Bijlagen bij COM(2008)507-2 - Onderhandelingsmandaat waarbij de Commissie wordt gemachtigd om te onderhandelen over een overeenkomst tussen Euratom en het Department of Energy van de VS (USDOE) op het gebied van onderzoek en ontwikkeling inzake nucleaire veiligheid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE

Ontwerp-onderhandelingsmandaat voor een samenwerkingsovereenkomst tussen Euratom en het Department of Energy van de Verenigde Staten van Amerika (USDOE) op het gebied van onderzoek en ontwikkeling inzake nucleaire veiligheid

1. Onderwerp

Deze onderhandelingen zijn bedoeld om te komen tot een wijziging van de overeenkomst van 1995, die beperkt blijft tot nucleaire veiligheidscontrole, en met name om de werkingssfeer daarvan uit te breiden tot onderzoek en ontwikkeling inzake nucleaire veiligheid. Deze overeenkomst zal overeenkomstig artikel 101, tweede alinea, van het Euratom-Verdrag worden gesloten. Deze overeenkomst zal de op 6 januari 1995 ondertekende overeenkomst wijzigen en vervangen.

2. Samenwerkingsgebied

De samenwerking krachtens deze overeenkomst zal betrekking hebben op onderzoek, ontwikkeling en opleiding op het gebied van nucleaire veiligheid. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan opleiding en aan de coördinatie van de programma's die beide partners ter ondersteuning van derde landen uitvoeren.

3 Uitvoeringsbepalingen

De uitvoeringsbepalingen zullen worden overgenomen van de overeenkomst van 1995 op het gebied van onderzoek en ontwikkeling inzake veiligheidscontroles van nucleair materiaal. Ze zullen echter in het licht van de sindsdien opgedane ervaring worden aangepast.

4. Betrekkingen met de lidstaten

In het algemeen zal de Commissie zorgen voor intensieve coördinatie met de lidstaten die actief zijn op het gebied van onderzoek en ontwikkeling inzake nucleaire veiligheid. Daarnaast kunnen de lidstaten die daartoe bereid zijn, bij de uitvoering van deze overeenkomst worden betrokken, waarbij de volgende regels van toepassing zijn:

- elke lidstaat of elke onder de bevoegdheid van een lidstaat vallende organisatie die met het USDOE zou willen samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling inzake nucleaire veiligheid, zal in overleg met de Commissie deze overeenkomst kunnen gebruiken door de uitvoeringsbepalingen daarvan in acht te nemen;

- de opleidingsactiviteiten die uit hoofde van deze overeenkomst zullen worden georganiseerd, zullen openstaan voor elke lidstaat of elke onder de bevoegdheid van een lidstaat vallende organisatie die een met redenen omkleed verzoek bij de Commissie indient, waarbij de regels worden gevolgd die van geval tot geval zullen worden vastgesteld.