Overwegingen bij COM(2024)71 - Standpunt EU in de Gemengde Commissie EU-CTC die is ingesteld bij de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987, met betrekking tot wijzigingen van deze overeenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Ingevolge artikel 15, lid 3, punt a), van de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 198710 kan de bij die overeenkomst ingestelde Gemengde Commissie bij besluit wijzigingen in de aanhangsels van de overeenkomst vaststellen.

(2) Bijlage B bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2015/2446 van de Commissie (hierna “de gedelegeerde verordening” genoemd) is in december 202011 en februari 202112 gewijzigd. In deze bijlage worden de vereisten voor gegevenselementen voor de aangifte voor douanevervoer vastgesteld om de gemeenschappelijke gegevenselementen voor de uitwisseling en opslag van informatie tussen douaneautoriteiten onderling en tussen douaneautoriteiten en marktdeelnemers beter te harmoniseren. Dergelijke horizontale harmonisatie was noodzakelijk om de interoperabiliteit te waarborgen tussen de elektronische douanesystemen die voor de verschillende soorten aangiften en kennisgevingen worden gebruikt. Bijlage A1 bis bij aanhangsel III bis vormt een afspiegeling van bijlage B bij de gedelegeerde verordening en moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(3) Bijlage B bij Uitvoeringsverordening (EU) 2015/2447 van de Commissie (hierna “de uitvoeringsverordening” genoemd) is in december 202013 en februari 202114 gewijzigd. In deze bijlage worden de formaten en codes van de gemeenschappelijke gegevenselementen voor de aangifte voor douanevervoer vastgesteld om de formaten en codes van de gemeenschappelijke gegevenselementen voor de opslag van informatie en voor de uitwisseling ervan tussen douaneautoriteiten onderling en tussen douaneautoriteiten en marktdeelnemers beter te harmoniseren. De formaten en codes van de gemeenschappelijke gegevenselementen moeten worden geharmoniseerd om te waarborgen dat de elektronische douanesystemen die voor de verschillende soorten aangiften en kennisgevingen worden gebruikt, interoperabel zijn zodra de gemeenschappelijke gegevensvereisten zijn geharmoniseerd. Bijlage A1 bis bij aanhangsel III bis vormt een afspiegeling van bijlage B bij de uitvoeringsverordening en moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(4) Om rekening te houden met de toenemende digitalisering van de in aanhangsel III bis beschreven procedures voor douanevervoer en om beter in te spelen op de bestaande economische behoeften, moet de persoon die de goederen bij het douanekantoor van vertrek aanbrengt, zoals de houder van de regeling, het douanekantoor van vertrek kunnen verzoeken om een begeleidingsdocument voor douanevervoer of een begeleidingsdocument douanevervoer/veiligheid — T(S)AD.

(5) Om dezelfde redenen als hierboven en om te zorgen voor een gefaciliteerde maar geharmoniseerde aanpak in de hele Unie en in de landen die deelnemen aan het gemeenschappelijk douanevervoer, moeten overladingen van containers en soortgelijke intermodale vervoerseenheden onder bepaalde voorwaarden niet worden opgenomen in de lijst van voorvallen die optreden van de douane vereisen.

(6) De overbrenging van goederen onder de regeling douanevervoer zal worden vereenvoudigd door de douaneautoriteiten te ontheffen van de verplichting om bij vertrek een T(S)AD af te drukken, zodra het nieuwe geautomatiseerde systeem voor douanevervoer (NCTS) de upgrade naar versie 5 heeft gekregen. Het T(S)AD hoeft dan nog alleen op verzoek van de houder van de regeling te worden afgedrukt. Bij het douanekantoor van doorgang en bij het douanekantoor van bestemming kan het identificatienummer voor verzending (MRN) op een andere wijze dan op papier worden voorgelegd.

(7) Aangezien de bedrijfscontinuïteitsprocedure slechts zelden wordt toegepast, is het dienstig te bepalen dat de douaneautoriteiten de nodige certificaten van doorlopende zekerheidstelling of van ontheffing van zekerheidstelling alleen op verzoek van de houder van de regeling hoeven af te geven.

(8) In artikel 111 bis, lid 1, van de overeenkomst moet een foute verwijzing worden gecorrigeerd.

(9) De overeenkomst moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.