Bijlagen bij COM(2004)529 - Standpunt dat door de EG moet worden ingenomen ten aanzien van bepaalde voorstellen die worden voorgelegd aan de van 2 tot 14 oktober 2004 te Bangkok, Thailand, te houden 13e vergadering van de Conferentie der Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE I

bij het besluit van de Raad van ...............2004 betreffende het standpunt dat door de Gemeenschap moet worden ingenomen ten aanzien van de voornaamste punten die worden besproken op de van 2 tot 14 oktober 2004 in Bangkok, Thailand, te houden 13e vergadering van de Conferentie der Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES)

A. Algemene overwegingen

1. Het standpunt van de Gemeenschap over voorstellen tot wijziging van de bijlagen zou moeten worden gebaseerd op de staat van instandhouding van de bewuste soort. Hierbij zou rekening moeten worden gehouden met de bijdrage die reguleringsmaatregelen van de CITES kunnen leveren tot de verbetering van de staat van instandhouding, en zou men tevens oog moeten hebben voor de inspanningen van die landen welke effectieve instandhoudingsmaatregelen hebben geïmplementeerd.

2. De Gemeenschap zou er ook op moeten toezien dat de efficiëntie van de CITES door de tijdens de conferentie genomen besluiten wordt gemaximaliseerd door onnodige administratieve lasten tot een minimum te beperken, door praktische en uitvoerbare oplossingen voor implementatieproblemen uit te werken en door ervoor te zorgen dat de middelen waarover de Partijen beschikken worden gebruikt om echt zorgwekkende instandhoudingsproblemen aan te pakken.

3. De Gemeenschap zou moeten streven naar een grotere mate van synergie met andere multilaterale milieuovereenkomsten op het vlak van biodiversiteit, zoals het Verdrag inzake biologische diversiteit (CBD). Met de tijdens de conferentie genomen besluiten zou moeten worden bijgedragen tot de verwezenlijking van het door de wereldtop inzake duurzame ontwikkeling en het Verdrag inzake biologische diversiteit onderschreven doel om de wereldwijde terugloop van de biodiversiteit tegen 2010 tot staan te brengen.

B. Specifieke kwesties

1. Wat de commerciële walvisvangst betreft, mag geen besluit worden genomen dat het primaat van de Internationale Walvisvangstcommissie terzake ondermijnt. Er mag dan ook geen terugkeer naar commerciële walvisvangst komen tot de IWC van mening is dat de passende beheerscontrolemaatregelen zijn genomen en er door de IWC afzonderlijke besluiten zijn genomen over de hervatting van de commerciële walvisvangst. Wat de Irrawaddy-dolfijn betreft, zal de Gemeenschap haar steun geven aan evenredige maatregelen om de handel in levende specimens beter te reguleren.

2. Wat olifanten betreft, is de Gemeenschap niet geneigd met een hervatting van de ivoorhandel in te stemmen, tenzij zij ervan overtuigd is dat er adequate mechanismen zijn om te verzekeren dat het hierdoor niet tot een toename van de onwettige jacht op olifanten zal komen.

3. Wat de Afrikaanse leeuw betreft, is de Gemeenschap er niet volledig van overtuigd dat vermelding van deze soort in bijlage I de beste manier is om de problemen in verband met de instandhouding ervan aan te pakken. De Gemeenschap zal ijveren voor een regeling van deze kwestie die de steun zal krijgen van alle staten die deel uitmaken van het verspreidingsgebied.

4. Wat het beheer van de populaties witte haaien, napoleonvissen en Europee zeedadels en de instandhouding van deze soorten betreft, staat de Gemeenschap gunstig tegenover maatregelen voor een striktere regulering van de internationale handel

5. Wat ramin betreft, steunt de Gemeenschap het voorstel van Indonesië voor opneming van deze groep soorten in bijlage II om de illegale kap van deze houtsoort te helpen bestrijden in alle staten die deel uitmaken van het verspreidingsgebied.


BIJLAGE II

bij het besluit van de Raad van ...............2004 betreffende het standpunt dat door de Gemeenschap moet worden ingenomen ten aanzien van bepaalde voorstellen die worden voorgelegd aan de van 2 tot 14 oktober 2004 in Bangkok, Thailand, te houden 13e vergadering van de Conferentie der Partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES)

+ staat voor een gunstig standpunt // - staat voor een afwijzend standpunt.

Haakjes duiden op een wat onzeker standpunt // 0 staat voor een open standpunt

1. Werkdocumenten

1.1. Strategische en bestuurlijke aangelegenheden

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

1.2 Interpretatie en uitvoering van het Verdrag

1.2.1. Evaluatie van resoluties en besluiten

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

1.2.2. Geregelde en bijzondere verslagen

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

1.2.3. Algemene nalevingskwesties

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

1.2.4. Kwesties op het vlak van de handel in en de instandhouding van soorten

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

1.2.5. Kwesties i.v.m. controle op de handel en merktekens

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

1.2.6. Uitzonderingen en bijzondere handelsbepalingen

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

1.2.7. Wijziging van de bijlagen

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

1.2.8. Andere thema's en kwesties

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

2. Voorstellen betreffende de lijsten

>RUIMTE VOOR DE TABEL>


*als depot-regering op verzoek van het desbetreffende comité