Overwegingen bij COM(2024)108 - Machtiging voor onderhandelingen met Andorra over verschillende aspecten van het grensbeheer

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
 

(1) Een overeenkomst wordt noodzakelijk geacht om de rechtsgrondslag te verschaffen voor de afwezigheid van grenscontroles tussen Frankrijk en Andorra alsook tussen Spanje en Andorra.

(2) Het lijkt nuttig een dergelijke overeenkomst te sluiten in het licht van de geografische nabijheid van Andorra en zijn economische verwevenheid met de Unie.

(3) Zij moet zorgen voor een billijke behandeling van onderdanen van derde landen die in het bezit zijn van een door Andorra aan de buitengrenzen van de Unie afgegeven verblijfsvergunning.

(4) De afgifte van dergelijke verblijfsvergunningen door Andorra moet afhankelijk zijn van een bindend advies van Frankrijk of Spanje dat is gebaseerd op een veiligheidsbeoordeling die een van beide lidstaten hebben uitgevoerd volgens een vooraf bepaalde verdeelsleutel.

(5) De overeenkomst mag geen beletsel vormen voor het sluiten van administratieve uitvoeringsregelingen van operationele aard tussen Frankrijk, Spanje en Andorra met betrekking tot aangelegenheden die onder deze overeenkomst vallen, op voorwaarde dat de bepalingen daarvan verenigbaar zijn met die van de overeenkomst en met het recht van de Unie.

(6) Daarom moeten onderhandelingen worden geopend over de sluiting van een overeenkomst tussen de Europese Unie, enerzijds, en Andorra, anderzijds. De Commissie moet worden aangewezen als onderhandelaar van de Unie.