wetgeving in nationaal recht om te zetten, doch er kunnen geen inbreukprocedures worden ingesteld wegens niet-nakoming van die verplichting. Dit deel van het EU-recht wordt niet behandeld in deze mededeling.

[2] COM(2002) 725 en COM(2006) 689.

[3] EP nr. 2005/2150(INI) (definitief A6-9999/2006).

[4] Artikel 10 van het EG-Verdrag.

[5] Artikel 211 van het EG-Verdrag.

[6] Na eerst een aanmaningsbrief te hebben gestuurd en vervolgens een met redenen omkleed advies te hebben uitgebracht (artikel 226 van het EG-Verdrag). In sommige sectoren (zoals de landbouwsector en andere financieringsprogramma's), waar er rechtstreeks toepasselijke bepalingen gelden, kunnen mechanismen inzake audit en goedkeuring van rekeningen het aantal inbreukprocedures terugdringen.

[7] Arrest van 10 april 2003 in de gevoegde zaken C-20/01 en C-28/01, Commissie/Duitsland, Jurispr. blz. I-3609, punten 29-30, en arrest in zaak C-471/98, Commissie/België, Jurispr. 2002, blz. I-9861, punt 39.

[8] Artikel 228 van het EG-Verdrag en document SEC(2005) 1658: mededeling over de toepassing van artikel 228 van het EG-Verdrag.

[9] Bijna 1 000 ambtshalve ingestelde zaken (30%), bijna 1 700 klachten (51%) en ongeveer 600 zaken wegens niet-mededeling (19%).

[10] Als gevolg van de recente uitbreidingen van de EU en de omvang van de in de afgelopen jaren aangenomen Gemeenschapswetgeving kunnen er potentieel meer problemen rijzen.

[11] Meest recente statistieken voor 2005; komen grotendeels overeen met die voor de vorige jaren.

[12] Richtlijnen worden door de lidstaten in nationaal recht omgezet en in de nationale rechtsorde opgenomen. Verordeningen zijn rechtstreeks toepasselijk in alle lidstaten. De vervanging van richtlijnen door verordeningen kan wanneer dit juridisch mogelijk en politiek aanvaardbaar is, leiden tot vereenvoudiging omdat verordeningen rechtstreeks toepasselijk zijn en belanghebbenden er zich voor de rechter rechtstreeks op kunnen beroepen .

[13] Naast de bestaande maatregelen inzake straf-, burgerlijk, handels-, mededingings- en milieurecht.

[14] http://ec.europa.eu/solvit/site/index-en.html.

[15] Onverminderd de bestaande systemen voor snelle waarschuwing, het SOLVIT-systeem of gebieden van rechtstreeks toepasselijk recht, waar er voor de toepassing van het recht een specifieke werkverdeling tussen de Commissie en de lidstaten is vastgesteld, zoals bij landbouwuitgaven of bij de belangrijkste communautaire fondsen.

[16] Bv. EU-netwerk van nationale onderzoeks- en handhavingsinstanties krachtens Verordening (EG) nr. 2006/2004.

[17] COM(2002) 141.

[18] Arrest van 10 april 2003 in de gevoegde zaken C-20/01 en C-28/01, Commissie/Duitsland, Jurispr. blz. I-3609, punten 29-30, en arrest in zaak C-471/98, Commissie/België, Jurispr. 2002, blz. I-9861, punt 39.

[19] Ibid. mededeling van 2002, punt 3.1, en mededeling van de Commissie over de uitvoering van artikel 228 van het EG-Verdrag (SEC(2005) 1658), punt 16.4, waarin in het kader van een coëfficiënt voor de ernst van inbreuken een aantal elementen worden verstrekt betreffende de gevolgen van inbreuken voor algemene of bijzondere belangen.